ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ανησυχίες για το νέο εμβόλιο και κερδοσκοπία πλήττουν τη Wall Street

Την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση καταγράφουν οι τρεις κεντρικοί δείκτες της Wall Street μετά τα αποτελέσματα του εμβολίου της Johnson & Johnson και των κινήσεων σε μετοχές «φούσκες» όπως η Gamestop.

Υποχωρούν σήμερα οι κεντρικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης μετά τα αποτελέσματα για το εμβόλιο COVID-19 από την Johnson & Johnson έπληξαν την επενδυτική αισιοδοξία, ενώ συνεχίζεται ο «πονοκέφαλος» από το φαινόμενο της Gamestop.

Οι ανησυχίες ενισχύονται στην αγορά από τις μετοχές «φούσκες» των GamestopAMC Entertainment Holdings Inc και BlackBerry από επενδυτές που συντονίζονται μέσω της πλατφόρμας Reddit με στόχο να πλήξουν hedge funds που έχουν sort θέσεις, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να πουλούν πιο «βαριές» μετοχές για να μειώσουν τις ζημιές και την πίεση να απλώνεται σε όλη την αγορά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε έρευνα για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας με μετοχές όπως της Gamestop.

Στις 19.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 1,36% στις 30.187 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,34% στις 3.736 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,04% στις 13.197 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες σημειώνουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι μετοχές της Johnson & Johnson έπεσαν πάνω από 4% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου του φτάνει στο 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, με χαμηλότερο ποσοστό 66% να παρατηρείται παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τα υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας που έχουν τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια από την Pfizer Inc / BioNTech SE και Moderna Inc, που φτάνουν σε 95% αποτελεσματικότητα.

«Ενώ είναι καλό να έχουμε έναν άλλο συμμετέχοντα, το ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Η ανησυχία είναι εάν είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική, τότε η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών θα είναι σημαντικά χαμηλότερη», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην CFRA Research. Η Moderna σημείωσε άνοδο 10,2% μετά από τα αποτελέσματα αυτά. 

Η μετοχή της Gamestop και άλλες, που έχουν «φουσκώσει» από αγορές που έκαναν συντονισμένα μικροεπενδυτές, προκαλεί ζημιές σε hedge funds με την άνοδό της, επειδή είχαν πάρει θέσεις short και αναγκάζονται να τις κλείσουν. Τα hedge funds, για να αντλήσουν ρευστότητα και να καλύψουν αυτές τις ζημιές, αναγκάζονται να πωλούν άλλες μετοχές, προκαλώντας ευρύτερη πίεση στην αγορά. Στο μεταξύ, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε έρευνα για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας με μετοχές όπως της Gamestop.

Οι μετοχές των Apple, Amazon.com Inc, Microsoft Corp, Facebook Inc, Netflix Inc, Tesla Inc και Alphabet κατέγραψαν πτώση μεταξύ 0,7% και 2,3%. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν πτώση 0,2% τον Δεκέμβριο, μετά από απώλειες 0,7% τον Νοέμβριο. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος για δεύτερη ημέρα στη Wall, ισχυρή ανάκαμψη του Bitcoin

Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και η ανανεωμένη αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ ήταν οι παράγοντες που βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα. Πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλά οι τρεις βασικοί δείκτες.