ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, κάτω από τις 790 μονάδες

Εντείνονται οι πιέσεις στην ελληνική αγορά και στις τράπεζες. Μεγάλη πτώση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σε Aegean Airlines, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ. Μόνο οι μετοχές των Jumbo και MIG κινούνται ανοδικά.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω πτώσης και στα ευρωπαϊκές αγορές και τα αμερικανικά futures, με τον Γενικό Δείκτη να επιβεβαιώνει τους φόβους για σημάδια «κόπωσης», χάνοντας το επίπεδο των 790 μονάδων, με μια διόρθωση των τιμών προς τις 780 μονάδες.

Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,03% στις 785,88 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 784,65 μονάδες (-1,18%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 22,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,95%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,01%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,1%, με την Τρ. Πειραιώς να χάνει 2,2%, τη Eurobank 1,55%, την Alpha Bank 1,1% και την Εθνική να υποχωρεί οριακά 0,05%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν μόνο οι μετοχές της Jumbo (1,9%) και της Marfin Investment Group (0,27%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (3,27%), της ΔΕΗ (2%), της ΕΧΑΕ (1,57%) και του ΟΠΑΠ (1,25%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Καταναλωτικών Προϊόντων (1,32%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (1,7%) και των Ταξιδιών (1,64%). Ανοδικά κινούνται 27 μετοχές, 66 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, σε αυτή την φάση, φαίνεται πως είναι ότι προεξοφλήθηκαν με το ράλι του τελευταίου διμήνου του 2020 πολλές αναμενόμενες θετικές εξελίξεις και δημιουργήθηκαν σημαντικές υπεραξίες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που οδηγούν πολλούς επενδυτές στη ρευστοποίηση κερδών, καθώς η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας δημιουργεί επιφυλακτικότητα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Εχθές, η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε «παγίδα» για όσους αγόρασαν στο πρώτο δίωρο, καθώς οι πωλητές πήραν καθαρά το προβάδισμα από το μεσημέρι και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη αρκετά χαμηλότερα από τις 800 μονάδες, στις 794,03, με τις ημερήσιες απώλειες να φθάνουν το 1,02%. Μάλιστα, ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 795,16 μονάδων. Η συνεδρίαση έδειξε αρκετά καθαρά ότι το Χρηματιστήριο χάνει την ανοδική δυναμική του, χωρίς αυτό να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Εξάλλου, η διάθεση ρευστοποίησης κερδών ήταν εμφανής και επηρέασε τις περισσότερες μετοχές. Ο αρκετά υψηλός τζίρος, σχεδόν στα 71 εκατ. ευρώ, και το γεγονός ότι έκλεισαν με πτώση 72 μετοχές πιστοποιούν ότι η πίεση ήταν αρκετά ισχυρή και επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Έμεινε σε ανοδική τροχιά ο Γ. Δείκτης παρά την κάμψη των συναλλαγών

Η αγορά «χωνεύει» την άνοδο της περασμένης εβδομάδας σε υψηλά δωδεκαμήνου και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε σήμερα να ξεπεράσει τις 830 μονάδες. Αδύναμες οι τραπεζικές μετοχές, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, συνέχεια ανόδου για Viochalco.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο, απομακρύνονται οι 830 μονάδες

Χάνει την αρχική της ορμή η αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις κυρίως ρευστοποιώντας κέρδη σε μετοχές που έχουν τρέξει σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ώθηση στο Χρηματιστήριο από τα στοιχεία - έκπληξη για το ΑΕΠ

Η μικρότερη από το αναμενόμενο ύφεση το 2020 επέτρεψε στο Γενικό Δείκτη να «αναρριχηθεί» στις 825 μονάδες αν και παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα η αξία των συναλλαγών. Προβληματίζει η διεθνής αβεβαιότητα στις αγορές.