Φωτο: Shutterstock

Ήπια άνοδος, πάνω από τις 800 μονάδες, στο Χρηματιστήριο

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζει η εξέλιξη της πανδημίας, που είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη μακροοικονομική εικόνα, δημιουργώντας και νέα εμπόδια για τις τράπεζες.

Ήπια άνοδο εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση και εν μέσω σταθεροποιητικών τάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πανδημία αλλά και την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ. 

O Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,41% στις 803,82 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,59 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,34%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,55%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,2%, με την Alpha Bank να ενισχύεται 2,2%, την Εθνική 1,82%, την Πειραιώς 1,36% και τη μετοχή της Eurobank να χάνει 0,27%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (1,3%), των ΕΛΠΕ (1,41%) και της Aegean Airlines (1,21%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (0,54%), της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,56%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,5%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (2,7%) και του Εμπορίου (1,05%), ενώ απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Ταξιδιών (0,34%). Ανοδικά κινούνται 28 μετοχές, 9 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Εχθές, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών«βούτηξε» χαμηλότερα και από τις 800 μονάδες, αν και τελικά κατάφερε να κλείσει στις 800,56, ακολουθώντας τις τάσεις στις διεθνείς αγορές, όπου οι επενδυτές άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν συνάδει με τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις στοιχείων ενεργητικού υψηλού ρίσκου. 

Οι αναλυτές δεν παύουν να πιστεύουν ότι το 2021, παρά τις όποιες αναταράξεις και διορθώσεις, θα είναι μια καλή χρονιά για τις μετοχές διεθνώς, καθώς τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, ενώ οι οικονομίες θα περάσουν σε φάση ανάκαμψης. Μια νέα παράμετρος, πάντως, που θέτει σε αμφισβήτηση τις τιμές - ρεκόρ, ειδικά των αμερικανικών μετοχών, και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το επόμενο διάστημα τις αγορές διεθνώς, είναι η απότομη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται πάνω από το 1%), ως αποτέλεσμα της ανάληψης της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι αναμένεται να ρίξουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά για τη στήριξη της οικονομίας, αυξάνοντας σημαντικά το δανεισμό του αμερικανικού Δημοσίου και μειώνοντας την ελκυστικότητα των επενδυτικών τοποθετήσεων σε μετοχές.

Στην Αθήνα, οι διεθνείς τάσεις περιορισμού θέσεων σε μετοχές εμφανίσθηκαν με μεγαλύτερη ένταση, καθώς μάλιστα η εξέλιξη της πανδημίας είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη μακροοικονομική εικόνα της χώρας, δημιουργώντας και νέα εμπόδια για τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, market, xrimatistiria
ΑΓΟΡΕΣ

Σταμάτησε το πτωτικό σερί του ΧΑ με την «αφύπνιση» των τραπεζών

Είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων στις τραπεζικές μετοχές μετά την πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων και καλή συμπεριφορά της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν το Γενικό Δείκτη ένα «κλικ» χαμηλότερα από τις 800 μονάδες.