ΓΔ: 1918.09 0.15% Τζίρος: 180.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Λογότυπο Meta Threads
Φώτο: Shutterstock

Στηρίζει το ελληνικό σχέδιο για ενιαία ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης η Meta

Η Meta, μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις ελληνικές προτάσεις για την καθιέρωση ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης.

Tην ελληνική θέση για τη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης υιοθέτησε η Meta, μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η εταιρεία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στις σχετικές πρωτοβουλίες που προωθεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Το σχετικό non-paper, που συνυπογράφεται από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Ιταλία, και υποστηρίζεται από την Κροατία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, και μερικώς τη Σουηδία και την Ολλανδία, εστιάζει στον σχεδιασμό ασφαλών ψηφιακών συστημάτων, στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων επικύρωσης ηλικίας (age verification) για πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες και στον σαφή ορισμό της ψηφιακής ενηλικίωσης.

Η Meta γίνεται η πρώτη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που τοποθετείται ανοιχτά υπέρ της προστασίας των ανηλίκων, στηρίζοντας το ελληνικό σχέδιο που αποσκοπεί στην αποτροπή πρόσβασης μικρών χρηστών σε επιβλαβές περιεχόμενο και στον περιορισμό του ψηφιακού εθισμού.

Κεντρικά σημεία της ελληνικής πρότασης και αποδοχή της από τη Meta

Η ελληνική προσέγγιση βασίζεται στη χρήση αυτόματων ψηφιακών ελέγχων ηλικίας, μέθοδος που ήδη εφαρμόζεται μέσω του Kids Wallet στην Ελλάδα. Η Meta δηλώνει ότι υιοθετεί αυτό το μοντέλο επαλήθευσης, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να το εφαρμόσει οριζόντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σήμερα ανακοινώνουμε την υποστήριξη σε μια Ηλικία Ψηφιακής Ενηλικίωσης, σύμφωνα με την οποία οι γονείς πρέπει να εγκρίνουν την πρόσβαση των νεότερων εφήβων τους σε ψηφιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πιστεύουμε ότι μια Ηλικία Ψηφιακής Ενηλικίωσης σε ολόκληρη την ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση στην πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος, η οποία συνίσταται στη διασφάλιση ασφαλών, κατάλληλων για την ηλικία εμπειριών στο διαδίκτυο για τους εφήβους.

Αυτό πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες βασικές αρχές, όπως η γονική έγκριση και η συνέπεια σε διάφορες υπηρεσίες, καθώς και σε ένα ισχυρό μηχανισμό επαλήθευσης ηλικίας σε επίπεδο app store ή λειτουργικού συστήματος. Αυτή είναι μια ζωντανή συζήτηση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των νέων, και η Ελλάδα παίζει βασικό ρόλο στην προώθησή της».

Η Meta υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης πρέπει να στηρίζεται σε:

  • Γονική έγκριση για τη λήψη εφαρμογών από ανηλίκους
  • Συνέπεια και εφαρμογή σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Ισχυρούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επαλήθευσης ηλικίας

Ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ψηφιακή ενηλικίωση

Η Κλαούντια Τριβιλίνο, υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής της Meta για Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα, επαίνεσε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις, επισημαίνοντας: «Ως διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής για την Ελλάδα, χαίρομαι που η Ελλάδα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη ζωτικής σημασίας συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και στη διαδικασία που οδηγεί στο ανεπίσημο έγγραφο ‘Προστασία των ανηλίκων από τις διαδικτυακές βλάβες και κινδύνους’.

Υποστηρίζουμε την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει υποχρεωτικά, ενσωματωμένα μέτρα επαλήθευσης ηλικίας στην ΕΕ και συνιστούμε να εφαρμοστούν σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, ώστε να διασφαλιστεί ένα ασφαλέστερο διαδικτυακό περιβάλλον για όλους».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πριν μόλις έξι μήνες ανακοινώσαμε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο, στην οποία καταφέραμε να δώσουμε ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Σύντομα θέσαμε σε λειτουργία το Kids Wallet με δυνατότητες γονικού ελέγχου και επαλήθευσης ηλικίας. Αναλάβαμε πρωτοβουλία και συντάξαμε non-paper που προωθεί μεταξύ άλλων τον ορισμό ενός ενιαίου ορίου ψηφιακής ενηλικίωσης, καθώς και μεθόδων επιβεβαίωσης της ηλικίας. Οι πλατφόρμες να αντλούν δηλαδή την πραγματική ηλικία του χρήστη και να του προσφέρουν μόνο κατάλληλο, μη εθιστικό περιεχόμενο.»

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Ελλάδας έχει ήδη συγκεντρώσει τη στήριξη 13 κρατών-μελών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εντός του καλοκαιριού ένα ευρωπαϊκό mini wallet για επαλήθευση ηλικίας. Παράλληλα, η στήριξη της Meta ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση κοινών ευρωπαϊκών προτύπων, με την τεχνολογία να αποτελεί καταλύτη για μια συνεπή και λειτουργική πολιτική προστασίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου: «Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Συνεχίζουμε με σχέδιο, συνεργασίες και επιμονή, ώστε να θεσπίσουμε ισχυρά μέτρα προστασίας των ανηλίκων στο ευρωπαϊκό ψηφιακό περιβάλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ