ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο της αμερικανικής αρχής ανταγωνισμού το Facebook

Η αμερικανική FTC κατηγορεί το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι μέσω των εξαγορών των Instagram και Whatsup δημιούργησε μονοπωλιακό καθεστώς στα κοινωνικά δίκτυα.

Μήνυση κατά του Facebook κατέθεσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και οι εισαγγελείς 48 πολιτειών και περιφερειών των ΗΠΑ, κατηγορώντας το δημοφιλές μέσο  κοινωνικής δικτύωσης για παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού. 

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι εφαρμογές Instagram και WhatsApp, τις οποίες έχει εξαγοράσει το Facebook και μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε απέκδυσή τους εάν χάσει τις δικαστικές διαμάχες. Η δημοσιοποίηση των μηνύσεων οδήγησε τη  μετοχή της εταιρείας σε πτώση σχεδόν 4%. 

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι εξετάζει τις μηνύσεις και «θα απαντήσουμε σύντομα σε αυτές. Οι εξαγορές έχουν εγκριθεί εδώ και χρόνια από την FTC με το δημόσιο να ζητά να επανεξεταστεί η όλη διαδικασία χωρίς να εξετάζει το πλήγμα που μπορεί να έχει στην επιχειρηματική κοινότητα αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές».

Σύμφωνα με τη μήνυση της FTC το Facebook έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα μονοπώλιο στον χώρο των κοινωνικών δικτύων, ενώ κατηγορείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και μάλιστα αναφέρετε στις εξαγορές των Instagram και WhatsApp τονίζοντας ότι «προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις εφαρμόζοντας αυτό που είχε πει ο επικεφαλής του σε εσωτερικό e-mail ότι είναι «καλύτερο να εξαγοράζεις παρά να ανταγωνίζεσαι», με δεδομένο ότι αυτές οι εφαρμογές ήταν ανταγωνιστικές προς τις υπηρεσίες που παρέχει και το Facebook».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook, Metaverse
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Ρωσία απαιτεί από τις ΗΠΑ να περιορίσουν facebook και instagram

Η Μόσχα καλεί την Ουάσιγκτον να σταματήσει η πολιτική της Meta Platforms να επιτρέπει τις αναρτήσεις που καλούν στη βία εναντίον Ρώσων αίροντας προσωρινά την απαγόρευση του λόγου μίσους. Η Ρωσία έχει ήδη απαγορεύσει τo fb στην επικράτειά της.