Φωτο: Shutterstock

Ήπιες απώλειες για τη Wall Street, «βουτιά» για το πετρέλαιο

Σχεδόν στάσιμοι παρέμειναν οι τρεις βασικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές διατήρησαν στάση αναμονής περιμένοντας τα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ.

Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι αμερικανικές μετοχές, σε μία συνεδρίαση που η διακύμανσή τους ήταν εντός εξαιρετικά περιορισμένης κλίμακας, εν αναμονή των αποφάσεων για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,35% στις 28.210,82 μονάδες, με τον S&P 500 να σημειώνει πτώση 0,24% στις 3.434,72 μονάδες και τον Nasdaq να αποδυναμώνεται κατά 0,11% στις 11.665,37 μονάδες. 

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το ύψος του νέου προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές κινούνται σε καλό δρόμο, καθώς τίποτε δεν είναι ακόμη σίγουρο, οι επενδυτές προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής. 

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, σε συνέντευξή της στο MSNBC εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα κατορθώσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους εγκαίρως, ενώ η ίδια θα συνεχίσει, σήμερα, τις διαπραγματεύσεις με τον υπ. Οικονομικών Στήβεν Μνιούτσιν. Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους προσέθεσε από την πλευρά του ότι οι δύο πλευρές έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο, αν και προσέθεσε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές διαφορές μεταξύ τους. 

Πάντως αρκετά απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα εμφανίζονται οι αναλυτές, με τη Goldman Sachs να υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, κάτι το οποίο είναι αρνητικό αλλά πιθανώς όχι καταστροφικό για τη Wall Street. 

Ελαφρώς αρνητική επίδραση είχε και η δημοσιοποίηση του «Beige Book» της Fed, στο οποίο τονίζεται ότι η οικονομική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ ήταν «από ήπια έως μέτρια» τον Οκτώβριο, ενώ η απασχόληση συνέχισε να αυξάνει αλλά με ρυθμό χαμηλότερο από αυτόν που επιθυμεί η κεντρική τράπεζα.

Στο ραντάρ των επενδυτών παραμένουν και οι εξελίξεις της πανδημίας, οι οποίες σαφώς δεν είναι θετικές, καθώς σε πολλές χώρες της υφηλίου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καταρρίπτει ρεκόρ και αρκετές κυβερνήσεις, κυρίως στην Ευρώπη, επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Σε πλήρη αντίθεση με τις μετοχές σημαντικά κέρδη εμφάνισε ο χρυσός, ο οποίος διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,7% και έφθασε στα 1.929,50 δολάρια. 

Στον αντίποδα μεγάλες πιέσεις σημειώθηκαν στην αγορά πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί 3,38% στα 41,70 δολάρια και το αμερικανικό αργό να αποδυναμώνεται κατά 4,08% στα 40 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ