Φώτο: Shutterstock

Δυναμικό rebound της τεχνολογίας έφερε θετικό κλείσιμο στη Wall

Με τους επενδυτές να αναμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών, η Wall Street ξεπέρασε το δύσκολο ξεκίνημα της συνεδρίασης και έκλεισε με κέρδη.

Παρά την δύσκολη εκκίνηση και το δυσμενές επενδυτικό κλίμα που επικρατούσε στην αρχή της συνεδρίασης εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως, η Wall Street κατάφερε να αντεπιτεθεί και ανακάμψει μετά την χθεσινή «βουτιά». Οι τεχνολογικές μετοχές και ιδιαίτερα οι Fab 5 σε συνδυασμό με το άλμα που πραγματοποίησε το αμερικανικό ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2020 οδήγησαν την σημερινή άνοδο.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 26.659 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,17% στις 3.310 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 11.185 μονάδες.

Οι μετοχές της Apple με κέρδη 3,12%, της Amazon που σημείωσαν άνοδο 1,54%, και της Alphabet που ενισχύθηκαν κατά 2,94%, βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενόψει των ανακοινώσεων τους για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Η μετοχή του Netflix ανέκαμψε κλείνοντας με κέρδη 3,78% μετά την ανακοίνωση του streaming γίγαντα πως θα αυξήσει τις τιμές για τις standard και premium συνδρομές στις ΗΠΑ.

Το Facebook σημείωσε άνοδο 4,73% καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως ο κολοσσός των social media θα αναφέρει γερά κέρδη τριμήνου, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν το Snap και το Pinterest.

«Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένα διαφημιστικό μποϊκοτάζ το καλοκαίρι, η Facebook θα μπορέσει να πετύχει ακόμα ένα τρίμηνο γερών εσόδων καθώς εξομαλύνονται τα έξοδα διαφήμισης μετά την πανδημία του κορονοϊού» αναφέρει η Canaccord Genuity.

Το Pinterest πραγματοποίησε άλμα 27% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Εκτός από τις τεχνολογικές μετοχές, η Ford Motor ανέφερε δυνατά αποτελέσματα μετά τις επιδόσεις που κατέγραψε στη Β. Αμερική με την μετοχή της να ενισχύεται κατά 3%.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε από την εκρηκτική άνοδο του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 33,1% στο γ’ τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 31% άνοδο. Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση έχει ρίξει περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια για να ανακουφίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

«Η κατανάλωση ήταν ο βασικότερος λόγος για αυτή την ανάκαμψη κατά 40,7%. Τα διαρκή αγαθά σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο 82,2% όμως οι υπηρεσίες και τα αναλώσιμα σημείωσαν σταθερά κέρδη επίσης» αναφέρει η Jefferies σε σημείωμα της.

«Είναι θετικά στοιχεία, όμως είναι λίγο επίφοβο να κοιτάμε πίσω καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά, κάτι το οποίο δεν στέλνει ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για το τέταρτο τρίμηνο» σημείωσε ο Shawn Snyder, της Citi Personal Wealth Management και πρόσθεσε πως «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μια σημαντική ανάκαμψη αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο αν μας δείχνει τον δρόμο για από εδώ και πέρα».

Περισσότερες από 270 από τις εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει μεγέθη γ' τριμήνου, με το 85% από αυτές να έχουν εμφανίσει αποτελέσματα που έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις. «Με ανησυχεί ότι πολλές εταιρείες ανακοινώνουν αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων, οι μετοχές τους εκτινάσσονται και μετά η άνοδος εξαερώνεται. Υπερβολικά πολλές μετοχές υποχωρούν επί θετικών κατά τα άλλα εταιρικών αποτελεσμάτων. Η αγορά χρειάζεται ένα διάλειμμα», τόνισε ο Bob Doll της Nuveen.

Ο δείκτης φόβου (VIX) βρέθηκε στα υψηλότερα των τελευταίων 15 εβδομάδων καθώς η ομάδα κρούσης κατά του κορονοϊού του Λευκού Οίκου κάλεσε να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας ενώ υπάρχει και η ανησυχία για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου. Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν φαίνεται να διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές δημοσκοπήσεις, όμως η τελική διαφορά αναμένεται να είναι τελικά μικρότερη σε σχέση με τις προεκλογικές μετρήσεις.

Παράλληλα, σε χαμηλό επίπεδο πανδημίας βρέθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 40.000 στις 751.000 για τις 7 ημέρες έως τις 24 Οκτωβρίου, με τους οικονομολόγους να αναμένουν 770.000. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 709.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 7,76 εκατ. αιτήσεων.

Ο ενεργειακός κλάδος περιόρισε μέρος των απωλειών και σημείωσε άνοδο άνω του 3% καθώς ξεπέρασε τις χαμηλές τιμές πετρελαίου πριν την ανακοίνωση των μεγάλων πετρελαϊκών όπως η Exxon Mobil.

Ενόψει των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου ο πετρελαϊκός γίγαντας είδε τις μετοχές του να ενισχύονται κατά 4% μετά την ανακοίνωση πως θα περικόψει 14.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και τον περιορισμό 1.900 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ώστε να συγκρατήσει τα έξοδα και να διατηρήσει σταθερά τα μερίσματά της για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ