ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μαζεύει τα κέρδη το Χρηματιστήριο με διατήρηση ικανοποιητικού τζίρου

Διατηρείται η υπεραπόδοση για ορισμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με Alpha Bank και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το 5%.

Ανοδικά αλλά με σαφή περιορισμό των κερδών της συνεχίζει να κινείται η ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί από το επίπεδο των 784 μονάδων, με τις διεθνείς αγορές, όμως, να δέχονται αρκετές πιέσεις. 

Τέσσερις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αυτές που «κρατούν» το Χρηματιστήριο, με Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να «καλύπτουν» το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ικανοποιητικός. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,42% στις 785,03 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 788,75 μονάδες και χαμηλό στις 775,35 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 39,77 εκατ. ευρώ. Εξ αυτού του ποσού 2,4 εκατ. ευρώ αφορούν «πακέτο» μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Κέρδη 0,64% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί  0,43%, ενώ εκ των 115 μετοχών που κινούνται, 40 έχουν κέρδη, 59 εμφανίζουν απώλειες, ενώ 16 παραμένουν αμετάβλητες. 

Η αγορά φαίνεται ότι ευελπιστεί σε πιθανή, έστω και σταδιακή, λήξη του lockdown στα τέλη Φεβρουαρίου, με επιστροφή ορισμένων κλάδων σε κανονική λειτουργία, αρχής γενομένης από το λιανικό εμπόριο, ενώ σαφώς θετική ήταν η επίδραση της επισημοποίησης την Παρασκευή και δια στόματος του Χρήστου Σταϊκούρα, της εκκίνησης δεύτερου κύκλου του προγράμματος Ηρακλής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ορίζοντα τον Οκτώβριο του 2022.

Διαθέσεις ράλι στο +5,15% για τη μετοχή της Alpha Bank μετά την την επίσημη ανακοίνωση για ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Davidson Kempner για την πώληση τόσο του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ, όσο και του 80% της εταιρείας Cepal Holdings.

Σε θετική τροχιά, όμως, κινείται το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει άνοδο 2,59%. Κέρδη 1,64% για την Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 1,63% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +0,44%. 

Η μετοχή της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή κινείται 2,44% υψηλότερα, παρά τα προβλήματα στο Τέξας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Business Daily, υπάρχουν τρία βασικά σενάρια, σχετικά με τη διαχείριση των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Ισχυρή άνοδος 5,32% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το θετικό κλίμα «χαλούν» όμως ορισμένες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 0,94%, την Aegean να αποδυναμώνεται 1,58%, την Ελλάκτωρ να έχει πτώση 1,1%, ενώ στο -1% διαμορφώνεται η Mytilineos.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Έμεινε σε ανοδική τροχιά ο Γ. Δείκτης παρά την κάμψη των συναλλαγών

Η αγορά «χωνεύει» την άνοδο της περασμένης εβδομάδας σε υψηλά δωδεκαμήνου και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε σήμερα να ξεπεράσει τις 830 μονάδες. Αδύναμες οι τραπεζικές μετοχές, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, συνέχεια ανόδου για Viochalco.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο, απομακρύνονται οι 830 μονάδες

Χάνει την αρχική της ορμή η αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις κυρίως ρευστοποιώντας κέρδη σε μετοχές που έχουν τρέξει σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ώθηση στο Χρηματιστήριο από τα στοιχεία - έκπληξη για το ΑΕΠ

Η μικρότερη από το αναμενόμενο ύφεση το 2020 επέτρεψε στο Γενικό Δείκτη να «αναρριχηθεί» στις 825 μονάδες αν και παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα η αξία των συναλλαγών. Προβληματίζει η διεθνής αβεβαιότητα στις αγορές.