ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δυναμικό rebound στο Χρηματιστήριο, δίνουν το «παρών» οι αγοραστές

Επιθετικό «μάζεμα» μετοχών από αμερικανικά κεφάλαια μετά τις 14.00 οδηγεί το Δείκτη σε άνοδο, ενώ είχε φθάσει να χάνει περίπου 1,80% νωρίτερα. «Άλμα» τραπεζών, πρωταγωνιστούν οι μετοχές της Alpha και της Εθνικής.

Θεαματική ανατροπή σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους αγοραστές να επανέρχονται δυναμικά και ο Γενικός Δείκτης από το «βαθύ κόκκινο» να επανέρχεται σε έντονα ανοδική τροχιά. Άλμα σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών ενώ σημειώνεται ότι η αγοραστική αντίδραση σημειώνεται «κόντρα» στις έντονες πιέσεις στις διεθνείς αγορές. 

Η παρουσία των αγοραστών έγινε αισθητή μετά τις 13.30, με εντολές αγορών σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, επιτρέποντας στο Γενικό Δείκτη να αρχίσει μια ανοδική κίνηση από το επίπεδο των 759 μονάδων στις 778 μονάδες και να περάσει σε θετικό πρόσημο μεταβολής, σημειώνοντας άνοδο 1,39%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να χάνει περίπου 1,80%. 

Αυτή την ώρα, 15.16, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 785 μονάδες σημειώνοντας άνοδο +1,39%.

Της ανοδικής κίνησης ηγούνται οι μετοχές της Alpha και της Εθνικής, κερδίζοντας περίπου 6,50% και 7%, αντίστοιχα και επιτρέποντας στον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 4,70%. Άνοδο σε ποσοστό υψηλότερο του 3% σημειώνει η Πειραιώς και πάνω από 2% η Eurobank. Αντίθετα, «βαρίδια» για το Δείκτη είναι οι μετοχές του ΟΤΕ και της Coca Cola, που υποχωρούν περισσότερο από 2%.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι ο μεγάλος τζίρος και της σημερινής συνεδρίασης (πάνω από 57 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 15.00) και το αρκετά επιθετικό «μάζεμα» μετοχών από τα χαμηλά, ιδιαίτερα μετά τις 14.00 που άρχισαν να καταχωρούνται εντολές από τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι διατηρείται ενδιαφέρον εισόδου στην αγορά από ξένα κεφάλαια, που εκλαμβάνουν τις πτωτικές κινήσεις της αγοράς ως ευκαιρία για τοποθετήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευφορία διατηρείται και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διατηρείται χαμηλότερα από 0,60% και κοντά σε ιστορικά χαμηλά, μετά τις χθεσινές, ευνοϊκές για τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία κατά 500 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τις 760 μονάδες, έπειτα από τη χθεσινή πίεση από ρευστοποίηση κερδών, στον απόηχο των ανακοινώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις από τις αγορές.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, στην ομιλία της, υπογράμμισε τη σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, η κανονικότητα στις οικονομίες της ευρωζώνης θα αρχίσει να επανέρχεται από τα τέλη του 2021, όταν θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρξει ανοσία αγέλης.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την περίοδο της πανδημίας και την επέκτασή του μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2022, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι αγορές και μέσω του τακτικού προγράμματος τίτλων. 

Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής έδωσε μια μάλλον «χλιαρή» απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, με επανεξέταση του θέματος τον Μάρτιο. 

Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,75% στις 760,77 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 38,78 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,91%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης χάνει 0,5%. Ο δείκτης Τραπεζών υποχωρεί 2,6%, με την Τρ. Πειραιώς να υποχωρεί 4,6%, τη Eurobank 3,5%, την ΕΤΕ 3,1% και την Alpha Bank 1,2%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφει η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,9%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (7,9%), της MIG (9,3%), του OTE (3,6%), της ΕΧΑΕ (3%), της Aegean Airlines (2,8%), της Jumbo (3,8%), της Coca Cola HBC (2,2%), των ΕΛΠΕ (2%) και της Viohalco (1,9%).

Εχθές, η διοίκηση Καλλιτσάντση επιχείρησε να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 7 Ιανουαρίου με θέματα, τόσο την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου που ζητάει ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest, όσο και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ.

Η πτώση της Πέμπτης ήρθε μετά από 14 διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει κέρδη άνω του 30%. Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των υψηλών κερδών που κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών μετά από 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, γεγονός που είχε ξανασυμβεί το 1997.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ