ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Φρέναρε το ράλι στη Wall Street λόγω των φόβων για τα επιτόκια

Περιορισμένες διακυμάνσεις των βασικών δεικτών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε μεγάλο πακέτο στήριξης επιμένει η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες της Wall, σε μία εβδομάδα που ξεκίνησε εντυπωσιακά, ωστόσο πληθωρισμός και αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα σταμάτησαν την πορεία της αγοράς προς νέα ρεκόρ.

Ο Dow Jones έμεινε αμετάβλητος στις 31.474 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,07% υψηλότερα στις 13.874 μονάδες, ενώ ο S&P500 κινήθηκε πτωτικά 0,20% στις 3.905 μονάδες.

Η πρόοδος στην πορεία των εμβολιασμών και οι ελπίδες για ένα πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων βοήθησαν τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων έβαλαν φρένο στην ανοδική πορεία τους.

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν σημείωσε ότι απαιτείται  ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης για την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας. Χαρακτηριστικά είπε: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα μεγάλο πακέτο για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες που έχουν προκληθεί. Περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί χρωστάνε δόσεις για το νοίκι».

Η Τζάνετ Γέλεν εμφανίστηκε καθησυχαστική για το ενδεχόμενο έξαρσης του πληθωρισμού λόγω των μέτρων στήριξης. Τόνισε ότι «ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από μια δεκαετία και γνωρίζετε πως αποτελεί κίνδυνο, αλλά είναι ένας κίνδυνος που η Fed και άλλοι έχουν τα εργαλεία να τον αντιμετωπίσουν».

Την καλύτερη επίδοση από τον δείκτη του Dow Jones σημείωσε η μετοχή της Caterpillar,  η οποία κέρδισε 5,02%. Στον αντίποδα η Visa υποχώρησε κατά 2,13%.

Ξεχώρισαν επίσης οι μετοχές των Deere & Company (+9,93%), Freeport-McMoran Copper & Gold (9,81%), Energeous (+94,09%) και Evolus (+70,53%).

Οι μετοχές των Microsoft, Facebook, Alphabet, Google και Netflix σημείωσαν πτώση από 0.4% έως 2.3%

Τέλος, η παραγωγική δραστηριότητα των εργοστασίων των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο, καθώς η διεθνής έλλειψη ημιαγωγών επηρέασε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ από την άλλη πλευρά οι τιμές για την αγορά πρώτων υλών και εξαρτημάτων εκτοξεύτηκαν.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2118 δολ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ