ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ιαπωνία έφερε πτώση του Nikkei

Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων έφερε πτώση στον Nikkei.

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς, λόγω της ανησυχίας για την προοπτική της ιαπωνικής οικονομίας μετά την επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ιαπωνική πρωτεύουσα και νομαρχίες που την περιβάλλουν εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, που ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,68%, στις 27.258,38 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 0,56%, στις 1.794,59 μονάδες.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και στις τρεις νομαρχίες οι οποίες το περιβάλλουν, πιθανόν εντός της εβδομάδας, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Fuji, καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, θέτοντας υπό πίεση το σύστημα υγείας. Η Ιαπωνία κατέγραψε ρεκόρ 4.520 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 την 31η Δεκεμβρίου, με τις τοπικές αρχές στην πρωτεύουσα και γειτονικές νομαρχίες να καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ωστόσο αντιστέκεται στις εκκλήσεις αυτές, προκειμένου να μην υποστεί πλήγμα η οικονομία. Αναμένεται να παραχωρήσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου της χρονιάς στις 11:00 (τοπική ώρα· 04:00 ώρα Ελλάδας). Αν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα είναι η δεύτερη έπειτα από εκείνη της άνοιξης.

Oι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν σε όλη τη χώρα την απαγόρευση των δημόσιων ή ιδιωτικών συναθροίσεων άνω των τεσσάρων προσώπων και παρέτειναν την ισχύ των μέτρων κοινωνικής απόστασης που επιβάλλονται στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ξεπέρασε και πάλι τα 1.000. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με αυξημένο επίπεδο μολύνσεων, που οι αρχές αποκαλούν το τρίτο κύμα της πανδημίας, και απότομη αύξηση των θανάτων. 

Ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν κάλεσε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ενόψει της έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα όπως αυτά που παρατηρούνται στον εφοδιασμό, στη διανομή και στην αποθήκευση εμβολίων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η Σεούλ σχεδιάζει να αρχίσει εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, ξεκινώντας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους ανθρώπους που θεωρείται ότι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάζουν βαριά μορφή της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι έχει πλέον εξασφαλιστεί αριθμός δόσεων εμβολίων ο οποίος επαρκεί για να ανοσοποιηθούν 56 εκατ. άνθρωποι κατόπιν συμφωνιών που υπογράφτηκαν με τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες και με τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ