ΓΔ: 898.96 0.86% Τζίρος: 50.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βρίσκει στήριξη ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, σε έντονη πίεση οι τράπεζες

Διατηρείται πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ξεπερνούν το 3% οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου. Αρνητικά τα πρόσημα σε όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πτωτικές τάσεις συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο, να κρατά το επίπεδο των 800 μονάδων. 

Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,63% στις 805,88 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε και έως τις 801,95 μονάδες, με πτώση 2,11%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 24,70 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,6%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,35%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 3,1%, με την Alpha Bank να χάνει 4,1%, την Εθνική 3,3%, την Πειραιώς 3% και τη Eurobank 2%. 

Παράλληλα, όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν πτώση, με τη μετοχή της Viohalco να υποχωρεί 3,4%, της Ελλάκτωρ 2,35%, των ΕΛΠΕ 2,3% και της Coca- Cola HBC 1,9%. 

Πτωτικά κινούνται επίσης όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (3,2%) και της Υγείας (2,6%). Ανοδικά κινούνται 18 μετοχές, 86 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η έλλειψη δυνάμεων στην ελληνική αγορά ήταν ορατή, καθώς όλα τα ανοδικά ξεσπάσματα απέτυχαν εξαιτίας της εμφάνισης πωλητών και παρά την ισχυρή άνοδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τη Wall Street να σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η πορεία των ξένων αγορών θα κρίνει βραχυπρόθεσμα αν ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί προς το επίπεδο των 840 μονάδων ή αν θα υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες και οι πιθανότητες διόρθωσης δεν είναι μικρές, δεδομένου ότι οι ξένες αγορές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 

Εξάλλου, η αγορά εμφανίζει σημεία κόπωσης στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο του 2020 δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την είσοδο σε φάση bull market. Το επενδυτικό κλίμα στην Αθήνα επηρεάζεται δυσμενώς από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τα οποία έχουν παραταθεί πολύ περισσότερο από όσο σχεδιαζόταν αρχικά, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα και τα δημοσιονομικά μεγέθη σε μεγαλύτερο βαθμό από τα σενάρια της κυβέρνησης και των περισσότερων οικονομικών αναλυτών.

Προς το παρόν, οι εξελίξεις αυτές δεν αναιρούν τις προσδοκίες για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021, αλλά για τη χρηματιστηριακή αγορά θα έχει κρίσιμη σημασία να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και εκ νέου παράτασης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και να προχωρήσει χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ώστε να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού και να ανακτηθεί ένα μέρος του χαμένου εδάφους του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διεύρυνση κερδών για το Χρηματιστήριο με «καύσιμα» από ΔΕΗ και τράπεζες

Πορεία καλύτερη των ευρωπαΪκών αγορών ακολουθεί το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να «φλερτάρει» με το επίπεδο των 900 μονάδων. Ξεχωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ με κέρδη 1,75%, αλλά παραμένει χαμηλά η αξία των συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΤΕ και τράπεζες ωθούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο αλλά με ήπιο τζίρο

Θετική στροφή για τις τραπεζικές μετοχές, όπου ξεχωρίζει η Εθνική με +1,1%, ενώ 1,3% υψηλότερα κινείται ο ΟΤΕ και πλησίον του 1% ο τίτλος της ΔΕΗ. Επιστροφή σε χαμηλά επίπεδα για την αξία συναλλαγών.