Φώτο: Shutterstock

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street, πτώση 244 μονάδων για τον Dow Jones

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,1%, ο S&P 0,7% και ο Nasdaq 0,6%. Ούτε οι δηλώσεις Τραμπ για πιθανό εμβόλιο σύντομα κατάφεραν να συγκρατήσουν τις απώλειες.

Μεγάλη πτώση είδε σήμερα ο Dow Jones καθώς οι επενδυτές έπρεπε να αντιμετωπίσουν άλλο ένα τεχνολογικό sell off παρά την υπόσχεση Τραμπ για εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊό πριν το τέλος του έτους.

Ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,88% ή 244 μονάδες στις 27.653, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,12% στις 3.319 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,07% στις 10.793 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,1%, ο S&P 0,7% και ο Nasdaq 0,6%.

Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,3% κλείνοντας στα 41,11 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 0,6% στα 1.953 δολ./oz.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,69%. Το δολάριο υποχώρησε σε σχέση με το ευρώ στο 1,1852 δολ. από 1,1850 χθες.

Οι γίγαντες της τεχνολογίας έδωσαν την κατεύθυνση της αγοράς, καθώς το sell off εξακολούθησε να επηρεάζει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα, με πρώτη την Google. Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Microsoft, Amazon.com, Facebook, Apple και Alphabet.

Η Tesla σημείωσε άνοδο 5%, παρά το γεγονός ότι η Piper Sandler ανέβασε τον στόχο τιμών της μετοχής της στα 515 $ ανά μετοχή από 480 $, επικαλούμενη τις προσδοκίες για απότομα υψηλότερη ζήτηση για τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η φαρμακευτική εταιρεία Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει να παρασκευάσει 20 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό μέχρι τα τέλη του έτους. Η εταιρεία εκτιμά επίσης ότι θα παρασκευάσει 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου το 2021.

Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν εγκρίνει κανένα εμβόλιο για την Covid-19 αν και ορισμένα βρίσκονται στη διαδικασία των τελικών δοκιμών ώστε να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Η Moderna βρίσκεται σε προηγμένη φάση των δοκιμών της και έχει στρατολογήσει 25.296 εθελοντές, από τους 30.000 που θεωρεί ότι χρειάζεται για την τελική φάση της μελέτης της.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι 35-45 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων των δύο πρώτων εταιρειών που θα λάβουν έγκριση θα είναι διαθέσιμες στη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε απόψε ότι πριν από τα τέλη του έτους θα παρασκευαστούν 100 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου για την Covid-19 ενώ θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για να χορηγηθούν σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες, 330 εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επανέλαβε ότι πιστεύει πως πολύ σύντομα θα αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των πειραματικών εμβολίων που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο.

«Θα έχουμε παρασκευάσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις πριν από τα τέλη του έτους και στη συνέχεια πιθανότατα πολύ περισσότερες, εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες κάθε μήνα και θα έχουμε αρκετά εμβόλια για όλους τους Αμερικανούς μέχρι τον Απρίλιο», είπε ο Τραμπ.

Η διανομή του εμβολίου θα ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. «Σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και θα νικήσουμε τον ιό», πρόσθεσε.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε άνοδο 52,9% στα 170 δισ. δολάρια από 111,5 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα αυξήθηκε στο 3,5% το δεύτερο τρίμηνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 2,1% το πρώτο τρίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ανέβασαν τη Wall Street οι ελπίδες για νέο πακέτο στήριξης

Οι αναταράξεις από την «βουτιά» της Intel ξεπεράστηκαν με τον Nasdaq να κλείνει με άνοδο 0,37%. Αν και ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για το πότε θα δοθεί.