ΓΔ: 796.04 2.16% Τζίρος: 64.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:01:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ανοίγει βήμα το ΧΑ πριν το κλείσιμο με επικεφαλής τη μετοχή της ΔΕΗ

Ξεπερνά το «μούδιασμα» από τα νέα μέτρα η αγορά, παρά τη διατήρηση πιέσεων στις τράπεζες, και με ώθηση από τη μετοχή της ΔΕΗ ο Γ. Δείκτης υπερβαίνει πριν το κλείσιμο τις 760 μονάδες.

Παρά τη διατήρηση της πίεσης στις τράπεζες, η χρηματιστηριακή αγορά ανοίγει βηματισμό στην τελική ευθεία για το κλείσιμο των συναλλαγών, με τη μετοχή της ΔΕΗ να παραμένει σταθερά σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγορές τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, την ώρα που η ευρύτερη εικόνα στο ταμπλό δείχνει μικρή υπεροχή των ανοδικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης κέρδιζε μετά τις 16.00 περίπου 0,70% και ξεπερνούσε τις 760 μονάδες (762, για την ακρίβεια), αν και πρέπει να σημειωθεί ότι και στη σημερινή συνεδρίαση οι συναλλαγές παραμένουν μέτριες, αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν γύρω στα 50 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο.

Ο τραπεζικός κλάδος δεν καταφέρνει να ξεφύγει από την επίδραση των δυσμενών εξελίξεων στο μακροοικονομικό πεδίο, που δημιουργεί το νέο πλέγμα περιοριστικών μέτρων, αλλά και από τη συζήτηση για το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας, που επανήλθε σήμερα στο προσκήνιο με τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΤΧΣ στο Bloomberg, για την αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο κλαδικός δείκτης έχανε μετά τις 16.00 περίπου 1,20%, με τη μετοχή της Πειραιώς να υποχωρεί κατά 4,40%.

Αντίθετα, όμως, σε στυλοβάτη των βασικών δεικτών αναδεικνύεται σήμερα η ΔΕΗ, καθώς η οριστικοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας με τον γερμανικό κολοσσό RWE δίνει ισχυρή ώθηση στο σχέδιο «πράσινου» μετασχηματισμού της επιχειρήσεις με σημαντική συνδρομή ξένων κεφαλαίων στο επενδυτικό πρόγραμμα. Τα κέρδη της μετοχής ξεπερνούσαν μετά τις 16.00 το 5,50% και ήταν πρώτη σε αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση. Πάνω από 5% κέρδιζε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και περίπου 2% ο τίτλος της Mytilineos.

Ευπρόσδεκτη ήταν και η σημερινή «παρέμβαση» της BlackRock υπέρ της ελληνικής αγοράς, όπως έγραψε νωρίτερα το Business Daily: Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Κρις Κολούνγκα, συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου της BlackRock για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, το οποίο έχει ενεργητικό 617 εκατ. ευρώ, ξεχωρίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο μεταξύ των αγορών της περιοχής, καθώς, όπως υπογραμμίζει, υπάρχει η προσδοικία ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει και θα βελτιωθούν οι χρηματοπιστωτικές και επενδυτικές συνθήκες. Στο τέλος του 2020, το ποσοστό ενεργητικού του fund που ήταν τοποθετημένο σε ελληνικές μετοχές ήταν 9,6%, που αντιστοιχεί σε περίπου 59 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Παραμένει σε ανοδική πορεία η ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κατακτά εκ νέου το επίπεδο των 760 μονάδων και να κινείται ελαφρώς υψηλότερα αυτού, με τη στήριξη να προέρχεται από τον κλάδο της ενέργειας και παρά τη διατήρηση των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές. 

Σαφής η υπεραπόδοση για τη μετοχή της ΔΕΗ με κέρδη που ξεπερνούν το επίπεδο του 5,5%, ενώ καλή είναι η εικόνα και για την Τέρνα Ενεργειακή που κινείται στο +2%. 

Κέρδη 0,55% για τον Γενικό Δείκτη στις 761,05 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να βρίσκεται στα 33,46 εκατ. ευρώ.  Στο +0,51% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,44% υψηλότερα. Απόλυτη… ισοπαλία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών καθώς 48 σημειώνουν άνοδο και 48 έχουν πτώση ενώ 13 παραμένουν αμετάβλητες. 

Σημαντικές οι πιέσεις για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-2,44%), μετά από δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο εντός του Μαρτίου θα προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο να φθάσει στο ένα δισ. ευρώ. Πτωτική είναι η κίνηση για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, με δεδομένο ότι είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον οικονομικό κύκλο και ο νέος γύρος περιοριστικών μέτρων σίγουρα θα πλήξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,15%. Πτώση 1,5% για την Alpha Bank, με την Eurobank να υποχωρεί 1,58% και την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,05% υψηλότερα.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για το lockdown στην Αττική ήταν πλήρως αναμενόμενα, με τη «μεγάλη» διαφορά να έγκειται στην πλήρη διακοπή λειτουργίας (πέραν του διαδικτυακού καναλιού) για το λιανικό εμπόριο. Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι σαφώς αυτά τα νέα μέτρα θα έχουν κόστος, αλλά συμπλήρωσε ότι είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να υπολογιστεί με ακρίβεια και πριν εξετασθούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στο ΧΑ με διπλασιασμό τιμών «βλέπει» Αμερικανός διαχειριστής

Μεγάλη άνοδο των ελληνικών μετοχών προβλέπει ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων, Φίλιπ Ριντ, ιδρυτής του Helms Fund. Εκτιμά ότι είναι υποτιμημένες οι τράπεζες και η ΔΕΗ, ενώ αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
DEH_HQ
ΑΓΟΡΕΣ

Έπεισε τους επενδυτές η «νέα» ΔΕΗ, μεγάλες τοποθετήσεις στη μετοχή

Πέρασε το τεστ των ξένων επενδυτών το business plan και η μετοχή «απογειώνεται» με σημαντικά αυξημένο τζίρο. Ρεαλιστικό το σενάριο για λειτουργική κερδοφορία 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Pantelakis Sec.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει βηματισμό ο Γενικός Δείκτης εν μέσω θετικού κλίματος στις αγορές

Πάνω και από τις 790 μονάδες ο Δείκτης, με υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών με επικεφαλής την Εθνική. ανοδική κίνηση στην Ευρώπη, ενώ θετικά αξιολογείται η απομάκρυνση του σεναρίου πρόωρων εκλογών.