ΓΔ: 876.35 0.74% Τζίρος: 44.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» στο ΧΑ για να κρατηθούν οι 800 μονάδες του Γενικού Δείκτη

Η ήπια άνοδος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης αντικαταστάθηκε με μεταβολές προσήμου, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν μικτές τάσεις. 

«Μάχη» για να κρατήσει τις 800 μονάδες κάνει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, καθώς η ήπια άνοδος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης αντικαταστάθηκε με μεταβολές προσήμου, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν μικτές τάσεις. 

Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,07% στις 801,13 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε έως και τις 806,89 μονάδες, με άνοδο 0,79%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 16,92 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,09%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,28%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,7%, με την Alpha Bank να ενισχύεται 2,4% και την Εθνική 0,56%, ενώ αντίθετα Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν 0,13% και 0,81% αντίστοιχα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (1,6%), της Μυτιληναίος (0,9%), της ΕΧΑΕ (0,8%) και της Ελλάκτωρ (0,6%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (1,5%), της Motor Oil (1,3%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,7%) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (1,2%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (2,7%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,7%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες Πετρελαίου (1,04%) και των Πρώτων Υλών (0,9%).

Εχθές, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών«βούτηξε» χαμηλότερα και από τις 800 μονάδες, αν και τελικά κατάφερε να κλείσει στις 800,56, ακολουθώντας τις τάσεις στις διεθνείς αγορές, όπου οι επενδυτές άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν συνάδει με τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις στοιχείων ενεργητικού υψηλού ρίσκου. 

Οι αναλυτές δεν παύουν να πιστεύουν ότι το 2021, παρά τις όποιες αναταράξεις και διορθώσεις, θα είναι μια καλή χρονιά για τις μετοχές διεθνώς, καθώς τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, ενώ οι οικονομίες θα περάσουν σε φάση ανάκαμψης. Μια νέα παράμετρος, πάντως, που θέτει σε αμφισβήτηση τις τιμές - ρεκόρ, ειδικά των αμερικανικών μετοχών, και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το επόμενο διάστημα τις αγορές διεθνώς, είναι η απότομη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται πάνω από το 1%), ως αποτέλεσμα της ανάληψης της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι αναμένεται να ρίξουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά για τη στήριξη της οικονομίας, αυξάνοντας σημαντικά το δανεισμό του αμερικανικού Δημοσίου και μειώνοντας την ελκυστικότητα των επενδυτικών τοποθετήσεων σε μετοχές.

Στην Αθήνα, οι διεθνείς τάσεις περιορισμού θέσεων σε μετοχές εμφανίσθηκαν με μεγαλύτερη ένταση, καθώς μάλιστα η εξέλιξη της πανδημίας είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη μακροοικονομική εικόνα της χώρας, δημιουργώντας και νέα εμπόδια για τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ