ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μάχη για διατήρηση των 800 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη

Συνεχίζεται το ράλι για τη μετοχή της Aegean με κέρδη που ξεπερνούν το 7%, ενώ πέραν των τραπεζικών μετοχών ισχυρά είναι τα κέρδη για ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Coca-Cola. Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος.

Σταθερά σε ανοδική πορεία για 14η διαδοχική συνεδρίαση κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται, εκ νέου, ενώ ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί εκ νέου να κατακτήσει εκ νέου το επίπεδο των 800 μονάδων, τις οποίες ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,91%, στις 798,40 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 94,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,95%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,27%. 

Αιχμή του δόρατος οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 3,29%, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 4%, την Τρ. Πειραιώς στο +3,6%, τη Eurobank να κινείται στο +2,98% και την ΕΤΕ να κερδίζει 2,8%. Σημειώνεται ότι το τραπεζικός δείκτης στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις έχει εμφανίσει κέρδη 33,86%

Ώθηση για τον τραπεζικό κλάδο προσφέρει και η κίνηση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα το στρατηγικό της σχέδιο για την ίδρυση bad banks σε εθνικό επίπεδο.  Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει στην κυβέρνηση από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναλυτικό σχέδιο για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, το οποίο προβλέπει όχι μόνο τη μεταβίβαση στο νέο οργανισμό του μεγαλύτερου μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα απομείνουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», αλλά και τη μεταφορά αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (7,45%), του ΟΛΠ (4,68%), της ΕΥΔΑΠ (4,36%), και της Coca - Cola HBC (1,55%). Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι τίτλοι των Σαράντης (-2,11%), ΟΤΕ (-1,13%) και Viohalco (-0,92%).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το πιθανότερο είναι, μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων, να υπάρξει συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και ίσως και μια διόρθωση, ενώ η μεγάλη άνοδος φαίνεται να είναι αποτέλεσμα και της προηγούμενης υπερβολικής πτώσης, καθώς ακόμα και τώρα, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει από τις αρχές του έτους απώλειες 14,2%. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές μετοχές. Παρά το ράλι και τον διπλασιασμό των τιμών τους, ο δείκτης του κλάδου από τις αρχές του έτους εμφανίζει απώλειες κοντά στο 45%, όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι στο 16,6% και στις ΗΠΑ στο 6,8%.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για το Χρηματιστήριο αλλά με τζίρο... καλοκαιρινών διακοπών

Υψηλοτερα των 858 ο Γενικός Δείκτης, με την αξία των συναλλαγών να προσγειώνεται στα 33,3 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η μετοχή της Aegean Airlines με κέρδη 2%. Πτώση για την απόδοση του 10ετούς στο 0,66% ελέω Λαγκάρντ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητική πορεία για το ΧΑ μετά τη χθεσινή τεχνική αντίδραση

Σημαντικές πιέσεις με πτώση που ξεπερνά το 3,5% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, μετά τις νέες περιπέτειες με τη Greenhill, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση τη Eurobank στο +0,2%