ΓΔ: 816.45 0.17% Τζίρος: 14.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέο ρεκόρ έτους για τις τράπεζες με «οδηγούς» Εθνική και Alpha

Με καλές επιδόσεις από Alpha Bank (+2,17%) και Εθνική Τράπεζα (+1,52%), ο κλαδικός δείκτης έκλεισε στα υψηλά έτους. Εκτός κλίματος Eurobank και Πειραιώς. Δύο όψεις για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Με τις τράπεζες να σημειώνουν νέο ρεκόρ έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε σε θετική τροχιά με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 875,73 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,27%.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για άλλη μια συνεδρίαση οι μετοχές των τραπεζών, με την Εθνική και την Alpha, να ξεχωρίζουν και να οδηγούν τον τραπεζικό δείκτη στις 661,64 μονάδες (+0,82%) που αποτελεί νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

Ο δείκτης των τραπεζών αν και κινήθηκε πτωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, λίγο πριν τις 17:00, σημείωσε άλμα -κυρίως λόγω των μεγάλων εντολών αγοράς μετοχών της Alpha Bank, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,17% και της Εθνικής Τράπεζας +1,52%.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Εθνικής ξεπέρασε τα 3 ευρώ, δηλαδή την τιμή με την οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 (προσαρμοσμένη στο reverse split). Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκαν μεγάλες εντολές αγοράς στα επίπεδα του 3,002 με 3,009 ευρώ και εκτιμούν ότι πρόκειται για εντολές ξένων επενδυτών.

Αντίθετα εκτός κλίματος βρέθηκαν Eurobank (-0,72%) και Πειραιώς (-0,45%).

Αναλυτές αποδίδουν την έντονα ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών, στο σχέδιο εγγύησης «Ηρακλής» και την προσδοκία ότι τους επόμενους μήνες οι τράπεζες θα απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνουν ότι αν και ο τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι γνωστές, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τεχνικές εκκρεμότητες ωστόσο η αγορά και οι επενδυτές φαίνεται ότι προδικάζουν ότι η διαβούλευση με τον SSM θα οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις.

Δύο όψεις για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης

Αν και ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,44%, ωστόσο αρκετές μετοχές του FTSE Large Cap βρέθηκαν υπό πίεση. ΔΕΗ (-0,52%) και κυρίως ΑΔΜΗΕ (-1,17%) δέχθηκαν πιέσεις ενώ με πτώση 0,73% και 0,96% έκλεισαν η ΓΕΚ Τέρνα και η Τέρνα Ενεργειακή. Ισχυρές πιέσεις για τον Όμιλο Μυτιληναίο (-1,38%) με την μετοχή να κλείνει στα 9,66 ευρώ, υποχωρώντας αισθητά χαμηλότερα από το επίπεδο των 10 ευρώ, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσε και η μετοχή του Ομίλου Βιοχάλκο (-1,09%).

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Ελλάκτωρ (+2,34%), της Φουρλής (+1,69%), της Cenergy (+1,36%) και της 3Ε (+1%).

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 64,3 εκατ. ευρώ ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 4 πακέτων μετοχών αξίας 3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ξεχωρίζει πακέτο 100.000 μετοχών της Jumbo αξία 1,75 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν 57 έκλεισαν με κέρδη, 47 με απώλειες ενώ αμετάβλητες παρέμειναν 31 μετοχές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το απροσδόκητο άλμα 30% για τις τράπεζες «έκαψε» τους short

Εσπευσμένα κλείνουν θέσεις και σήμερα όσοι είχαν «ποντάρει» στη συνέχιση της πίεσης στις τραπεζικές μετοχές συμβάλλοντας στην εκρηκτική τους άνοδο, που φέρνει το Γενικό Δείκτη 3% υψηλότερα. Με κέρδη +3,91% ο Γενικός Δείκτης.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων

Στάσιμος φέτος ο Γ. Δείκτης με «βαρίδι» τις τράπεζες (-9%), παρά την εντυπωσιακή μείωση απόδοσης των ομολόγων κατά 36%. Τα blue chips δεν είναι πια φθηνά, ενώ οι επενδυτές περιμένουν δείγματα γραφής από τις τράπεζες.