ΓΔ: 895.71 0.06% Τζίρος: 41.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, κάτω από τις 790 μονάδες

Εντείνονται οι πιέσεις στην ελληνική αγορά και στις τράπεζες. Μεγάλη πτώση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σε Aegean Airlines, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ. Μόνο οι μετοχές των Jumbo και MIG κινούνται ανοδικά.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω πτώσης και στα ευρωπαϊκές αγορές και τα αμερικανικά futures, με τον Γενικό Δείκτη να επιβεβαιώνει τους φόβους για σημάδια «κόπωσης», χάνοντας το επίπεδο των 790 μονάδων, με μια διόρθωση των τιμών προς τις 780 μονάδες.

Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,03% στις 785,88 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 784,65 μονάδες (-1,18%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 22,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,95%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,01%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,1%, με την Τρ. Πειραιώς να χάνει 2,2%, τη Eurobank 1,55%, την Alpha Bank 1,1% και την Εθνική να υποχωρεί οριακά 0,05%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν μόνο οι μετοχές της Jumbo (1,9%) και της Marfin Investment Group (0,27%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (3,27%), της ΔΕΗ (2%), της ΕΧΑΕ (1,57%) και του ΟΠΑΠ (1,25%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Καταναλωτικών Προϊόντων (1,32%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (1,7%) και των Ταξιδιών (1,64%). Ανοδικά κινούνται 27 μετοχές, 66 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, σε αυτή την φάση, φαίνεται πως είναι ότι προεξοφλήθηκαν με το ράλι του τελευταίου διμήνου του 2020 πολλές αναμενόμενες θετικές εξελίξεις και δημιουργήθηκαν σημαντικές υπεραξίες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που οδηγούν πολλούς επενδυτές στη ρευστοποίηση κερδών, καθώς η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας δημιουργεί επιφυλακτικότητα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Εχθές, η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε «παγίδα» για όσους αγόρασαν στο πρώτο δίωρο, καθώς οι πωλητές πήραν καθαρά το προβάδισμα από το μεσημέρι και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη αρκετά χαμηλότερα από τις 800 μονάδες, στις 794,03, με τις ημερήσιες απώλειες να φθάνουν το 1,02%. Μάλιστα, ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 795,16 μονάδων. Η συνεδρίαση έδειξε αρκετά καθαρά ότι το Χρηματιστήριο χάνει την ανοδική δυναμική του, χωρίς αυτό να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Εξάλλου, η διάθεση ρευστοποίησης κερδών ήταν εμφανής και επηρέασε τις περισσότερες μετοχές. Ο αρκετά υψηλός τζίρος, σχεδόν στα 71 εκατ. ευρώ, και το γεγονός ότι έκλεισαν με πτώση 72 μετοχές πιστοποιούν ότι η πίεση ήταν αρκετά ισχυρή και επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Απόρθητες» και σήμερα οι 900 μον., γύρισαν στο «μείον» οι τράπεζες

Εν μέσω περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να βρει τα «καύσιμα» που χρειαζόταν για να σπάσει το φράγμα των 900 μονάδων. Έχασαν όλα τα κέρδη την τελευταία ώρα οι τράπεζες.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Πλησιάζει πάλι τις 900 μονάδες ο Δείκτης, συνεχή τα ρεκόρ στα ομόλογα

Επανήλθαν σε άνοδο, αλλά χωρίς μεγάλη ορμή, οι τραπεζικές μετοχές και ο Δείκτης δίνει τη «μάχη» για τις 900 μονάδες. Στο 0,544% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τι λέει η Citi για τις αποτιμήσεις.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Με στήριγμα τις τράπεζες επιχειρεί να διασπάσει τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις που προήλθαν από το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν και δίνουν στήριξη στην αγορά στην προσπάθεια να σπάσει και σήμερα το φράγμα των 900 μονάδων.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Δύσκολες» για τον Δείκτη οι 900 μον. καθώς έχασαν έδαφος οι τράπεζες

Δύο φορές στη συνεδρίαση ο Δείκτης «πάτησε» τις 900 μονάδες αλλά οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της συνεδρίασης την τελευταία μιάμιση ώρα και τον οδήγησαν 0,25% χαμηλότερα στις 895,19 μονάδες. Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μάχη για τις 900 μονάδες στο ΧΑ, κόπηκε η φόρα των τραπεζών

Σε χαμηλές στροφές σήμερα οι τραπεζικές μετοχές ωστόσο ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να διατηρεί το θετικό μομέντουμ και να προσπαθεί να διατηρηθεί στις 900 μονάδες. Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ομόλογο.