ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Κρατάει τα κέρδη το Χρηματιστήριο, ξεχωρίζουν Alpha, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αντίθετα στην πτωτική τάση των διεθνών αγορών κινείται το ΧΑ. Σε Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πάνω από το 1/3 των συναλλαγών, ο ΓΔ παραμένει κοντά στις 790 μονάδες.

Διατηρεί την ανοδική της πορεία η ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το επίπεδο των 785 μονάδων, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,7%, ενώ πτωτική είναι η κίνηση και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. 

Ώθηση στο Χρηματιστήριο παρέχουν, κατά κύριο λόγο, οι μετοχές των Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, με τις συναλλαγές σε αυτούς τους τρεις τίτλους να ξεπερνούν το 1/3 του συνολικού τζίρου της σημερινής συνεδρίασης.

Θετικά συμβάλλουν στην πορεία της αγοράς οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τα τελευταία 24ωρα που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου, όπως και η επισημοποίηση, την Παρασκευή και δια στόματος του Χρήστου Σταϊκούρα, της εκκίνησης δεύτερου κύκλου του προγράμματος Ηρακλής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμεων δανείων με ορίζοντα τον Οκτώβριο του 2022.

Λίγο πριν τις 14.30 μμ ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,82% στις 787,85 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 31,51 εκατ., εκ των οποίων 2,4 εκατ. αφορούν «πακέτο» της Τέρνα Ενεργειακή. Ανοδικά κινούνται 49 μετοχές, ακριβός ο ίδιος αριθμός εμφανίζει απώλειες, ενώ 12 διατηρούνται αμετάβλητες. 

Η μετοχή της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή κινείται 3,58% υψηλότερα, παρά τα προβλήματα στο Τέξας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Business Daily, υπάρχουν τρία βασικά σενάρια, σχετικά με τη διαχείριση των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Διαθέσεις ράλι στο +5,3% για τη μετοχή της Alpha Bank μετά την την επίσημη ανακοίνωση για ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Davidson Kempner για την πώληση τόσο του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ, όσο και του 80% της εταιρείας Cepal Holdings.

Σε θετική τροχιά, όμως, κινείται το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει άνοδο 3,21%. Κέρδη 2,50% για την Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 2,53% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +1,57%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πέραν των τραπεζών, ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,9%%), Viohalco (+2,7%), ΕΥΔΑΠ (+1,9%) και ΕΛΠΕ (+1,1%), ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι τίτλοι των Coca-Cola HBC (-1,5%), Aegean (-1,13%) και Ελλάκτωρ (-1,46%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια είναι η Trek Development που κάνει ντεμπούτο στην ΕΝ.Α Plus στις 17/11

Η Trek Development, με ισχυρή παρουσία σε τεχνολογίες, ενέργεια και smart cities από το 1995, ενισχύει τη διεθνή της δραστηριότητα με νέο αναπτυξιακό πλάνο. Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της στην ΕΝ.Α του ΧΑ.
Χρηματιστήριο
MARKET MAKER

Οι long είναι εδώ, το ράλι του ΑΔΜΗΕ, οι αυξήσεις στο νερό και οι τράπεζες

Δυνατή κίνηση το τελευταίο διάστημα από το ΧΑ αλλά και σνησυχία για τον κίνδυνο «ατυχήματος» στις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. τεχνολογικές μετοχές δέχονται πιέσεις και η πορεία των ξένων αγορών μπορεί να μας επηρεάσει σήμερα.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σκαρφαλώνει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, νέα κέρδη +1,04% και αυξημένο τζίρο

Στις 2.074,96 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης που ενισχύθηκε κατά 1,04%. Ο ενεργειακός κλάδος συνεχίζει να έχει αγοραστές και η ΔΕΗ καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Ώθηση στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, πτώση 3% για ΟΤΕ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκληρές μάχες» στη μετοχή της Metlen, ισχυρή αντίδραση σήμερα

Η μετοχή το προηγούμενο διάστημα λόγω δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των φημών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, για έξοδο της μετοχής από τον MSCIGreece. Αντιδρά η αγορά μετά τις αγορές μετοχών από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.