ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών, Μετοχές, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Σε lockdown και το Χρηματιστήριο, με ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Απώλειες 1,75% για τον Γενικό Δείκτη, με σημαντικές πιέσεις για το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μόλις τέσσερις μετοχές να εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

Με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για ένα νέο καθολικό lockdown στην Αττική, ανάλογου τύπου με αυτό που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς το επίπεδο των 760 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να μην είναι πάντως ιδιαίτερα υψηλή. 

Πτωτική πορεία ακολουθούν και οι περισσότερες μεγάλες διεθνείς αγορές αλλά όχι ανάλογης έντασης με αυτή που σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ σημειώνεται ενώ οι κορυφαίοι δείκτες της Ευρώπης αλλά και της Wall Street έχουν κατακτήσει νέο ιστορικά υψηλά στις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,75% στις 764,40μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 47,06 εκατ. ευρώ, ενώ εκ των 112 μετοχών που εμφανίζουν συναλλαγές μόλις 20 εμφανίζουν κέρδη, 78 να υποχωρούν και 14 να παραμένουν αμετάβλητες. 

Πτώση 2,05% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με μόλις τέσσερις μετοχές να έχουν θετικό πρόσημο, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης αποδυναμώνεται κατά 1,38%. 

Η άμεση σύνδεση των τραπεζικών μετοχών με την πορεία του οικονομικού κύκλου είναι η βασική αιτία που οδηγεί τον τραπεζικό δείκτη σε απώλειες 3,9%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 3,29%, την Eurobank να σημειώνει πτώση 4,18%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 4,16% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο -3,91%. 

Η επιβολή ενός νέου πιο σκληρού lockdown δημιουργεί τις «κατάλληλες» συνθήκες ώστε η αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να καθυστερήσει, ενώ αυξάνει και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία, ήδη, εφαρμόζονται μιας και εξ ανάγκης θα υπάρξει παράτασή τους. Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας αυτή τη στιγμή το κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι φθάνει στα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αυξηθεί εάν υπάρξει ανάγκη παράτασή τους. Πάντως ο κ. Σταϊκούρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο ώστε μπορούν να καλύψουν ενδεχόμενες νέες αναγκαστικές δαπάνες. 

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα της σημερινής συνεδρίασης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κέρδη εμφανίζουν μόνο οι μετοχές των Lamda Development (0,32%), Σαράντης (0,47%), ΕΛΠΕ (1,1%) και ΕΥΔΑΠ (0,15%). Πέραν των τραπεζικών μετοχών τις υψηλότερες απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές των Jumbo (-2,7%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,5%), ΔΕΗ (-2,33%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων διεθνείς αγορές και ΧΑ, ενίσχυση για αποδόσεις ομολόγων

«Θύμα» του διεθνούς αρνητικού περιβάλλοντος το ελληνικό Χρηματιστήριο, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο. Ανακάμπτουν οι αποδόσεις για τα ομόλογα διεθνώς.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζουν πάλι τις αγορές οι φόβοι για πληθωρισμό - αύξηση επιτοκίων

Σημαντική ενίσχυση για τις αποδόσεις - πλην των ελληνικών - των 10ετών κρατικών ομολόγων. Διατηρούνται οι πιέσεις και στην εγχώρια αγορά, με αρκετά υποτονική συναλλαγματική δραστηριότητα.