ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Κλειδώνουν» κέρδη οι επενδυτές στο ΧΑ, δεν αλλάζει η ανοδική τάση

Ελεγχόμενες και... συντεταγμένες οι πωλήσεις για ρευστοποίηση κερδών, χαμηλότερο σημείο του Δείκτη σήμερα οι 694 μονάδες. Αποφεύγουν υπερβολές στην πίεση των τραπεζών οι επενδυτές, ενώ η Πειραιώς συνεχίζει το ράλι.

Διατηρείται η πίεση από ρευστοποιήσεις κερδών, όσο πλησιάζει η λήξη της συνεδρίασης στο ΧΑ, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλό ημέρας γύρω στις 16.00, αλλά να ανακτά έδαφος αμέσως μετά και να ισορροπεί στις 696 μονάδες, με απώλειες 1,70%.

Αρκετοί επενδυτές «κλειδώνουν» τα κέρδη τους από τη δυναμική άνοδο που άρχισε την προηγούμενη Δευτέρα. Πάντως, όλα τα τεχνικά στοιχεία της συνεδρίασης δείχνουν ότι η σημερινή οπισθοχώρηση δεν ακυρώνει την ανοδική δυναμική της αγοράς, ενώ η πρόοδος και σε τρίτο υποψήφιο εμβόλιο (της AstraZeneca) συντηρεί σε διεθνές επίπεδο τις προσδοκίες των αγορών για έξοδο από την κρίση του κορονοϊού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ρευστοποίηση κερδών δεν αλλάζει την ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο είναι τρία:

  1. Η πίεση που ασκήθηκε από τις ρευστοποιήσεις είναι σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ελεγχόμενη. Το χαμηλότερο σημείο που υποχώρησε ο Δείκτης, μια ώρα πριν το κλείσιμο των συναλλαγών, ήταν οι 694 μονάδες. Σε γενικές γραμμές, οι πωλήσεις απορροφήθηκαν με σχετική ευκολία από αγοραστές.
  2. Ο χαμηλός τζίρος σε μια διορθωτική/καθοδική συνεδρίαση (κάτω από 50 εκατ. ευρώ στις 16.00) είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι πωλητές δεν κάνουν βεβιασμένες και νευρικές κινήσεις επειδή περιμένουν αναστροφή τάσης, αλλά κατοχυρώνουν με ψυχραιμία τα κέρδη τους.
  3. Ο τραπεζικός κλάδος, που είχε κάνει και το πλέον εντυπωσιακό ράλι στις προηγούμενες συνεδριάσεις, δέχεται ελεγχόμενη πίεση, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 1,70%. Ξεχωρίζει με αρκετά εντυπωσιακό τρόπο και σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που συνεχίζει το ράλι της, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και το 1 ευρώ, ενώ στις 16.10 κέρδιζε 3,50%, διατηρώντας τιμή υψηλότερη από το 1 ευρώ, παρότι είχε πιεσθεί νωρίτερα λίγο χαμηλότερα. Η Πειραιώς προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια, καθώς ανατιμολογείται η μετοχή, με δεδομένο ότι θα λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση 2 δισ. από τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές και θα αποφύγει πληρωμές τόκων περίπου 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Με εξαίρεση την Πειραιώς, που είναι η μοναδική μετοχή σήμερα με υψηλές συναλλαγές και ανοδική πορεία, διορθωτικά κινούνται σήμερα όλοι οι τίτλοι που προσελκύουν συναλλακτική κίνηση. Μικρές απώλειες για τον ΟΤΕ (-1%), περισσότερο από 2% χάνει ο ΟΠΑΠ, όπως και η Mytilineos, η Motor Oil χάνει περίπου 3,50%, ενώ απώλειες 1,60% έχει η Jumbo και η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,20%.

Στην αγορά ομολόγων σταμάτησε επίσης το ράλι τιμών από ρευστοποιήσεις κερδών και οι αποδόσεις σήμερα ενισχύονται σε όλη την καμπύλη επιτοκίων και περισσότερο στους τίτλους 5ετούς διάρκειας, όπου έχει ανέλθε στο 0,087%, ενώ χθες για λίγο υποχώρησε και σε αρνητικό έδαφος. Λίγο χαμηλότερα από 0,70% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για το Χρηματιστήριο αλλά με τζίρο... καλοκαιρινών διακοπών

Υψηλοτερα των 858 ο Γενικός Δείκτης, με την αξία των συναλλαγών να προσγειώνεται στα 33,3 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η μετοχή της Aegean Airlines με κέρδη 2%. Πτώση για την απόδοση του 10ετούς στο 0,66% ελέω Λαγκάρντ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητική πορεία για το ΧΑ μετά τη χθεσινή τεχνική αντίδραση

Σημαντικές πιέσεις με πτώση που ξεπερνά το 3,5% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, μετά τις νέες περιπέτειες με τη Greenhill, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση τη Eurobank στο +0,2%