ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street
Φωτο: Shutterstock

Νέο ιστορικό υψηλό του S&P 500 μετά και την πτώση απόδοσης στα 10ετή

Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα και οι τρεις δείκτες της Wall Street, καθώς κέρδισαν έδαφος όχι μόνο οι τεχνολογικές μετοχές, αλλά και οι μετοχές τραπεζών και ενέργειας. Αισιοδοξία για το νέο πακέτο του Μπάιντεν.

Το ιστορικό φράγμα των 4.000 μονάδων ξεπέρασε ο δείκτης S&P 500 καθώς οι τεχνολογικές μετοχές επέστρεψαν δυναμικά μετά την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με τους αναλυτές να περιμένουν πως οι μετοχές υψηλής αποτίμησης θα δώσουν τον ρυθμό της αγοράς στο επόμενο τρίμηνο. Πάντως, και οι κυκλικές μετοχές κέρδισαν έδαφος σήμερα, κυρίως τραπεζικές και ενεργειακές.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς αύριο η αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής. Ο S&P κέρδισε αυτή την εβδομάδα 1,14%, ο Dow "πρόσθεσε" 0,25%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,60%.

Σήμερα, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 33.153 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,76% κλείνοντας στις 13.480 μονάδες ενώ ο S&P 500 με άνοδο 1,18% βρέθηκε στο ιστορικό υψηλό των 4.019 μονάδων. Περίπου 1,5 χρόνο χρειάστηκε ο δείκτης S&P 500 να φτάσει τις 4.000 μονάδες, ενώ είχε χρειαστεί περίπου 5 χρόνια για να φτάσει από τις 2.000 στις 3.000 μονάδες.

Η δυναμική άνοδος της σημερινής συνεδρίασης έρχεται καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την παρουσίαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν που αποκάλυψε το νέο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές ύψους 2,2 τρις. δολαρίων που έρχεται σε συνέχεια του δημοσιονομικού πακέτου ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Οι τεχνολογικές μετοχές μπήκαν δυναμικά στο νέο τρίμηνο συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης μετά τις απώλειες του Μαρτίου, καθώς τα δυνατά χαρτιά του Nasdaq σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Η μετοχή της Facebook ενισχύθηκε κατά 1,40%, ενώ η μετοχή της Apple κέρδισε 0,69% και η Amazon βρέθηκε κατά 2,16% υψηλότερα και η Alphabet έκλεισε με κέρδη 3,25%.

Ορισμένοι παράγοντες της Wall Street, ωστόσο, ανησυχούν ότι η αύξηση φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών και την περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών. 

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε την Πέμπτη κατά 7 μονάδες βάσης, στο 1,68%, έχοντας σκαρφαλώσει την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό 14 μηνών, στο 1,77%.

Οι μετοχές των κατασκευαστών επεξεργαστών κάνουν το δικό τους ράλι ενισχύοντας την γενικότερη θετική εικόνα του τεχνολογικού δείκτη, καθώς τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα της Micron Technology που ενισχύθηκε η μετοχή της κατά 4,26% άνοιξε την όρεξη των επενδυτών για τον κλάδο.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και η ενέργεια ήταν επίσης στους μεγάλους νικητές των κυκλικών μετοχών της σημερινής συνεδρίασης καθώς ενισχύθηκαν σημαντικά οι τιμές πετρελαίου μετά την συμφωνία των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσουν την παραγωγή. Marathon Oil με κέρδη 10,35%, Diamondback Energy με άνοδο 10,48% και Devon Energy που ενισχύθηκε κατά 7,55% ξεχώρισαν από τις εταιρείες του κλάδου.

Παράλληλα η απρόσμενη άνοδο στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας δεν επηρέασε την αισιοδοξία που επικρατεί πως θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. «Παραμένουμε αισιόδοξοι για την αγορά εργασίας και τα επιδόματα ανεργίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον» σημειώνει η Jefferies και προσθέτει πως «με περισσότερη ανάπτυξη των εμβολιασμών και περαιτέρω επανεκκίνηση του κλάδου των υπηρεσιών θα δούμε τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να μειώνονται στο επόμενο διάστημα».

Η Nio ενισχύθηκε κατά 2% μετά την ανακοίνωση πως πραγματοποίησε άλμα 373% στις παραδόσεις τον Μάρτιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δίνοντας στους επενδυτές «ανάσα» μετά την ανακοίνωση της νωρίτερα τον μήνα πως θα μειώσει την παραγωγή της καθώς είχαν καταγραφεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wall street, agores, market
ΑΓΟΡΕΣ

Κράτησαν σε ιστορικά υψηλά τον Dow Jones οι πετρελαϊκές

Οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, τα θετικά στοιχεία για την κατανάλωση, αλλά και η άνοδος των τιμών πετρελαίου κράτησαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση τον Dow Jones σε ιστορικά υψηλά.