ΓΔ: 882.43 0.51% Τζίρος: 17.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:57:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Κλειδώνουν» οι 800 μονάδες στο ΧΑ, ισχυρή άνοδος 3% για τράπεζες

Ράλι 7% για τη μετοχή της Aegean Airlines, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Στο «κόκκινο» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΔΕΗ και MIG.

Σε ισχυρή άνοδο παραμένει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, ο οποίος διευρύνει τα κέρδη του 13,15% των προηγούμενων ημερών και φαίνεται να κλειδώνει και τις 800 μονάδες, «κοιτώντας» τον επόμενο στόχο στη ζώνη των 820 – 840 μονάδων. 

Εντυπωσιακή διατηρείται και η πορεία του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο 33,86% στις προηγούμενες δεκατρείς συνεδριάσεις. Ώθηση στις τράπεζες δίνει και η κίνηση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα το στρατηγικό της σχέδιο για την ίδρυση bad banks σε εθνικό επίπεδο. 

Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει στην κυβέρνηση από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναλυτικό σχέδιο για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, το οποίο προβλέπει όχι μόνο τη μεταβίβαση στο νέο οργανισμό του μεγαλύτερου μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα απομείνουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», αλλά και τη μεταφορά αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,46%, στις 802,76 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 59,35 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,57%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,91%. 

Ο δείκτης Τραπεζών ενισχύεται 3,2%, με την Alpha Bank να ενισχύεται 4,6%, την Τρ. Πειραιώς στο +4,5%, τη Eurobank να κινείται στο +2,9% και την ΕΤΕ να κερδίζει 2,1%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (7%), του ΟΛΠ (5%), της ΕΥΔΑΠ (4,07%), της EXAE (1,7%), της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (1,6%), του ΟΠΑΠ (1,57%), της Coca - Cola HBC (1,47%) και της Ελλάκτωρ (1,3%). 

Αντιθέτως πτώση καταγράφει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,4%), της Viohalco (0,4%), της ΔΕΗ (0,3%) και της MIG (0,27%).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το πιθανότερο είναι, μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων, να υπάρξει συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και ίσως και μια διόρθωση, ενώ η μεγάλη άνοδος φαίνεται να είναι αποτέλεσμα και της προηγούμενης υπερβολικής πτώσης, καθώς ακόμα και τώρα, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει από τις αρχές του έτους απώλειες 14,2%. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές μετοχές. Παρά το ράλι και τον διπλασιασμό των τιμών τους, ο δείκτης του κλάδου από τις αρχές του έτους εμφανίζει απώλειες κοντά στο 45%, όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι στο 16,6% και στις ΗΠΑ στο 6,8%.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνει τα κέρδη το ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Προσπάθεια να εδραιωθεί πάνω από τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν καύσιμο να συνεχιστεί για 8η ημέρα το κερδοφόρο σερί της αγοράς. Ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 3,7% και Coca Cola HBC με άνοδο 1,53%.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο, προσπάθεια διάσπασης των 880 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να ενισχύεται μετά από επτά συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις που έχει καταγράψει άνοδο 5,38%, ωστόσο ο τζίρος παραμένει πολύ χαμηλός. «Ξυπνάει» από τον λήθαργο ο τραπεζικός κλάδος.