ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρή ανοδική ορμή στο ΧΑ με ώθηση από τράπεζες και ΔΕΗ

Η αγορά ξεπερνά το επίπεδο των 680 μονάδων, σε τραπεζικές μετοχές και στη μετοχή της ΔΕΗ επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με ισχυρή ανοδική ορμή άρχισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, που σήμερα κερδίζουν έδαφος μετά τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας αλλά και της Ιαπωνίας και τη συμφωνία της ισπανικής BBVA για την πώληση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά τις 12, σημειώνει άνοδο κατά 3,7%, στις 680,39 μονάδες, ενώ κατά 8,1% ενισχύεται ο τραπεζικός δείκτης, με την Πειραιώς να υπεραποδίδει, μετά την ανακοίνωση ότι η μετατροπή των CoCos σε μετοχές θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές και στη μετοχή της ΔΕΗ, οδηγώντας την αγορά προς τα επίπεδα των 670 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 26,94 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια της επιβολής τέλους προμηθευτών για την εξυγίανση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ανακοίνωσε το υπουργείο, η ΔΕΗ αποφάσισε το «πάγωμα» της επιβάρυνσης των καταναλωτών. «Η ΔΕΗ δεν θα μετακυλίσει το κόστος. Το αντιμετωπίζουμε ως μέτρο COVID και αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση επιλέγουμε να απορροφήσουμε το κόστος», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της επιχείρησης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Euroxx, η απορρόφηση της επιβάρυνσης των 2 ευρώ/MW, η ΔΕΗ θα έχει μικρή επιβάρυνση το 2021, ύψους 70 - 75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 3,95%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 2,5%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (6,5%), της Πειραιώς (13,2%), της Eurobank (6,6%) και της Alpha Bank (8,2%)

Αντιθέτως μικρή πτώση καταγράφει η μετοχή της Ελλάκτωρ (1,2%) και της ΕΥΔΑΠ (0,4%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες Τραπεζών, Πετρελαίου (6,7%) και των Χρηματοοικονομικών Προϊόντων (6,1%).

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή διόρθωση, που με στήριξη από Βιοχάλκο και Τιτάν κατάφερε να διατηρηθεί στα επίπεδα των 650 μονάδων, όπου είχε βρεθεί μετά το άλμα που σημείωσε η αγορά μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για το εμβόλιο, και έδωσε ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει φως στον ορίζοντα για την μάχη κατά της πανδημίας. Το θετικό κλίμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά υποστηρίχθηκε και από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,20% και βρέθηκε στις 655,68 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 45,30 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 11,49%, από τις αρχές Νοεμβρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 15,13%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 28,47%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ