Φωτο: Shutterstock

Ρεκόρ κερδών για την Ευρώπη τον Νοέμβριο, πιέσεις στη Wall Street

Στο +14% ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με τον κλάδο αερομεταφορέων να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 45%. Πτωτική κίνηση στη Wall Street λόγω και κατοχύρωσης κερδών.

Εντυπωσιακή άνοδο πέτυχαν για τον Νοέμβριο οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις σημερινές πιέσεις που δέχθηκαν οι κορυφαίοι δείκτες, ενώ πτωτική πορεία ακολουθεί η Wall Street, η οποία, πάντως, «βιώνει» έναν από τους καλύτερους μήνες της από την αρχή του 2020. 

Πτώση 1,22% για τον Dow Jones, με τα κέρδη του από την αρχή του μήνα να ξεπερνούν το 11% καθιστώντας τον Νοέμβριο τον καλύτερο μήνα για τον δείκτη από το 1987. Στο -0,77% ο S&P 500, με τα μηνιαία κέρδη του να φθάνουν στο 10%, ενώ απώλειες 0,4% εμφανίζει ο Nasdaq, με τη δική του άνοδο από τις αρχές Νοεμβρίου να φθάνει στο 10,3%. 

Οι πιέσεις στη Wall Street καταφθάνουν και λόγω κατοχύρωσης κερδών εκ μέρους των επενδυτών, αλλά και μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην κινεζική τεχνολογική εταιρεία SMIC, αλλά και στον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο CNOOC. Μία τέτοια κίνηση επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας, έστω και εάν η κυβέρνηση Τραμπ διαθέτει λίγο χρόνο ακόμη παραμονής στην εξουσία (η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου 2021), ο οποίος, όμως, είναι αρκετός για να δημιουργηθούν νέα προβλήματα. 

Εντυπωσιακά κέρδη για τον Νοέμβριο στην Ευρώπη 

Η εντυπωσιακή πορεία κατά κύριο λόγο των αερομεταφορέων ήταν αρκετή για να καταστήσει τον Νοέμβριο τον καλύτερο μήνα στην ιστορία των ευρωπαϊκών αγορών. 

Οι συνεχείς ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού αλλά και η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ αποτέλεσαν δύο από τους παράγοντες που στήριξαν την επενδυτική εμπιστοσύνη, παρά το γεγονός ότι στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του μήνα, οι περισσότεροι μεγάλοι δείκτες εμφάνισαν απώλειες. 

Πτώση σήμερα 0,98% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 389,36 μονάδες, αλλά κέρδη 14% για τον μήνα, ποσοστό που είναι ιστορικό  υψηλό, με τον κλάδο αερομεταφορέων να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 45%. 

Στο 0,33% οι απώλειες για τον DAX 30 στις 13.291 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,59% στις 6.266 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,42% χαμηλότερα στις 5.518 μονάδες. Απώλειες και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 1,3% στις 22.060 μονάδες και τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 1,39% στις 8.076 μονάδες.  
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνονται οι απώλειες σε ευρωπαϊκές αγορές και futures

Η πανδημία «αντισταθμίζει» το πακέτο Μπάιντεν. Αυστηρότερα μέτρα εξετάζουν Γαλλία και Γερμανία. Πτώση άνω του 4% για τη μετοχή της Carrefour, καθώς η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την «ξεκάθαρη και οριστική» της άρνηση στην εξαγορά από την καναδική Couche-Tard.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στην Ευρώπη, η πανδημία «νικά» το οικονομικό πακέτο Μπάιντεν

Αβέβαιες οι αγορές για την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ, καθώς το σχέδιο Μπάιντεν απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας. Έντονες οι ανησυχίες για την πανδημία καθώς αυξάνονται οι αριθμοί και τα αυστηρά μέτρα.