ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η στερλίνα αντέχει την «καταιγίδα» του Brexit

Ο αναλυτής της Ebury Μάθιου Ράιαν επισημαίνει πως η βρετανική στερλίνα ανταποκρίνεται με αρκετά ήπιο τρόπο απέναντι στον τυφώνα που έρχεται να προκαλέσει το Brexit στην Βρετανία.

«Με αρκετά ήρεμο τρόπο» αντέδρασε, μέχρι στιγμής, η στερλίνα στην προοπτική ενός κυκεώνα πολιτικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο: παρά την πτώση της, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, η ισοτιμία της διατηρήθηκε στο 1,29-1,30 έναντι του δολαρίου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναλυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Ebury, Μάθιου Ράιαν.

Η λογική λέει ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε νευρικότητα εκ μέρους των επενδυτών, «και τη μεταβλητότητα να φτάνει στα ύψη» σημείωσε ο strategy analyst της Ebury, της οποίας οι αναλυτές αναδείχθηκαν από τον «Bloomberg» στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους, σε ό,τι αφορά την ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου και δολαρίου/γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

«Το προηγούμενο Σάββατο βαφτίστηκε "Super Saturday"», επισημαίνει, «χωρίς όμως να αντεπεξέρχεται στις αυξημένες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτγουιν, που ψηφίστηκε (σ.σ. και προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής), προκάλεσε ένα ακόμη χτύπημα στην ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης. Ως αποτέλεσμα, διακυβεύεται η 31η Οκτωβρίου ως ημερομηνία εξόδου. Ο Μπόρις Τζόνσον ήλπιζε να πραγματοποιήσει ψηφοφορία για το νομοσχέδιο τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο ρεαλισμός υπερίσχυσε της ελπίδας και, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, δεν του έκανε το χατήρι» τονίζει ο Μάθιου Ράιαν.

Κατά τον αναλυτή, ως αποτέλεσμα της τροπολογίας Λέτγουιν, οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα στρέψουν την προσοχή τους στο σύνολο της νομοθεσίας, που προκύπτει από την συμφωνία για το Brexit, που επαναδιαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον. «Μια σειρά ψηφοφοριών αναμένεται να διεξαχθεί από τις 7 το βράδυ, η πρώτη εκ των οποίων (αποκαλούμενη «δεύτερη ανάγνωση») θα είναι μια ευθεία ψήφος "ναι"/"όχι", για το αν θα προχωρήσει σε συζήτηση το Κοινοβούλιο. Εάν περάσει το "ναι", οι βουλευτές θα ερωτηθούν εάν θα εγκρίνουν ένα εντατικό χρονοδιάγραμμα τριών ημερών, προκειμένου να διεξαχθούν οι συζητήσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν σχετικά με ορισμένες τροπολογίες, μεταξύ των οποίων μπορεί να περιλαμβάνεται η προσθήκη μιας ρήτρας που θα θέτει το νομοσχέδιο σε νέο δημοψήφισμα» υπογραμμίζει ο strategy analyst της Ebury.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, προσθέτει, με βάση τα προηγούμενα αρχεία ψηφοφορίας και τις πρόσφατες δηλώσεις μελών του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα μπορούσε να έχει πλειοψηφία πέντε βουλευτών. «Ωστόσο, είναι ουσιαστικά πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ποιος θα κυριαρχήσει σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να κριθεί από μια χούφτα βουλευτές. Σε περίπτωση αποτυχίας του Τζόνσον τις επόμενες ημέρες, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για επέκταση του Brexit. Αυτό θα μπορούσε μεταθέσει την κρίσιμη απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους, και με την πιθανότητα να χρειαστεί η πραγματοποίηση γενικών εκλογών στο μεσοδιάστημα» καταλήγει ο κ. Ράιαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Britain, Bretania, EU, Evropaiki Enosi, Brexit, Fishing, Psaria
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Το 57% των Βρετανών θέλουν την επανένταξη στην ενιαία αγορά

Μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα προ Brexit επίπεδα θέλει να μειώσει τη μετανάστευση η Βρετανία

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.