ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πυρετός ζήτησης για το 15ετές ομόλογο, πτώση - ρεκόρ στην απόδοση

Προς το 1,20% κινείται η απόδοση του 15ετούς ομολόγου με βάση τις προσφορές που έχουν υποβληθεί και ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. «Προσγείωση» απόδοσης πολύ χαμηλότερα από το 1,91% της πρώτης έκδοσης.

Με απόδοση θεαματικά μειωμένη σε σχέση με την αρχική έκδοση, εκτιμάται ότι θα διατεθεί το 15ετές ομόλογο του Δημοσίου, καθώς καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Επενδυτικά κεφάλαια μετακινούνται από άλλα ελληνικά ομόλογα στο νέο 15ετές, με αποτέλεσμα να σημειώνεται σήμερα σημαντικά αύξηση των αποδόσεών τους στη δευτερογενή αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά το 5ετές ομόλογο.

Η «μάχη» του υπουργείου Οικονομικών για μια μεγάλη μείωση του επιτοκίου, για την οποία μίλησε χθες και ο Χρήστος Σταϊκούρας, φαίνεται ότι θα είναι επιτυχημένη, καθώς οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι η απόδοση θα υποχωρήσει κοντά στο επίπεδο του 1,20% χάρη στη μεγάλη ζήτηση. Σημειώνεται ότι το κουπόνι του ομολόγου είναι 1,875%, ενώ στο πρώτο άνοιγμα της έκδοσης η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,91%. Δηλαδή, μεταξύ της πρώτης και της σημερινής διάθεσης εκτιμάται θα μειωθεί περίπου κατά 0,70% η απόδοση του ομολόγου.

Σημειώνεται ότι η καθοδήγηση (guidance) που δόθηκε το πρωί από τους αναδόχους για την απόδοση ήταν 135 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap, δηλαδή 1,28%. Το ύψος των προσφορών, που είχε ανέλθει σε ρεκόρ 18,8 δισ. ευρώ στην πρώτη έκδοση, έχει ήδη ξεπεράσει σήμερα τα 10 δισ. ευρώ και θα αυξηθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες ώρες, μέχρι να κλείσει το βιβλίο.

Το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει με αυτή την έκδοση 2 δισ. ευρώ, ή και περισσότερα, προκειμένου να ενισχυθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ενόψει πιθανών πιέσεων που θα υπάρξουν ως το τέλος του έτους λόγω της πανδημίας. Είναι η πέμπτη φορά που βγαίνει φέτος το Δημόσιο στην αγορά και έχει αντλήσει ήδη 10 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.
ΑΓΟΡΕΣ

Προσφορές 20 δισ. για το 5ετές με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 0,2%

Η πολύ μεγάλη ζήτηση οδήγησε ακόμη χαμηλότερα το επιτόκιο δανεισμού για την εν λόγω έκδοση, ενώ την ίδια ώρα σε τροχιά σημαντικής υποχώηρησης κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.