ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ορμητική άνοδος στο ΧΑ προς τις 820 μον., με προσδοκίες για ανάκαμψη

Οι τραπεζικές μετοχές με πρώτες τις Eurobank και Alpha Bank, η Aegean, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo και η Motor Oil δίνουν τον τόνο στη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές «βλέπουν» την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.

Προς τις 820 μονάδες κινείται πριν το κλείσιμο το Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,90% και τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές φαίνονται αποφασισμένοι να «ποντάρουν» στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, καθώς μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση εξασθενεί ο προβληματισμός για τις αποδόσεις των ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί και πάλι χαμηλότερα από το 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει τεθεί επικεφαλής της ανοδικής πορείας, δεδομένου ότι προχωρούν με ταχύ βηματισμό οι τράπεζες στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και την ενίσχυση των κεφαλαίων τους (σήμερα η Alpha άρχισε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγου Tier 2 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς κατέληξε σε συμφωνία με την Intrum για τη μεγάλη τιτλοποίηση "Vega").

Λίγο πριν το κλείσιμο ο τραπεζικός δείκτης κέρδιζε περίπου 5%, με τη μετοχή της Eurobank να ξεχωρίζει, κερδίζοντας περισσότερο από 8% και της Alpha να ενισχύεται περίπου κατά 4%. Άνοδος σχεδόν 3% για την Εθνική και πάνω από 1% για τη μετοχή της Πειραιώς.

Στα στοιχήματα ανάκαμψης της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνεται πάλι η μετοχή της Aegean, που σημειώνει άνοδο 5,70%, ενώ κατά 4,5% ενισχύεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, περισσότερο από 5% η Jumbo, παρά τη μεγάλη πτώση τζίρου τον Φεβρουάριο, και σχεδόν κατά 3% η Motor Oil.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί πορεία καλύτερη από αυτή των ευρωπαϊκών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά και το επίπεδο των 812 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα ο Euro Stoxx 600 εμφανίζει κέρδη 0,55%.

Με υπεραπόδοση για τις μετοχές των Aegean και Eurobank, θετική πορεία για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών και ορισμένων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης η αγορά συνεχίζει το ανοδικό ξέσπασμα που ξεκίνησε στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,36% στις 813,52 μονάδες, το οποίο είναι το υψηλό ημέρας, ενώ έφθασε έως το χαμηλό των 801,77 μονάδων με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε σχετικά καλά επίπεδα και να φθάνει στα 33,76 εκατ. ευρώ. 

Κέρδη 1,61% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,18%. Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, πτωτικά 29, ενώ 18 παραμένουν αμετάβλητες. 

Διευρύνει τα κέρδη της στο +4,2% η μετοχή της Aegean καθώς τα μηνύματα για τον τουρισμό γίνονται όλο και πιο αισιόδοξα ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι θα εισηγηθεί νομοθετικό πλαίσιο για τα λεγόμενα διαβατήρια εμβολιασμού που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διευκολύνουν σημαντικά τις διασυνοριακές μετακινήσεις κατά την τουριστική σεζόν.

Κέρδη 3,67% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Eurobank να είναι η μετοχή που πρωταγωνιστεί καθώς η άνοδός της φθάνει στο 5,60%. Κέρδη 3,1% για την Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην έκδοση ομολόγου Tier 2 συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, στο +2,54% η Εθνική Τράπεζα, ενώ ήπια άνοδο 0,31% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς, παρά την ανακοίνωση συμφωνίας με την Intrum για την τιτλοποίηση «Vega». 

Ανθεκτική αποδεικνύεται η μετοχή της Jumbo (+2,59%) παρά το γεγονός ότι έχασε το 1/3 του τζίρου της τον Φεβρουάριο λόγω των περιοριστικών μέτρων που παραμένουν ακόμη σε ισχύ. Κέρδη 2,69% για τον ΟΠΑΠ και 2,16% για Motor Oil.

Πτωτικά κινούνται μόνο τέσσερις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση 2,1% για Σαράντη, 0,11% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 0,66% για ΔΕΗ και 0,52% για ΟΛΠ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν οι 900 μονάδες του Γ. Δείκτη, γενική πίεση από ρευστοποιήσεις

Μόνο ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ έκλεισαν με θετικό πρόσημο από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αδύναμες οι τράπεζες. Η αγορά χρειάζεται φρέσκα εταιρικά νέα για κίνηση πάνω από τις 900 μον.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Διολισθαίνει προς τις 900 μον. το ΧΑ με ρευστοποιήσεις σε blue chips

Διευρύνει τις απώλειές της η αγορά, με σημαντικές πιέσεις σε ορισμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ξεχωρίζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ με κέρδη 2%, ενώ άνοδο κοντά στο 1% εμφανίζουν ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατήθηκε σε ανοδική τροχιά η αγορά με ώθηση από λίγα blue chips

Για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε την ανοδική της πορεία παραμένοντας στα επίπεδα άνω των 900 μονάδων καταγράφοντας ήπια κέρδη, με τα βαριά χαρτιά να «βάζουν πλάτη».