ΓΔ: 2277.78 -2.13% Τζίρος: 141.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:43
Φώτο: Shutterstock

Έντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, σε κίνδυνο και οι 780 μονάδες

Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 3% η πτώση στις τράπεζες. Βαριές απώλειες για Aegean, Lamda, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Viohalco και ΔΕΗ.

Έντονες πιέσεις συνεχίζει να δέχεται το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινδυνεύει να χάσει και το επίπεδο των 780 μονάδων, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων με επίκεντρο τις τράπεζες.

Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,04% και διαπραγματεύεται στις 780,50 μονάδες, ενώ έφτασε έως και τις 779,94 μονάδες, με πτώση 2,11%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 32,11 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 2,15%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,62%.

Πιέσεις στον τραπεζικό δείκτη που υποχωρεί 3,1%, με την Εθνική να χάνει 3,6%, την Alpha Bank να κινείται στο -3,88%, την Τρ. Πειραιώς στο -3,48% και τη Eurobank να χάνει 2,75%.

Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές των Aegean Airlines (4,3%), Lamda Develpment (3,08%), ΟΠΑΠ (2,7%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2,36%), ΕΥΔΑΠ (2,3%), ΕΛΠΕ (2,1%), Viohalco (2,1%) και ΔΕΗ (2,08%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Υγείας (2,6%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδίων (2,8%) και του Πετρελαίου (2,3%). Ανοδικά κινούνται 17 μετοχές, 88 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Η κόπωση των τελευταίων ημέρων, με την αγορά να εμφανίζει αδυναμία διάσπασης των 800 μονάδων παρά το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, και η απουσία ικανού αγοραστικού ενδιαφέροντος οδηγεί τις μετοχές σε «βύθιση». Χρηματιστηριακές πηγές επισημαίνουν ότι η αδυναμία της εγχώριας αγοράς έχει φανεί από τις αρχές του χρόνου, ενώ η σταθερή πορεία των προηγούμενων ημερών οφείλεται στην καλή πορεία των ξένων αγορών και τις προσδοκίες για την επανεμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος. «Με το γύρισμα των διεθνών αγορών, οι οποίες βρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών, οι άμυνες χάθηκαν και η προσφορά δεν μπορεί να απορροφηθεί» επισημαίνουν αναλυτές στο Business Daily.

Υπό πίεση βρίσκονται και οι αγορές στην Ευρώπη, ενώ πτωτικά κινούνται και τα παράγωγα στη Wall Street καθώς διατηρούνται και οι ανησυχίες για τις δυσμενείς μακροοικονομικές επιπτώσεις από το δεύτερο lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία ο DAX υποχωρεί 0,84% το Παρίσι κατά 1,17%, ενώ ο Euroxx 50 υποχωρεί σε ποσοστό 1,02%. Απώλειες 0,82% καταγράφουν τα futures του Dow Jones 30.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανησυχία και μεγάλες απώλειες το Χρηματιστήριο μετά την χθεσινή αντίδραση

Κάτω από τις 2.300 μονάδες έχει υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης καθώς καταγράφονται έντονες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες με τις απώλειες να ξεπερνάνε το 3%. Βαρύ το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Η Λαγκάρντ δημιουργεί αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Εν μέσω αβεβαιότητας στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την φημολογία για ενδεχόμενη παραίτηση της Κ. Λαγκάρντ από την θέση της επικεφαλής της ΕΚΤ, ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ που έβγαλε χθες δυναμική αντίδραση με κέρδη 3,30%.
Χρηματιστήριο Αθηνών κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλμα μεγεθών για την ΕΧΑΕ το 2025 με κέρδη 31,6 εκατ. ευρώ και αύξηση 82,7%

Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2025 σημείωσε αύξηση 82,7% στα καθαρά κέρδη, φτάνοντας τα 31,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,622 ευρώ. Το EBITDA αυξήθηκε κατά 78,1% στα 42,2 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
MARKET MAKER

Το ράλι στα «βαριά» χαρτιά, τι «παίζει» με Ευρώπη και τα ρεκόρ της Κρι-Κρι

Η άνοδος στηρίχθηκε στα βαριά χαρτιά, με τον όμιλο Στασινόπουλου να κλέβει την παράσταση, ενώ η Κρι-Κρι συνεχίζει την ανοδική της πορεία και η Optima παραμένει στο επίκεντρο μετά το σήμα από την Ευρώπη. Άλμα τραπεζών.