Φώτο: Pixabay

Κέρδη για S&P 500 και Nasdaq, «στάσιμος» ο Dow Jones

Η έντονη μεταβλητότητα στη μετοχή της Apple κράτησε σε «χαμηλή πτήση» τον Dow Jones. Μία ακόμη εντυπωσιακή συνεδρίαση για την Tesla, με κέρδη άνω του 9%.

Με θετικό πρόσημο κατόρθωσαν να κλείσουν τη σημερινή συνεδρίαση και οι τρεις δείκτες της Wall Street, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones βρέθηκε και σε αρνητική πορεία, εξαιτίας της έντονης μεταβλητότητας για τη μετοχή της Apple. 

Τελικά ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη μόλις 0,01%, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,4% και τον Nasdaq να κινείται 1,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones μηδένισε κέρδη άνω των 237 μονάδων, για να γυρίσει σε απώλειες, αλλά τελικά κατόρθωσε να εμφανίσει έστω και οριακή άνοδο, καθώς υπήρξε αντιστροφή τάσης και για τη μετοχή της Apple, η οποία τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξης του 0,17%. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή της εταιρείας βρέθηκε από το +1% στο -1%, σε μία πρώτη αντίδραση των επενδυτών στις σημερινές ανακοινώσεις για τα νέα προϊόντα της και κυρίως στην απουσία οποιασδήποτε ενημέρωσης για το iPhone 12.

Αντίθετα σταθερά σε ανοδική πορεία κινήθηκαν οι μετοχές άλλων μεγάλων τεχνολογικών ομίλων καθώς η Microsoft σημείωσε άνοδο 1,1%. Η Amazon ενισχύθηκε 1,5% όσο και η Alphabet. Το Netflix κέρδισε 4% και το Facebook διαπραγματεύθηκε υψηλότερα κατά 1,4%. Η μετοχή της Tesla, εν τω μεταξύ, σημείωσαν άνοδο 9% μετά την άνοδο άνω του 12% τη Δευτέρα. 

Σε θετική πορεία κινήθηκε τόσο ο κλάδος Real Estate όσο και αυτός Κοινής Ωφέλειας, με τους αντίστοιχους δείκτες του S&P 500 να ενισχύονται άνω του 1%, ενώ καλή ήταν η εικόνα και για τους τομείς βιομηχανίας και ενέργειας. 

«Η αγορά κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδείξει ότι η διαδικασία της αγοραστικής διάθεσης μετά τη «βουτιά» εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία», εκτίμησε ο Frank Cappelleri, εκτελεστικός διευθυντής της Instinet. 

Στήριξη στις μετοχές έδωσε και η ανακοίνωση της Κίνας για αύξηση των λιανικών πωλήσεων για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020. Το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της χώρας δήλωσε ότι οι κινεζικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,5% τον Αύγουστο.  Αυτό θέτει την Κίνα «σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στον ρυθμό ανάπτυξης πριν από την έναρξη της πανδημίας, κάτι που μπορεί να το πετύχει πριν το τέλος του 2020», εκτιμά ο  Julian Evans-Pritchard, οικονομολόγος εξειδικευμένος στην κινεζική οικονομία της Capital Economics. 

Παράλληλα στις ΗΠΑ  ο δείκτης Empire State Manufacturing έφτασε στο 17 για τον Σεπτέμβριο, ανακάμπτοντας από το 3,7 τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 7.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ