ΓΔ: 883.03 0.57% Τζίρος: 18.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πτώση στη Wall Street με «βουτιά» 2% για την τεχνολογία 

Σημαντικές ρευστοποιήσεις στις τεχνολογικές μετοχές οδήγησε χαμηλότερα την αμερικανική αγορά με το αδιέξοδο για το νέο πακέτο στήριξης να παραμένει.

Οι κάτι παραπάνω από μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν οι τεχνολογικές  μετοχές σε συνδυασμό με την ανησυχία για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης των ΗΠΑ οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες την αμερικανική αγορά. 

Πτώση 105 μονάδων ή 0,35% για τον Dow Jones στις 30.068 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,84% στις 3.671 μονάδες και τον Nasdaq να έχει τις υψηλότερες απώλειες οι οποίες έφθασαν στο 2,1% και τις 12.364 μονάδες. Η διόρθωση, πάντως, καταφθάνει μετά και τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέκτησαν οι δείκτες στη συνεδρίαση της Τρίτης. 

Πτώση άνω του 2% για τον τίτλο της Apple, η οποία ακολούθησε τη χειρότερη πορεία μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, με τον κλαδικό δείκτη τεχνολογίας του S&P 500 να υποχωρεί 1,9%. Στο -1,9% το Facebook, το οποίο βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί σχεδόν 4%, μετά τη μήνυση εναντίον του από την αμερικανική αρχή ανταγωνισμού FTC και τους εισαγγελείς 48 πολιτειών και περιφερειών των ΗΠΑ. 

Οι αναλυτές πάντως τονίζουν ότι μία διόρθωση της αμερικανικής αγοράς είναι απόλυτα φυσιολογική καθώς έχει «τρέξει» εντυπωσιακά μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και ως εκ τούτου οι επενδυτές προχωρούν και σε ορισμένες επιλεκτικές ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. 

Πάντως αρκετές ανησυχίες συνεχίζει να προκαλεί η αδυναμία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να βρουν μία χρυσή τομή και να συμφωνήσουν σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, σε μία στιγμή που σημειώνονται νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι η πανδημία σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε ύφεση. 

Οι τρεις δείκτες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις αλλά η «φόρα» κόπηκε μετά από δήλωση του Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, σύμφωνα με την οποία Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ακόμη αναζητούν τη χρυσή τομή προκειμένου να υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης για τις ΗΠΑ. Παράλληλα ο ΜακΚόνελ υποστήριξε ότι στο νέο πακέτο στήριξης δεν επιθυμεί να υπάρχουν ορισμένες εκ των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Δημοκρατικοί, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η πολυπόθητη συναίνεση δεν έχει επιτευχθεί. 

Ταυτόχρονα η χθεσινή ήταν μία από τις χειρότερες ημέρες για τις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας, με το μέσο όρο των νέων κρουσμάτων να φθάνει στα 200.000, βάσει στοιχείων του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Σε τέσσερις ημέρες το σύνολο των νέων κρουσμάτων έφθασε στο ένα εκατ., με το σύνολό τους να ανέρχεται στα 15 εκατ. 

Σταθεροποιητικές τάσεις σημειώθηκαν στην αγορά πετρελαίου με το Brent να ενισχύεται 0,25% στα 48,95 δολάρια και το αμερικανικό αργό να εμφανίζει οριακά κέρδη 0,07% στα 45,62 δολάρια. 

Πιέσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, λόγω και της ανοδικής πορείας του δολαρίου, με τον χρυσό να υποχωρεί 1,75% στα 1.841,10 δολάρια και τον άργυρο να αποδυναμώνεται 2,8% στα 24 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ