Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση 2% φέρνει στο Χ.Α. η νέα κλιμάκωση της έντασης από Τουρκία

Η γεωπολιτική ένταση συντηρείται, καθώς η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου, ενώ έντονη είναι η ανησυχία και για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. 

Πτώση άνω του 2% καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με την γεωπολιτική ένταση να συντηρείται από μεριάς της Τουρκίας, καθώς εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου έως τις 23 Αυγούστου, ενώ έντονη είναι η ανησυχία και για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. 

Σημειώνεται πως το Oruc Reis έχει αποπλεύσει συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η Τουρκία εξέδωσε Navtex, για περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, περίπου ίδια με αυτή που περιγραφόταν σε προηγούμενη Navtex που είχε εκδώσει προ 20ημέρου, για το ίδιο πλοίο, το οποίο, ωστόσο, τότε δεν έπλευσε προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορονοϊού. Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 200 κρούσματα και συγκεκριμένα 203, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,16%, κινούμενος στις 618 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 7,67 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,88%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 1,52%.

Πτώση σχεδόν 3,5% καταγράφει και ο τραπεζικός δείκτης, με την Πειραιώς να υποχωρεί 4,4%, την Alpha Bank 4,1%, την ΕΤΕ 3,3% και την Eurobank 2,2%. 

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (4,12%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,88%), της Μυτιληναίος (3,58%) και των ΕΛΠΕ (3,18%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (0,26%). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο, στο «πράσινο» και οι ευρωαγορές

Κέρδη σε ποσοστό 0,70% καταγράφει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στον απόηχο της χθεσινής ανάκαμψης της Wall Strreet. Στο επίκεντρο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, σημαντικά κέρδη και για την Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο, ανησυχία για τα κρούσματα

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αφενός για την πορεία της πανδημίας, έπειτα από το χθεσινό νέο ρεκόρ κρουσμάτων, αφετέτου για τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.