ΓΔ: 879.57 0.74% Τζίρος: 3.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:49:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, «σπάει» το τριήμερο πτωτικό σερί

Απώλειες 1,8% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Ισχυρή ανάκαμψη για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ενισχύονται και οι ενεργειακές μετοχές, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ.

Ανοδικές τάσεις καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, που τις τελευταίες ημέρες αναζητά κατεύθυνση με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ανακάμπτοντας έπειτα από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,8%.

Σημειώνεται πως η προγραμματισμένη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από την Fitch ίσως είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει την εγχώρια αγορά το επόμενο διάστημα. 

Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,1% στις 796,61 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,41 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,05%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,8%. 

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 2,1%, με την Εθνική να κερδίζει 4%, την Alpha Bank 2,7%, την Τρ. Πειραιώς 1,99% και τη Eurobank να κινείται στο +1,4%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2,6%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,9%), της ΔΕΗ (1,75%) και της Viohalco (1,7%). Αντιθέτως, πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (0,9%), της ΕΥΔΑΠ (0,58%) και της Coca - Cola HBC (0,08%). 

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε νέες επενδύσεις στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικού ύψους άνω των 170 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,9%) και των Προσωπικών Προϊόντων (1,45%), ενώ απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιών (0,2%) και των Τροφίμων (0,05%). Ανοδικά κινούνται 45 μετοχές, 11 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Εχθές σε μια συνεδρίαση με δραστική μείωση της αξίας των συναλλαγών, καθώς η Wall Street δεν λειτούργησε λόγω αργίας, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε χαμηλότερα και από τις 790 μονάδες, φθάνοντας στις 787,76 μονάδες με απώλειες 0,3%, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά βρίσκεται σε μια ήπια διορθωτική πορεία, μετά το ξέφρενο ράλι του τελευταίου διμήνου του 2020. 

Στα αξιοσημείωτα, η νέα υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη (-1,25%), με τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς (-4,38%) να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Πτώση 1,97% για την Alpha Bank, με την Eurobank να υποχωρεί 0,69% και την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,13% χαμηλότερα. 

Εξάλλου, αυτή η εβδομάδα θα είναι αρκετά κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τραπεζικών μετοχών, καθώς ο κλαδικός δείκτης, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, χάνει από την αρχή του έτους 8% και από την πορεία αυτής της εβδομάδας θα φανεί αν θα υπάρξει μια ανοδική αντίδραση, ή θα συνεχισθεί η καθοδική πορεία σε έδαφος διψήφιου ποσοστού απωλειών, κάτι που θα «επισημοποιούσε» την έναρξη μιας διορθωτικής κίνησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαζεύει τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης, στα επίπεδα των 870 μονάδων

Η μετοχή της ΔΕΗ που καταγράφει «βουτιά» 11% και οι φόβοι των επενδυτών για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλες εισηγμένες ασκούν ισχυρές πιέσεις στην αγορά που παλεύει να κρατηθεί στο όριο των 870 μονάδων.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες πιέσεις στο ΧΑ, «βουτιά» για τη ΔΕΗ με απώλειες άνω του -10%

Έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ στον απόηχο της ανακοίνωσης για την αύξηση κεφαλαίου. Πτώση άνω του -1% για το Γενικό Δείκτη, ανησυχούν οι επενδυτές για τις ΑΜΚ. Πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.