Φώτο: Shutterstock

Πυρετός ζήτησης για το 15ετές ομόλογο, πτώση - ρεκόρ στην απόδοση

Προς το 1,20% κινείται η απόδοση του 15ετούς ομολόγου με βάση τις προσφορές που έχουν υποβληθεί και ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. «Προσγείωση» απόδοσης πολύ χαμηλότερα από το 1,91% της πρώτης έκδοσης.

Με απόδοση θεαματικά μειωμένη σε σχέση με την αρχική έκδοση, εκτιμάται ότι θα διατεθεί το 15ετές ομόλογο του Δημοσίου, καθώς καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Επενδυτικά κεφάλαια μετακινούνται από άλλα ελληνικά ομόλογα στο νέο 15ετές, με αποτέλεσμα να σημειώνεται σήμερα σημαντικά αύξηση των αποδόσεών τους στη δευτερογενή αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά το 5ετές ομόλογο.

Η «μάχη» του υπουργείου Οικονομικών για μια μεγάλη μείωση του επιτοκίου, για την οποία μίλησε χθες και ο Χρήστος Σταϊκούρας, φαίνεται ότι θα είναι επιτυχημένη, καθώς οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι η απόδοση θα υποχωρήσει κοντά στο επίπεδο του 1,20% χάρη στη μεγάλη ζήτηση. Σημειώνεται ότι το κουπόνι του ομολόγου είναι 1,875%, ενώ στο πρώτο άνοιγμα της έκδοσης η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,91%. Δηλαδή, μεταξύ της πρώτης και της σημερινής διάθεσης εκτιμάται θα μειωθεί περίπου κατά 0,70% η απόδοση του ομολόγου.

Σημειώνεται ότι η καθοδήγηση (guidance) που δόθηκε το πρωί από τους αναδόχους για την απόδοση ήταν 135 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap, δηλαδή 1,28%. Το ύψος των προσφορών, που είχε ανέλθει σε ρεκόρ 18,8 δισ. ευρώ στην πρώτη έκδοση, έχει ήδη ξεπεράσει σήμερα τα 10 δισ. ευρώ και θα αυξηθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες ώρες, μέχρι να κλείσει το βιβλίο.

Το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει με αυτή την έκδοση 2 δισ. ευρώ, ή και περισσότερα, προκειμένου να ενισχυθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ενόψει πιθανών πιέσεων που θα υπάρξουν ως το τέλος του έτους λόγω της πανδημίας. Είναι η πέμπτη φορά που βγαίνει φέτος το Δημόσιο στην αγορά και έχει αντλήσει ήδη 10 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ξανά στην αγορά με 10ετές και στόχο νέα μείωση επιτοκίου

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη πτώση της απόδοσης στη δευτερογενή αγορά, γι' αυτό και θα αντλήσει μικρό ποσό από την αυριανή έκδοση. Ιστορικό έτος το 2019, με πλήρη κάλυψη δανειακών αναγκών από την αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Τα νέο κύμα ανόδου των τιμών που πυροδοτήθηκε από την ΕΚΤ οδήγησε στην εγχώρια αγορά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,65% από 0,69% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 0,027% από 0,032% και του 15ετούς στο 0,885% από 0,886%.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Aρνητική και πάλι η απόδοση του 5ετους ομολόγου

H περιορισμένη προσφορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά σε συνδυασμό με την αγοραστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν το βασικό μοχλό που συμπιέζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.