ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί πήραν τον… κατήφορο οι τραπεζικές μετοχές

«Βουτιά» 7,3% από την αρχή του μήνα, καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για τον «τελικό λογαριασμό» από το σχέδιο «Ηρακλής».

Περιορίζεται η ευφορία των επενδυτών για τα κέρδη 10μήνου του τραπεζικού κλάδου, που ξεπέρασαν το 100%, καθώς ο Νοέμβριος αποδεικνύεται δύσκολος μήνας, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει χάσει 7,3% στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση, που ήταν και η χειρότερη ως τώρα από την αρχή του μήνα, οι πιέσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες και έφεραν τον τραπεζικό δείκτη 4,83% χαμηλότερα. Η μετοχή της Alpha έχασε 4,58%, της Εθνικής 4,92%, της Eurobank 5,21% και της Τρ. Πειραιώς 4,55%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 859,81 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 1,55% ενώ κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 856,61 μονάδες(-1,92%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 70,264 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 27.411.061 μετοχές.

Η πτώση έρχεται παρά το ιδιααίτερα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον για τις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το Δημόσιο δανείστηκε και πάλι με αρνητικό επιτόκιο με έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, ενώ υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων. Η ισχυρή πτώση, και το γεγονός ότι παρά την εφετινή άνοδο οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, αποτυπώνπυν τα βαθύτερα προβλήματα του κλάδου.

Αυτό που προβληματίζει, ιδιαίτερα, τους επενδυτές και έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί από το BusinessDaily, είναι η… θολούρα για την τελική μορφή του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, τη διαμόρφωση των τεχνικών του στοιχείων και τον υπολογισμό του «τελικού λογαριασμού» για τις τράπεζες, δηλαδή πόσο και πότε θα ωφεληθούν από το σχέδιο.

Η κατανομή των εγγυήσεων ανάμεσα στις τράπεζες (το συνολικό τους ύψους θα είναι 9 δισ. ευρώ), η μεταχείριση των τίτλων που θα εκδοθούν από τον Επόπτη, δηλαδή αν θα έχουν μηδενική στάθμιση κινδύνου οι τίτλοι υψηλής κατηγορίας (senior tranches), αλλά και το πώς ακριβώς θα δομηθούν οι τιτλοποιήσεις και αν θα χρειασθεί να αλλάξουν κάποιες τράπεζες τα (προχωρημένα) σχέδιά τους για μεγάλες συναλλαγές, αποτελούν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ορισμένοι αναλυτές, εξάλλου, όπως αυτοί της Bank of America, υποστηρίζουν ότι ήδη η άνοδος των τραπεζικών μετοχών φέτος έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό στις αποτιμήσεις τους τα οφέλη από την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η εικόνα της αγοράς

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,75%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,56%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+1,28%), της ΔΕΗ (+0,52%) και της Fourlis (+0,37%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-5,21%), της Εθνικής (-4,92%), της Alpha Bank (-4,58%), της Πειραιώς (-4,55%) και της Ελλάκτωρ (-2,33%).

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-4,83%) και των Προσωπικών Προιόντων (-1,60%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν Eurobank και η Εθνική διακινώντας 9.214.771 και 4.393.097 μετοχές, ενώ τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 12,532 εκατ. Ευρώ και ο ΟΤΕ με 10,710 εκατ. Ανοδικά κινήθηκαν 54 μετοχές, 67 πτωτικά και 35 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Pasal +10,56% και Μπήτρος +10,22%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις -9,49% και Lavipharm -9,48%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Το απροσδόκητο άλμα 30% για τις τράπεζες «έκαψε» τους short

Εσπευσμένα κλείνουν θέσεις και σήμερα όσοι είχαν «ποντάρει» στη συνέχιση της πίεσης στις τραπεζικές μετοχές συμβάλλοντας στην εκρηκτική τους άνοδο, που φέρνει το Γενικό Δείκτη 3% υψηλότερα. Με κέρδη +3,91% ο Γενικός Δείκτης.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων

Στάσιμος φέτος ο Γ. Δείκτης με «βαρίδι» τις τράπεζες (-9%), παρά την εντυπωσιακή μείωση απόδοσης των ομολόγων κατά 36%. Τα blue chips δεν είναι πια φθηνά, ενώ οι επενδυτές περιμένουν δείγματα γραφής από τις τράπεζες.