Φωτο: Shutterstock

Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή συμφωνίας για το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ 

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και κυβέρνησης, με την πρόεδρο της Βουλής, Ν. Πελόζι, να δηλώνει αισιόδοξη για μία τελική συμφωνία πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

Η αισιοδοξία της επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, «πέρασε» και στους επενδυτές, με αποτέλεσμα η Wall Street να εμφανίσει ανοδική πορεία. 

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπήρξε «μάζεμα» του αρχικού ενθουσιασμού των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι τρεις βασικοί δείκτες να περιορίσουν αρκετά τα κέρδη τους, τα οποία ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 1%. 

Άνοδος 0,4% για τον Dow Jones στις 28.308,79 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,47% στις 3.443 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,37% υψηλότερα στο επίπεδο των 11.677,84 μονάδων.

Η κα Πελόζι συνεχίζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Στήβεν Μνιούτσιν, προκειμένου να υπάρξει ένας αμοιβαίος συμβιβασμός και τελικά να κατατεθεί σε Βουλή και Γερουσία μία πρόταση την οποία θα στηρίξουν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι. 

Αρχικά η πρόεδρος της Βουλής είχε δώσει προθεσμία 48 ωρών (από την Κυριακή έως και σήμερα) προκειμένου να υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, αλλά τελικά φαίνεται όχι μόνο να έχει αλλάξει γνώμη αλλά να είναι και αισιόδοξη -όπως τουλάχιστον τόνισε εκπρόσωπός της- για επίτευξη ενός συμβιβασμού. 

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης διαρκούν εδώ και αρκετό διάστημα και αποτελούν έναν παράγοντα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές και μάλιστα σε μία περίοδο που η μεταβλητότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της αμερικανικής αγοράς, με δεδομένο και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. 

Πάντως, μέχρι στιγμής, θετικά είναι τα μηνύματα από τις ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών γ' τριμήνου με τις περισσότερες εταιρείες να κατορθώνουν να ξεπεράσουν τις (ούτως ή άλλως υποβαθμισμένες) προβλέψεις, αν και αρκετές εξ αυτών τονίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Εκ των 66 εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα το 86,4% έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, βάσει στοιχείων της εταιρείας Refinitiv ΙΒΕS. 

Σε θετική πορεία κινήθηκε, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ο χρυσός, καθώς το προθεσμιακό του συμβόλαιο ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1.915,40 δολάρια. Ανοδικές τάσεις και για την αγορά πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται 1,3% στα 43,16 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό εμφάνισε κέρδη της τάξης του 1,5% στα 41,46 δολάρια. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ