Φωτο: Pixabay

Κορονοϊός και ασυμφωνία για πακέτο στήριξης άσκησαν πιέσεις στη Wall Street 

Επιστρέφουν οι ανησυχίες για την εξάπλωση της πανδημίας και στις ΗΠΑ, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για την αμερικανική αγορά, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πανδημία, ενώ απομακρύνεται η αισιοδοξία για συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σε ένα νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ.

Πτώση 165 μονάδωn ή 0,6% για τον Dow Jones στις 28.514 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,7% στις 3.488,67 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,8% χαμηλότερα στις 11.768,73 μονάδες. 

Η πρώτη απογοήτευση για την αμερικανική αγορά ξεκίνησε χθες μετά την ανακοίνωση από τις Johnson & Johnson και Eli Lilly ότι διακόπτουν ξεχωριστές κλινικές έρευνες για εύρεση φαρμάκου κατά του κορονοϊού, λόγω προβλημάτων ασφαλείας που προέκυψαν. Το γεγονός αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για ένα δεύτερο lockdown, ιδιαίτερα εάν η πανδημία λάβει εκ νέου επιθετική μορφή, με τα νέα από την Ευρώπη να μην είναι καθόλου καλά, μετά και την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη Γαλλία

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στήβεν Μνιούτσιν, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συμφωνίας για ένα νέο πακέτο στήριξης πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, γεγονός που δημιουργεί νέα ανασφάλεια στους επενδυτές. Ακόμη και στην περίπτωση που ο Ντ. Τραμπ επανεκλεγεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο εκτιμάται ότι θα καθυστερήσουν σημαντικά. 

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν για τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί, άλλωστε, βαρόμετρο για τη Wall Street, με την Amazon να υποχωρεί άνω του 2%, το Facebook να κινείται 1,6% χαμηλότερα, το Netflix να αποδυναμώνεται 2,3%, ενώ απώλειες 0,9% σημείωσε η Microsoft.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τον χρυσό, στον απόηχο της αβεβαιότητας στις μετοχικές αγορές, με το προθεσμιακό συμβόλαιο για το κίτρινο μέταλλο να ενισχύεται 0,7% και να διαμορφώνεται στα 1.907,30 δολάρια. Σταθερά σε ανοδική πορεία το πετρέλαιο, με το Brent να σημειώνει κέρδη 2,1% στα 43,32 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει άνοδο 2,1% στα 41,04 δολάρια το βαρέλι.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλό πέντε μηνών στην Ευρώπη, «βουτιά» στη Ν. Υόρκη

Ισχυρές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι ανησυχίες για έκπληξη στις αμερικανικές εκλογές. Πτώση 1,46% στα futures του S&P, απώλειες άνω του 3% σε Γερμανια - Γαλλία.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση άνω του 2% στη Wall Street, υπό τον φόβο της πανδημίας 

Το ρεκόρ νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ το τελευταίο 7ημερο επανάφερε τον φόβο για ένα δεύτερο lockdown, ενώ αρνητική ήταν η επίδραση από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.