ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο:Shutterstock

Η IEA υποβάθμισε τη ζήτηση πετρελαίου για το 2020 και 2021

Η ζήτηση για αργό αναμένεται φέτος να μειωθεί στα 91,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντανακλώντας μια μείωση της τάξης των 8,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε ετήσια βάση, πριν ανακάμψει στα 97,1 εκατ. βαρέλια την επόμενη χρονιά.

Σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2020 και το 2021, προχώρησε για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες, η Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στον κλάδο των μεταφορών, κυρίως των αεροπορικών, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το CNBC, η ζήτηση αναμένεται φέτος να μειωθεί στα 91,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αντανακλώντας μια μείωση της τάξης των 8,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε ετήσια βάση. Παράλληλα, πρόκειται για μείωση κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Το 2021, η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 97,1 εκατ. βαρέλια, 240.000 λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Παράλληλα, η IEA ανέφερε ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου φαίνεται πως θα μειωθεί στα 7,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, και θα ενισχυθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια το επόμενο έτος. 

«Η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών παραμένει η βασική πηγή αδυναμίας», ανέφερε η ΙΕΑ στη μηνιαία της έκθεση. «Οι κλάδοι αεροπορικών και οδικών μεταφορών, βασικοί παράγοντες της κατανάλωσης πετρελαίου, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες».

Σήμερα το WTI υποχωρεί οριακά 0,02% στα 42,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent χάνει 0,11% στα 45,38 δολάρια. Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πάνω από 25% φέτος. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση των τιμών πετρελαίου μετά τον απεγκλωβισμό του πλοίου στο Σουέζ

Οι τιμές είχαν παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να σταθμίσουν τον αντίκτυπο από το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ και την επίπτωση από τα lockdown.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 14 μηνών οι τιμές του πετρελαίου μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Αναλυτές επανεξετάζουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, ώστε να λάβουν υπόψη τον συνεχιζόμενο περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ καθώς και των Αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου.