ΓΔ: 898.96 0.86% Τζίρος: 50.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stock Market, metoxes, xrhmatisthrio, Athens Stock Exchange
Φωτο: Shutterstock

Έχασε και τις 800 μονάδες το ΧΑ, εντείνονται οι τραπεζικές πιέσεις

Πιέσεις που ξεπερνούν το 5% για τις τραπεζικές μετοχές, με το Χρηματιστήριο να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις διεθνείς αγορές, όπου σημειώνεται, επίσης, σημαντική υποχώρηση.

Σταθερά σε κλοιό μεγάλων πιέσεων παραμένει η ελληνική αγορά, πλήρως ευθυγραμμισμένη τόσο με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και με τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, τα οποία, επίσης, δέχονται μεγάλες πιέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα και από το ψυχολογικό φράγμα των 800 μονάδων. 

Περίπου μία ώρα πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 2,52% στις 798,56 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 48,62 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,9%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,73%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 5,4%, με την Εθνική να χάνει 6,75%, την Alpha Bank 4,8%, την Πειραιώς 5,9% και τη μετοχή της Eurobank στο -4,5%. Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν πτώση, με τη μετοχή της Viohalco να υποχωρεί 3,95%, των ΕΛΠΕ 3,57%, της Ελλάκτωρ 4%, της ΕΧΑΕ 2,25% και της Coca- Cola HBC 2,83%. 

Πτωτικά κινούνται επίσης όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (2,8%) και της Υγείας (2,6%). 

Εξάλλου, η αγορά εμφανίζει σημεία κόπωσης στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο του 2020 δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την είσοδο σε φάση bull market. Το επενδυτικό κλίμα στην Αθήνα επηρεάζεται δυσμενώς από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τα οποία έχουν παραταθεί πολύ περισσότερο από όσο σχεδιαζόταν αρχικά, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα και τα δημοσιονομικά μεγέθη σε μεγαλύτερο βαθμό από τα σενάρια της κυβέρνησης και των περισσότερων οικονομικών αναλυτών.

Προς το παρόν, οι εξελίξεις αυτές δεν αναιρούν τις προσδοκίες για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021, αλλά για τη χρηματιστηριακή αγορά θα έχει κρίσιμη σημασία να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και εκ νέου παράτασης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και να προχωρήσει χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ώστε να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού και να ανακτηθεί ένα μέρος του χαμένου εδάφους του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διεύρυνση κερδών για το Χρηματιστήριο με «καύσιμα» από ΔΕΗ και τράπεζες

Πορεία καλύτερη των ευρωπαΪκών αγορών ακολουθεί το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να «φλερτάρει» με το επίπεδο των 900 μονάδων. Ξεχωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ με κέρδη 1,75%, αλλά παραμένει χαμηλά η αξία των συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΤΕ και τράπεζες ωθούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο αλλά με ήπιο τζίρο

Θετική στροφή για τις τραπεζικές μετοχές, όπου ξεχωρίζει η Εθνική με +1,1%, ενώ 1,3% υψηλότερα κινείται ο ΟΤΕ και πλησίον του 1% ο τίτλος της ΔΕΗ. Επιστροφή σε χαμηλά επίπεδα για την αξία συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μάχη» για το «συν» στο ΧΑ με αύξηση τζίρου και κόντρα στην Ευρώπη

Αξιοσημείωτη αύξηση της αξίας συναλλαγών, με τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τον τίτλο της ΔΕΗ να δίνουν τον τόνο στην αγορά. Στον αντίποδα συνεχίζονται οι πιέσεις για Jumbo, ενώ πτωτικά κινείται και η Coca-Cola HBC.