ΓΔ: 895.41 0.80% Τζίρος: 19.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:45:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ήπια άνοδος, πάνω από τις 800 μονάδες, στο Χρηματιστήριο

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζει η εξέλιξη της πανδημίας, που είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη μακροοικονομική εικόνα, δημιουργώντας και νέα εμπόδια για τις τράπεζες.

Ήπια άνοδο εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση και εν μέσω σταθεροποιητικών τάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πανδημία αλλά και την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ. 

O Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,41% στις 803,82 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,59 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,34%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,55%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,2%, με την Alpha Bank να ενισχύεται 2,2%, την Εθνική 1,82%, την Πειραιώς 1,36% και τη μετοχή της Eurobank να χάνει 0,27%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (1,3%), των ΕΛΠΕ (1,41%) και της Aegean Airlines (1,21%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (0,54%), της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,56%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,5%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (2,7%) και του Εμπορίου (1,05%), ενώ απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Ταξιδιών (0,34%). Ανοδικά κινούνται 28 μετοχές, 9 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Εχθές, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών«βούτηξε» χαμηλότερα και από τις 800 μονάδες, αν και τελικά κατάφερε να κλείσει στις 800,56, ακολουθώντας τις τάσεις στις διεθνείς αγορές, όπου οι επενδυτές άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν συνάδει με τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις στοιχείων ενεργητικού υψηλού ρίσκου. 

Οι αναλυτές δεν παύουν να πιστεύουν ότι το 2021, παρά τις όποιες αναταράξεις και διορθώσεις, θα είναι μια καλή χρονιά για τις μετοχές διεθνώς, καθώς τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, ενώ οι οικονομίες θα περάσουν σε φάση ανάκαμψης. Μια νέα παράμετρος, πάντως, που θέτει σε αμφισβήτηση τις τιμές - ρεκόρ, ειδικά των αμερικανικών μετοχών, και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το επόμενο διάστημα τις αγορές διεθνώς, είναι η απότομη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται πάνω από το 1%), ως αποτέλεσμα της ανάληψης της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι αναμένεται να ρίξουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά για τη στήριξη της οικονομίας, αυξάνοντας σημαντικά το δανεισμό του αμερικανικού Δημοσίου και μειώνοντας την ελκυστικότητα των επενδυτικών τοποθετήσεων σε μετοχές.

Στην Αθήνα, οι διεθνείς τάσεις περιορισμού θέσεων σε μετοχές εμφανίσθηκαν με μεγαλύτερη ένταση, καθώς μάλιστα η εξέλιξη της πανδημίας είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη μακροοικονομική εικόνα της χώρας, δημιουργώντας και νέα εμπόδια για τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Με ώθηση από τράπεζες σπάει το φράγμα των 890 μονάδων ο ΓΔ

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά καθώς ο τραπεζικός κλάδος που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ενισχυμένος κατά 3,79% συνεχίζει να ενισχύεται από τα θετικά νέα για αναβαλλόμενο φόρο και το αποτέλεσμα των stress tests.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες, ο Γ. Δείκτης πλησίασε τις 890 μον.

Η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο έδωσε «αέρα» στις τραπεζικές μετοχές, ενώ ισχυρή παρουσία στη συνεδρίαση είχαν Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εννέα συνεδριάσεις ανόδου με συνολικά κέρδη 6,61%.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.