Φώτο: Shutterstock

Η τεχνολογία «διέσωσε» τη Wall Street, ήπια κέρδη για S&P 500

Πρακτικά αμετάβλητος ο Dow Jones, καθώς υποχωρούν οι ελπίδες για συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σε ένα νέο γενναίο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι τεχνολογικές μετοχές και φυσικά ο Nasdaq ήταν αυτές που πραγματικά ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο τον Οκτώβριο, μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκαν τον προηγούμενο μήνα, σε αντίθεση με τον Dow Jones ο οποίος είδε τα αρχικά του κέρδη να εκμηδενίζονται, αν και κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,1% -έχοντας φθάσει ενδοσυνεδριακά να σημειώνει απώλειες άνω του 0,3%- στις 27.816,90 μονάδες, με τον  S&P 500 να έχει άνοδο 0,5% στις 3.380,80 μονάδες και τον Nasdaq να υπεραποδίδει με κέρδη 1,4% στις 11.326,51 μονάδες. 

Η αρχική ευφορία που επικράτησε στη Wall Street, υπό το πρίσμα ότι θα υπήρχε συμφωνία σύντομα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για ένα νέο πακέτο στήριξης φαίνεται ότι σιγά-σιγά ξεθωριάζει, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν την πλειοψηφία, ότι το σώμα θα προχωρήσει στην ψήφιση της πρότασης του συγκεκριμένου κόμματος. 

Αυτό, όμως, θα σημάνει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να παγώσει. Σημειώνεται ότι το Δημοκρατικό κόμμα έχει καταθέσει πρόταση για ένα πρόγραμμα στήριξης 2,2 τρισ. δολαρίων, ποσό το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ιδιαίτερα υψηλό, καταθέτοντας δική τους πρόταση για «πακέτο» 1,5 τρισ. δολαρίων.

Παράλληλα στη νέα επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού υπ. Οικονομικών, Σ. Μνιούτσιν και της επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Ν. Πελόζι, η οποία έγινε σήμερα τηλεφωνικά και όχι διά ζώσης, δεν υπήρξε κάποια πρόοοδο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κας Πελόζι «συζήτησαν περαιτέρω το θέμα του τελικού ποσού αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν ορισμένα βασικά σημεία στα οποία παραμένει η διαφωνία. Θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις».

Πάντως η υψηλή τεχνολογία, την οποία δεν ενδιαφέρει σχεδόν καθόλου εάν θα υπάρξει ή όχι νέο πακέτο στήριξης συνέχισε τη λάμψη της, γεγονός το οποίο στήριξε και τον S&P 500. Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι μετοχές των  Amazon, Microsoft, Alphabet και Facebook, με το Netflix να ενισχύεται 5,5%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν περισσότερο του αναμενόμενου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρά τη χαλάρωσή της η μεταποίηση στις ΗΠΑ παρέμεινε σε καλή πορεία τον Σεπτέμβριο, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης ISM διαμορφώθηκε στο 55,4 από 56 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Στην αγορά πετρελαίου σε χαμηλό δύο εβδομάδων βρέθηκε τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό (WTI). Πιο συγκεκριμένα το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το Brent υποχώρησε 3,2% στα 40,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου για το WTI αποδυναμώθηκε 3,7% στα 38,72 το βαρέλι.

Αντίθετα επιστροφή σε ανοδική πορεία είχε ο χρυσός, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου να ενισχύεται 1,1%, κλείνοντας στα 1.916,30 δολ. ανά ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του κίτρινου μετάλλου από τις 18 Σεπτεμβρίου.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλό πέντε μηνών στην Ευρώπη, «βουτιά» στη Ν. Υόρκη

Ισχυρές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι ανησυχίες για έκπληξη στις αμερικανικές εκλογές. Πτώση 1,46% στα futures του S&P, απώλειες άνω του 3% σε Γερμανια - Γαλλία.