ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ανησυχεί την Wall Street η ξαφνική κατάρρευση του hedge fund Archegos Capital

Ζημιές σε μεγάλες τράπεζες, οι οποίες είχαν χρηματοδοτικά ανοίγματα στο Archegos Capital, φοβάται η αγορά. Πάντως, Dow Jones και Nasdaq καλύπτουν το χαμένο έδαφος, ενώ υποχωρεί ο Nasdaq.

Εν μέσω ανησυχιών για τις μεγάλες τράπεζες, μετά την κατάρρευση του hedge fund Archegos Capital, η Wall Srtreet αναζητεί ισορροπία και ο Dow Jones, όπως και ο S&P 500, έχουν καταφλερει να καλύψουν τις αρχικές τους απώλειες, ενώ χάνει έδαφος ο Nasdaq.

Το κύριο θέμα που απασχολεί σήμερα την αμερικανική αγορά, είναι η ρευστοποίηση των μετοχών που κατείχε ο Archegos Capital, που έχει προκαλέσει από την Παρασκευή πιέσεις σε μετοχές μεγάλων αμερικανικών εταιρειών ΜΜΕ και σε κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες.

Η ιαπωνική Nomura και η Credit Suisse προειδοποίησαν ότι θα υποστούν ζημιές από την κατάρρευση του hedge fund, ενώ και η μετοχή της Morgan Stanley υποχώρησε περίπου κατά 4%, μετά το δημοσίευμα των Financial Times, που ανέφερε ότι η τράπεζα είχε προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών αξίας δισεκατομμυρίων που προέρχονταν από το Archegos Capital.

Σε αυτό το κλίμα, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε κατά 3% στην αρχή της συνεδρίασης και οδηγούσε χαμηλότερα το Dow Jones και τον S&P 500, αλλά πριν τις 9 οι δύο δείκτες είχαν καλύψει τις απώλειες και κυμαίνονταν γύρω από το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ κατά 0,40% υποχωρούσε ο Nasdaq.

Η ξαφνική κατάρρευση του Archegos Capital και οι πιθανές ζημιές που θα προκαλέσει στις μεγάλες τράπεζες, οι οποίες το είχαν χρηματοδοτήσει, έχουν ανοίξει τη συζήτηση για τους αφανείς κινδύνους που αναλαμβάνουν οι τράπεζες χρηματοδοτώντας τα hedge funds.

Παράλληλα, παραμένει αδιευκρίνιστο, αν με τις πωλήσεις μετοχών που έχουν γίνει σήμερα και την Παρασκευή με συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πακέτο, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του fund.

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση, που δεν θα έχει μεγάλη επίδραση ευρύτερα στην αγορά, αν και είναι πιθανό ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ότι ο Dow Jones και ο S&P 500 είχαν κλείσει σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς επικράτησε αισιοδοξία για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη δημοσιονομική στήριξη-ρεκόρ που παρέχεται στην οικονομία, αλλά ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq απέχει περίπου 7% από το ρεκόρ που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο.

Αυτό το μήνα, ο Nasdaq αναμένεται ότι θα εμφανίσει, για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες, υποχώρηση, ενώ ο S&P 500 και ο Dow Jones θα κλείσουν με κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Από τις επιμέρους μετοχές, που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα σήμερα, αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Boeing, η οποία ενισχύεται περισσότερο από 2%, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την αμερικανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Southweste Airlines για την προμήθεια αεροσκαφών τύπου 737 MAX.

Το bitcoin κέρδισε σχεδόν 4%, μετά την ανακοίνωση της Visa ότι θα επιτρέψει την εκκαθάριση συνναλλαγών μέσα από το δίκτυο πληρωμών της, με κρυπτονομίσματα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στη Wall με το βλέμμα στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων

«Χωνεύουν» τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας οι επενδυτές, εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις τεχνολογικές εταιρίες. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,60%.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αρνητικά πρόσημα στη Wall μετά τα ρεκόρ, υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες της Wall, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές. Υψηλά κέρδη ανακοίνωσε η Coca-Cola το πρώτο τρίμηνο. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,61%.