ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο ενόψει της λήξης των παραγώγων 

Η πραγματική τάση της αγοράς πιθανόν να αρχίσει να ξεκαθαρίζει από το μεσημέρι, μετά και τη λήξη των συμβολαίων στα Παράγωγα, που είθισται να σηματοδεί πιο «απελευθερωμένες» κινήσεις από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς περιλαμβάνει τις τριπλές λήξεις στην αγορά παραγώγων (triple witching), καθώς και τις αλλαγές στις σταθμίσεις μετοχών στον FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται πως η πραγματική τάση της αγοράς πιθανόν να αρχίσει να ξεκαθαρίζει από το μεσημέρι, μετά και τη λήξη των συμβολαίων στα Παράγωγα, που είθισται να σηματοδεί πιο «απελευθερωμένες» κινήσεις από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Στον δείκτη FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπήρχαν χθες 3.559 συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή 1.884 στο κλείσιμο των συναλλαγών, δηλαδή λίγο χαμηλότερα (0,37%) από την τιμή κλεισίματος του δείκτη στη spot αγορά. Όσον αφορά τις αλλαγές στάθμισης στον FTSE, αφορούν τις Jumbo, ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και Coca Cola HBC. 

Σημειώνεται επίσης πως μετά το κλείσιμο της αγοράς, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου, η Entersoft και η Centric αντικαθιστούν στον Γενικό Δείκτη τις Κλουκίνας - Λάππας και Μοτοδυναμική. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,6%, στις 795,76 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 14,52 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,55%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,34%. 

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,3%. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύεται 1,32%, της ΕΤΕ κερδίζει 0,7%, της Alpha Bank κινείται στο +0,33%, ενώ της Eurobank χάνει 0,3%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (4,1%), της Τέρνα Ενεργειακή (1,09%), του ΟΤΕ (1,02%), της Coca - Cola HBC (0,8%) και της Jumbo (0,6%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (1,2%) και της Motor Oil (0,8%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,5%) και των Τηλεπικοινωνιών (1,3%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (1,05%) και του Εμπορίου (1%). 

Εχθές, η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε να «χωνεύει» τα μεγάλα κέρδη που έχουν καταγραφεί από τις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς οι αγοραστές να δίνουν στην αγορά την απαιτούμενη ορμή για υπέρβαση των 800 μονάδων, αλλά και χωρίς οι πωλητές να επιδιώκουν μια γρήγορη ρευστοποίηση κερδών σε χαμηλότερες τιμές, οδηγώντας την αγορά σε μια διόρθωση. Σε ακόμα μια συνεδρίαση συσσώρευσης σε επίπεδα τιμών κοντά στις 800 μονάδες ο ΓΔ έκλεισε στις 790,77 μονάδες, με πτώση κατά 0,19%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ