Φώτο: Shutterstock

Σοβαρή πτώση στο Χρηματιστήριο, στο «κόκκινο» τράπεζες και blue chips

Η αγορά συνεχίζει να εμφανίζει σημεία κόπωσης, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές. Στο «κόκκινο» όλη η υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Με ισχυρή πτώση ξεκινά την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω καθοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ για ακόμα μια συνεδρίαση στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η έλλειψη δυνάμεων στην ελληνική αγορά ήταν ορατή, καθώς όλα τα ανοδικά ξεσπάσματα απέτυχαν εξαιτίας της εμφάνισης πωλητών και παρά την ισχυρή άνοδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τη Wall Street να σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά.

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,08% στις 802,21 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,55 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,2%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,5%.

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν πτώση, με τη μεγαλύτερη στις μετοχές της Alpha Bank (4,7%), της Εθνικής (4,3%), της Πειραιώς (3,6%), της Eurobank (2,7%), των ΕΛΠΕ (2,55%) και της ΔΕΗ (2,1%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (3,7%) και του Πετρελαίου (2,9%). Ανοδικά κινούνται 11 μετοχές, 45 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η πορεία των ξένων αγορών θα κρίνει βραχυπρόθεσμα αν ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί προς το επίπεδο των 840 μονάδων ή αν θα υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες και οι πιθανότητες διόρθωσης δεν είναι μικρές, δεδομένου ότι οι ξένες αγορές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 

Εξάλλου, η αγορά εμφανίζει σημεία κόπωσης στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο του 2020 δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την είσοδο σε φάση bull market. Το επενδυτικό κλίμα στην Αθήνα επηρεάζεται δυσμενώς από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τα οποία έχουν παραταθεί πολύ περισσότερο από όσο σχεδιαζόταν αρχικά, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα και τα δημοσιονομικά μεγέθη σε μεγαλύτερο βαθμό από τα σενάρια της κυβέρνησης και των περισσότερων οικονομικών αναλυτών.

Προς το παρόν, οι εξελίξεις αυτές δεν αναιρούν τις προσδοκίες για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021, αλλά για τη χρηματιστηριακή αγορά θα έχει κρίσιμη σημασία να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και εκ νέου παράτασης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και να προχωρήσει χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ώστε να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού και να ανακτηθεί ένα μέρος του χαμένου εδάφους του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimatistirio, agores, stocks, markets, xa
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαζεύτηκαν» οι απώλειες στο ΧΑ, εβδομαδιαία πτώση 3,56%

Μακριά από το χαμηλό της ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, θετικό πρόσημο στις τράπεζες. Οι φόβοι για την αλλαγή των μακροοικονομικών δεδομένων λόγω του lockdown έχουν κόψει την ανοδική δυναμική της αγοράς.