ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Σαουδ. Αραβία στις εξαγωγές πετρελαίου

Η ενίσχυση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου έχει επιτρέψει τις ΗΠΑ να πλησιάσουν, και προσωρινά να ξεπεράσουν, τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου του κόσμου

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αντέχει στις οικονομικές αντιξοότητες, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), χάρη στις χαμηλές τιμές που είναι αποτέλεσμα της άφθονης προσφοράς καθώς οι ΗΠΑ πρόσκαιρα εκθρόνισαν τη Σαουδική Αραβία από τη θέση του μεγαλύτερου εξαγωγού πετρελαίου παγκοσμίως.

«Με τις τιμές πετρελαίου να είναι σήμερα κατά 20% χαμηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, θα υπάρξει στήριξη για τους καταναλωτές», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία του έκθεση. «Η ενίσχυση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου έχει επιτρέψει τις ΗΠΑ να πλησιάσουν, και προσωρινά να ξεπεράσουν, τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου του κόσμου…τον Ιούνιο, αφού οι εξαγωγές αργού αυξήθηκαν πάνω από τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα».

Ο Οργανισμός διατήρησε την εκτίμησή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά το 2019 στο 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στο 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα για την επόμενη χρονιά, βάσει της υπόθεσης ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου κατάρρευση των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο και επικαλούμενος την αποκλιμάκωση της έντασης για το Ιράν.

Η ανάκαμψη της αμερικανικής παραγωγής ύστερα από τον κυκλώνα Ντόριαν, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση της παραγωγής από τη Βραζιλία και τη Βόρεια Θάλασσα αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο την παραγωγή από χώρες εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ανέφερε ο IEA.

Η αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να φθάσει τα 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, κατά 400.000 περισσότερα σε σχέση με φέτος. Στο μεταξύ, η ζήτηση για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ αναμένεται να φθάσει τα 28,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2020, κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερα απ’ ό,τι παρήγαγε ο Οργανισμός τον Αύγουστο.

Αυτή η διαφορά ίσως οδηγήσει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, να επανεξετάσουν τη συμφωνία τους για μείωση της παραγωγής. «Η διαφαινόμενη ισορροπία της αγοράς θα μετατραπεί σε σημαντικό πλεόνασμα και θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές», ανέφερε ο ΙΕΑ. «Η πρόκληση της διαχείρισης της αγοράς παραμένει δύσκολη και το 2020».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καμία ανησυχία για ύφεση της οικονομίας

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι δεν βλέπει απειλή ύφεσης, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο, προσθέτοντας ότι αναμένει μια θετική χρονιά για την αμερικανική οικονομία.
Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις από τη Σ. Αραβία

H αύξηση της προσφοράς και ο συναγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σ. Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.