ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρεκόρ κερδών για την Ευρώπη τον Νοέμβριο, πιέσεις στη Wall Street

Στο +14% ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με τον κλάδο αερομεταφορέων να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 45%. Πτωτική κίνηση στη Wall Street λόγω και κατοχύρωσης κερδών.

Εντυπωσιακή άνοδο πέτυχαν για τον Νοέμβριο οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις σημερινές πιέσεις που δέχθηκαν οι κορυφαίοι δείκτες, ενώ πτωτική πορεία ακολουθεί η Wall Street, η οποία, πάντως, «βιώνει» έναν από τους καλύτερους μήνες της από την αρχή του 2020. 

Πτώση 1,22% για τον Dow Jones, με τα κέρδη του από την αρχή του μήνα να ξεπερνούν το 11% καθιστώντας τον Νοέμβριο τον καλύτερο μήνα για τον δείκτη από το 1987. Στο -0,77% ο S&P 500, με τα μηνιαία κέρδη του να φθάνουν στο 10%, ενώ απώλειες 0,4% εμφανίζει ο Nasdaq, με τη δική του άνοδο από τις αρχές Νοεμβρίου να φθάνει στο 10,3%. 

Οι πιέσεις στη Wall Street καταφθάνουν και λόγω κατοχύρωσης κερδών εκ μέρους των επενδυτών, αλλά και μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην κινεζική τεχνολογική εταιρεία SMIC, αλλά και στον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο CNOOC. Μία τέτοια κίνηση επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας, έστω και εάν η κυβέρνηση Τραμπ διαθέτει λίγο χρόνο ακόμη παραμονής στην εξουσία (η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου 2021), ο οποίος, όμως, είναι αρκετός για να δημιουργηθούν νέα προβλήματα. 

Εντυπωσιακά κέρδη για τον Νοέμβριο στην Ευρώπη 

Η εντυπωσιακή πορεία κατά κύριο λόγο των αερομεταφορέων ήταν αρκετή για να καταστήσει τον Νοέμβριο τον καλύτερο μήνα στην ιστορία των ευρωπαϊκών αγορών. 

Οι συνεχείς ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού αλλά και η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ αποτέλεσαν δύο από τους παράγοντες που στήριξαν την επενδυτική εμπιστοσύνη, παρά το γεγονός ότι στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του μήνα, οι περισσότεροι μεγάλοι δείκτες εμφάνισαν απώλειες. 

Πτώση σήμερα 0,98% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 389,36 μονάδες, αλλά κέρδη 14% για τον μήνα, ποσοστό που είναι ιστορικό  υψηλό, με τον κλάδο αερομεταφορέων να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 45%. 

Στο 0,33% οι απώλειες για τον DAX 30 στις 13.291 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,59% στις 6.266 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,42% χαμηλότερα στις 5.518 μονάδες. Απώλειες και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 1,3% στις 22.060 μονάδες και τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 1,39% στις 8.076 μονάδες.  
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μετάλλαξη Δέλτα και πετρέλαιο οδηγούν σε βουτιά τις διεθνείς αγορές

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για το πετρέλαιο, με την αύξηση των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο να εντείνει τη διάθεση ρευστοποιήσεων εκ μέρους των επενδυτών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στη Wall Street από πληθωρισμό και καταναλωτικό κλίμα

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αν και βρέθηκαν κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά υποχωρούν, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών την επόμενη εβδομάδα.