Φωτο: Pixabay

Ανέβασαν τη Wall Street οι ελπίδες για νέο πακέτο στήριξης

Οι αναταράξεις από την «βουτιά» της Intel ξεπεράστηκαν με τον Nasdaq να κλείνει με άνοδο 0,37%. Αν και ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για το πότε θα δοθεί.

Αν και πιέστηκε στην αρχή, η Wall Street μάζεψε τις απώλειες που προκλήθηκαν από τις αναταράξεις της «βουτιάς» της Intel και του αβέβαιου πολιτικού και οικονομικού σκηνικού που επικρατεί στις ΗΠΑ λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ φρόντισε να αναπτερώσει τις ελπίδες πως θα υπάρξει πακέτο οικονομικής στήριξης πριν τις εκλογές.

Οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι καθώς βλέπουν Δημοκρατικούς και Λευκό Οίκο να μην προχωρούν τις διαπραγματεύσεις για νέο πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 2 τρισ. δολαρίων που θα τονώσει την αμερικανική οικονομία και θα ενισχύσει την πορεία ανάκαμψής της.

Ο Dow Jones σημείωσε οριακή πτώση 0,1%, στις 28,336 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατάφερε να βρεθεί σε θετικό έδαφος με μικρή άνοδο 0,34% στις 3,465 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,37%, στις 11,548 μονάδες.

Η Intel αποτέλεσε «βαρίδι» για την σημερινή συνεδρίαση καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 10% ενδοσυνεδριακά. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 10,7% καθώς τα χαμηλά στοιχεία που κατέγραψαν τα έσοδα από τα data center επισκίασαν τα έσοδα του τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει πως δύσκολα η Intel θα δει να επανακάμπτουν τα περιθώρια κέρδους της στο άμεσο μέλλον.

Η πτώση της Intel επιβάρυνε τον τεχνολογικό κλάδο,που με την δύναμη των Fab 5 κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα η Apple σημείωσε απώλειες 0,65%. Η Amazon σημείωσε κέρδη 0,84% με αντεπίθεση διαρκείας προς το τέλος της συνεδρίασης ενώ η Facebook ενισχύθηκε κατά 2,4%, η Alphabet σημείωσε άνοδο κατά 1,6% και η Microsoft κατέγραψε κέρδη 0,64%.

Παράλληλα οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, με τις συζητήσεις ωστόσο να έχουν «βαλτώσει» λίγες μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε πως είναι ακόμα πιθανό να υπάρξει οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας πριν τις εκλογές, όμως αυτό εξαρτάται από τον πρόεδρο Τραμπ που θα πρέπει να μιλήσει στους απρόθυμους Ρεπουμπλικανούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επεσήμανε πως η Νάνσι Πελόζι καθυστερεί σε βασικά σημεία και τόνισε πως η πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να κάνει και συμβιβασμούς αν θέλει να πετύχει μια συμφωνία. « Έχουμε προσφέρει συμβιβασμούς» ανέφερε ο Μνούτσιν στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως «η πρόεδρος της Βουλής καθυστερεί να απαντήσεις σε αρκετά θέματα. Αν θέλει να συμβιβαστεί θα υπάρξει συμφωνία».

Οι μετοχές που συνδέονται με την πρόοδο της οικονομίας, όπως ο χρηματοοικονομικός κλάδος, η ενέργεια και ο βιομηχανικός κλάδος έκλεισαν στα κόκκινα. Η ενέργεια κατέγραψε απώλειες 1% καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση ενόψει των ανησυχιών για την πορεία της ζήτησης του μαύρου χρυσού λόγω της πανδημίας.

Η μετοχή της Virgin Galactic σημείωσε πτώση άνω του 7,5% μετά την ανακοίνωση της Goldman υποβίβασε την μετοχή της σε neutral.

Η ανακοίνωση της Aztrazeneca πως έλαβε το πράσινο φως από τον FDA να επιστρέψει στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα νέα έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης από την Gilead πως το φάρμακο της remdisivir πήρε έγκριση για να χορηγείται σε ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19 στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη PMI να βρίσκεται σε υψηλό 20 μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 55,5 μονάδες από 54,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών βρέθηκε στις 56 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό 20 μηνών, ενώ ήταν στις 54,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI έφτασε σε υψηλό 21 μηνών καθώς διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες κινήσεις στην Ευρώπη, εν μέσω αμφιβολιών για τα εμβόλια

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων στο εμβόλιο Οξφόρδης - AstraZeneca. Η μετοχή της Banco Sabadell σημειώνει «βουτιά» 10% καθώς ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις με την BBVA.