ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Γιατί δεν θα ξεφύγουν στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ

Οι ξένοι επενδυτές είναι έτοιμοι για μεγάλες τοποθετήσεις στα 10ετή ομόλογα, εάν η απόδοση ανεβεί στο 1,25%. Τι προβλέπουν οι οίκοι.

Η πορεία της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, καθώς ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα του 1%, φθάνοντας έως και το 1,18%, τάραξε τις μετοχικές αγορές, καθώς συνδέεται άμεσα με το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων ενώ επανάφερε στο  προσκήνιο τις ανησυχίες για τις «υπερβολικές» αποτιμήσεις των μετοχών. 

Οι ανησυχίες αυτές μπορεί τελικά να αποδειχθούν υπερβολικές καθώς, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, υπάρχει μεγάλος κεφαλαίων, κυρίως από Ευρώπη και Ιαπωνία, έτοιμα να εισέλθουν στην εν λόγω αγορά και να προχωρήσει σε αγορές αμερικανικών ομολόγων, οδηγώντας τις αποδόσεις σε αποκλιμάκωση. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, οι διαχειριστές κεφαλαίων σε Ευρώπη και Ασία που παρακολουθούν στενά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας θεωρούν ότι οι αποδόσεις θα φθάσουν σύντομα στο ζενίθ τους, καθώς η πανδημία δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ η διανομή των εμβολίων δεν είναι τόσο ταχεία όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. 

Ένας ακόμη παράγοντας έγκειται στις εκτιμήσεις ότι το νέο  πρόγραμμα στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί αντιμέτωπο με αρκετές δυσκολίες στο Κογκρέσο, το οποίο είναι απόλυτα διχασμένο με δεδομένη και την εν εξελίξει διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ. 

Η πορεία της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς από τον Οκτώβριο

amerikanika omologa, apodoseis

 

Αποτέλεσμα των δύο παραπάνω εκτιμήσεων είναι ότι οι επενδυτές στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ιαπωνία – τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους – είναι έτοιμοι να προβούν σε αγορές μόλις η απόδοση του 10ετούς φθάσει μεταξύ 1,25% και 1,3% και του 30ετούς μεταξύ 1,92% και 2%. Πρόκειται για επίπεδα αρκετά κοντά στις τρέχουσες αποδόσεις και των δύο ομολόγων. 

«Η πορεία της πανδημίας δημιουργεί αρκετούς κινδύνους για τα μακροοικονομικά δεδομένα», εκτιμά ο Mark Dowding επικεφαλής επενδύσεων σε ομολογιακές αγορές για την εταιρεία BlueBay Asset Management, ενώ θεωρεί ότι εντός των επόμενων μηνών η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μπορεί να φθάσει στο 1,25% και του 30ετούς στο 2%. Εάν «κατακτηθούν» αυτά τα επίπεδα η Blue Bay Asset Management, η οποία διαχειρίζεται περί των 67 δισ. δολαρίων, είναι έτοιμη να ξεκινήσει αγορές. 

Η ζήτηση ομολόγων από ξένους επενδυτές είναι ένας βασικός παράγοντας στον οποίο στηρίζει τον σχεδιασμό του το αμερικανικό υπ. Οικονομικών, ενώ παράλληλα εάν είναι ισχυρή θα μειώσει, μεταξύ άλλων, και το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι για το χρέος της χώρας τους, το οποίο ξεπερνά τα 21 τρισ. δολάρια. 

Οι κορυφαίοι dealers ομολόγων, όπως η HSBC και Goldman Sachs, έχουν διαφορετικές απόψεις για τη μελλοντική πορεία της αγοράς. Η HSBC σε έκθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι έφθασε η ώρα για αγορές αμερικανικών ομολόγων, θεωρώντας ότι «οι πωλήσεις ήταν υπερβολικές», ενώ η Goldman Sachs εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξη καθώς αναβάθμισε την εκτίμησή της για την απόδοση, προβλέποντας ότι έως το τέλος του 2021 θα φθάσει στο 1,5%, έναντι 1,3% που προέβλεπε πριν, λόγω της «μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης» που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Όμως οι ξένοι αγοραστές πιθανώς να μην περιμένουν οι αποδόσεις να φθάσουν τόσο υψηλά πριν αρχίσουν τις τοποθετήσεις τους. «Οι κίνδυνοι γύρω από τις οικονομικές προοπτικές είναι τεράστιοι», δήλωσε ο James Athey, διαχειριστής κεφαλαίων της Aberdeen Standard Investments, ο οποίος επιβλέπει πάνω από 560 δισεκατομμύρια δολάρια. «Υπάρχουν κίνδυνοι και στις δύο κατευθύνσεις. Εάν η απόδοση του 10ετούς κυμανθεί από 1,25% έως 1,3% είμαστε έτοιμοι για τοποθετήσεις».

Για την παγκόσμια αγορά ομολόγων, πολλά εξαρτώνται από τις προτιμήσεις των επενδυτών με έδρα την Ασία. Η Ιαπωνία είχε τον Οκτώβριο στην κατοχή της αμερικανικά ομόλογα αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων, όντας ο μεγαλύτερος επενδυτής. Αντίθετα η αξία των αμερικανικών ομολόγων που κατέχει η Κίνα έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, φθάνοντας στα 1,1 τρισ. δολάρια. 

Μέχρι στιγμής οι Ιάπωνες επενδυτές στην αμερικανική ομολογιακή αγορά τηρούν στάση αναμονής, με τους αναλυτές της Nomura να προβλέπουν ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες εκροές από την Ιαπωνία, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποδόσεις να φθάσουν στο ζενίθ τους». Σύμφωνα με τον Takenobu Nakashima, επικεφαλής της μονάδας στρατηγικών επενδύσεων της Nomura, το σύνθημα θα δοθεί μόλις η απόδοση των 10ετών ομολόγων, προσαρμοσμένη στο κόστος αντιστάθμισης (hedging) υπερβεί την αντίστοιχη των 30ετών ιαπωνικών ομολόγων, η οποία φθάνει το τρέχον διάστημα στο 0,65% από 0,25% που ήταν τον Μάρτιο του 2020.

Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων θα εξαρτηθούν, εν μέρει και από τις προθέσεις της Fed για το πρόγραμμα αγορών που εφαρμόζει. Πάντως αρκετά κορυφαία στελέχη της τράπεζας έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να υπάρξει «πάγωμα» του εν λόγω προγράμματος, με δεδομένο ότι οι συνθήκες στην αμερικανική οικονομία αν και έχουν βελτιωθεί δεν μπορούν να θεωρηθούν «τέλειες».

Η φημολογία για πιθανό «πάγωμα» του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed αποτέλεσε και μία από τις αιτίες για ενίσχυση των αποδόσεων, αλλά όπως όλα δείχνουν η τράπεζα δεν προτίθεται να ριψοκινδυνέψει μία τέτοια κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο όπου το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι φόβοι για την ανάπτυξη έφεραν πτώση στη Wall Street

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σφίξει την οικονομική πολιτική της μέχρι το 2023 η Fed και να περιορίσει τις αγορές ομολόγων από το φθινόπωρο. Αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.