ΓΔ: 1424.31 0.47% Τζίρος: 28.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:32:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συνεχίζουν ακάθεκτες το ράλι οι τραπεζικές μετοχές, με άνοδο 3%

Βρίσκει δυνάμεις το ΧΑ, έπειτα από το συγκρατημένο άνοιγμα, και οδεύει σε νέα υψηλά 9 μηνών, «κλειδώνοντας» και τις 760 μονάδες. Υποχωρεί η ΔΕΗ λόγω ρευστοποίησης κερδών.

Το επίπεδο των 600 μονάδων φαίνεται πως «κλειδώνει» ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι ανοδικές τάσεις επιμένουν και οδηγούν το Χρηματιστήριο σε νέα υψηλά 9 μηνών, με μοχλό την άνοδο των τραπεζικών μετοχών. 

O Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,2% στις 767,32 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε και έως τις 767,01 μονάδες (1,16%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 38,50 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,13%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,3%. 

Κέρδη 3,6% για τον τραπεζικό δείκτη, με την ΕΤΕ να ενισχύεται 4,8%, την Τρ. Πειραιώς στο +3,2%, τη Eurobank να κινείται στο +3,1% και την Alpha Bank να κερδίζει 2,1%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (2,7%), της Coca Cola HBC (2,3%), της Ελλάκτωρ (2,1%), της ΕΧΑΕ (1,8%) και του Μυτιληναίου (1,7%). 

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (1,4%), της Σαράντης (1,3%) και του ΟΛΠ (0,84%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (2,7%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,41%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (1,3%) και της Τεχνολογίας (0,4%).

Όπως αναφέρει το Business Daily, η ορμή των τραπεζικών μετοχών έχει αιφνιδιάσει και τους πλέον αισιόδοξους. Η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών αποδίδεται σε σειρά λόγων:

  • Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα (μετά την έλευση των εμβολίων) θα «κρατήσει» στο χαμηλό εύρος των εκτιμήσεων τα νέα NPEs λόγω του κορονοιού, θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως το project Galaxy της Alpha Bank, την επιτάχυνση νέων τιτλοποιήσεων όπως Phoenix και Vega της Τράπεζας Πειραιώς και την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Θα επιτρέψει επίσης την εκκίνηση νέων τιτλοποιήσεων, ενώ μεγάλα οφέλη αναμένονται για τον κλάδο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά την πανδημία και την αξιοποίηση των πόρων του Αναπτυξιακού Ταμείου.
  • Επίσης η αγορά φαίνεται ότι πιστεύει ότι και νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των εξυπηρετούμενων δανείων, όπως η bad bank της ΤτΕ και ο Ηρακλής 2, θα βοηθήσουν την προσπάθεια των τραπεζών για την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν την προοπτική επιστροφής των τραπεζών σε ισχυρή κερδοφορία μετά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με τη μείωση του προσωπικού και τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων.

Η αγορά φαίνεται πως προεξοφλεί ότι η εξομάλυνση των συνθηκών στο μέτωπο της πανδημίας, η αναμενόμενη ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη από το 2021 και οι ευκαιρίες που δημιουργεί για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσουν τον κλάδο να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ