ΓΔ: 1445.78 -0.20% Τζίρος: 41.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:08:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Archegos Capital Management, hedge funds, Wall Street
Φωτο: Shutterstock

Πώς ένα hedge fund κατάφερε να «κάψει» μεγάλες τράπεζες

Κορυφαία ονόματα του τραπεζικού χώρου «έγραψαν» μεγάλες ζημιές επειδή δάνειζαν τεράστια ποσά στο hedge fund Archegos για να κερδοσκοπεί αγοράζοντας πακέτα μετοχών και χωρίς να γνωστοποιεί τις θέσεις του.

Όταν η μετοχή της Viacom, μίας εταιρείας «παλιάς οικονομίας» εκτοξεύθηκε κατά 300% σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι μικροεπενδυτές της Wall Street άρχισαν να αναστατώνονται, ενώ οι φήμες γέμισαν την αγορά. Κάποιοι υποστήριζαν ότι ήταν μία υποτιμημένη μετοχή, όπως θεώρησαν ότι ήταν και αυτή της GameStop και κάποιοι άλλοι ότι πιθανώς αποτελούσε στόχο εξαγοράς. 

Όμως τίποτε από τα παραπάνω δεν ίσχυε και αυτό το γνώριζαν λίγοι και εκλεκτοί στις χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street. Η εκτόξευση της μετοχής οφείλονταν στις τοποθετήσεις του hedge fund Archegos Capital Management, το οποίο είχε προχωρήσει σε ένα κρεσέντο αγορών. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της υφηλίου φρόντιζαν να δανείζουν τον δημιουργό και βασικό διαχειριστή του Μπιλ Ουάνγκ τεράστια ποσά προκειμένου να στοιχηματίζει όχι μόνο στη Viacom, αλλά όπως αποδείχθηκε αργότερα και σε πολλές ακόμη μετοχές. 

Αυτό, όμως, που δεν γνώριζαν ήταν το ακριβές μέγεθος του στοιχήματος, η αξία του οποίου ξεπερνούσε τα 10 δισ. δολάρια. Αιτία αυτής της αβλεψίας δεν ήταν η αδιαφορία των τραπεζών, αλλά το γεγονός ότι ο Ουάνγκ είχε φροντίσει να εκμεταλλευθεί ένα «κενό» στην εποπτεία και τη διαχείριση κινδύνου των μοντέλων που χρησιμοποιούν οι μεγάλες τράπεζες της υφηλίου. Το κατανόησαν, αλλά με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο, καθώς βάσει ορισμένων υπολογισμών, η συνολική ζημιά, μετά την κατάρρευση τόσο της μετοχής της Viacom όσο και του ίδιου του hedge fund, μπορεί να φθάσει και τα 10 δισ. δολάρια. 

Δανεισμός χωρίς… ερωτήσεις 

Η κατάρρευση του Archegos Capital Management επαναφέρει στο προσκήνιο την κακή συνήθεια των μεγάλων τραπεζών της Wall Street να δανείζουν ορισμένους πελάτες τους χωρίς να κάνουν και πολλές ερωτήσεις. Το hedge fund επένδυσε τόσο μεγάλα ποσά σε εννέα εταιρείες ώστε έφθασε να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων τους. Και όλα τα χρήματα προέρχονταν από τραπεζικό δανεισμό. 

Το Archegos Capital Management κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο του, χρησιμοποιώντας μία αρκετά «απλή» τακτική, συνηθισμένη στην αγορά και ταυτόχρονα δεν είχε τον «βραχνά» να δημοσιοποιεί τις κινήσεις του. Σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες της Wall Street η αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου που είχε στήσει έφθανε στα 100 δισ. δολάρια

Ο Ουάνγκ επένδυε μέσω παραγώγων, ενώ οι χρηματιστηριακές εταιρείες που τον στήριζαν χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο των swaps. Πρόκειται για μία συναλλαγή που γίνεται μετά από συμφωνία μεταξύ του δανειζόμενου πελάτη και της τράπεζας και επανεξετάζεται σε καθημερινή βάση. Μέσω αυτής, επενδυτές όπως ο Ουάνγκ μπορούν να κτίζουν τεράστιες θέσεις σε μία μετοχή και να το πράττουν εντελώς ανώνυμα, δηλαδή να μην γνωστοποιούν ότι έχουν αποκτήσει μεγάλες θέσεις.

Οι μετοχές αγοράζονται από την χρηματιστηριακή εταιρεία, η οποία φαίνεται ως κάτοχός τους, ενώ ο πραγματικός αγοραστής μένει στην αφάνεια. Προκειμένου να γίνει αυτό, η Archegos κατέθετε ένα μερίδιο της αξίας σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο χρηματοδοτούνταν από τις τράπεζες. Επειδή, όμως, αυτά τα swaps εκκαθαρίζονται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να μετρηθούν τα κέρδη και οι ζημίες, το hedge fund ήταν υποχρεωμένο να προσφέρει και ένα «τυπικό» ενέχυρο σε περίπτωση που η μετοχή στην οποία είχε ποντάρει υποχωρούσε. Αντίθετα εάν ενισχύονταν τότε η χρηματιστηριακή όφειλε να το πληρώσει σε μετρητά.

Οι χρηματιστηριακές είχαν τη δυνατότητα να «κατασχέσουν» όλα τα ενέχυρα του hedge fund σε περίπτωση που η μετοχή στην οποία είχε τοποθετηθεί κατέρρεε, κάτι που συνέβη και τελικώς το Archegos εξαφανίστηκε συμπαρασύροντας, όμως, μαζί του στην πτώση όχι μόνο τη μετοχή της Viacom αλλά όλη τη Wall Street.

Όπως, βέβαια, αποδεικνύεται εκ των υστέρων οι μονάδες trading των Nomura Holdings, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank και μερικών ακόμη τραπεζών γνώριζαν στο… περίπου τη ακριβώς πράττει η Archegos καθώς επίσης και το συνολικό ύψος του δανεισμού της. 

Όμως αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι ο Ουάνγκ έκανε τοποθετήσεις σε αρκετές εταιρείες, χρησιμοποιώντας ακόμη πιο ακραία μόχλευση. Το πρόβλημα είναι ότι όλες οι εμπλεκόμενες τράπεζες ουσιαστικά δάνειζαν έναν μόνο πελάτη, χωρίς να κάνουν και πολλές ερωτήσεις. 

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο Ουάνγκ κατορθώνει να ξεγελάσει τους επαγγελματίες της Wall Street. Το 2012 η προηγούμενη εταιρεία που διαχειρίζονταν, η Tiger Asia Management, βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες απάτης, inside trading, τις οποίες έκλεισε με συνοπτικούς διακανονισμούς, χωρίς να δημοσιοποιήσει – καθώς, επίσης, δεν ήταν υποχρεωμένη ως ιδιωτική εταιρεία – καμία λεπτομέρεια. 

Αμέσως μετά δημιούργησε το hedge fund Archegos, με την Morgan Stanley να είναι μία από τις πρώτες τράπεζες που τον στήριξε. Ακολούθησε η Deutsche Bank και κατόπιν και άλλα μεγαθήρια των αγορών. Η μοναδική που αντιστάθηκε και τελικώς η μόνη κερδισμένη ήταν η JPMorgan, ενώ ανάλογη στάση διατηρούσε και η Goldman Sachs, η οποία, όμως, τελικά το 2020 υπέκυψε στην πολιορκία του Ουάνγκ. 

Οι τράπεζες – υποστηρικτές του Ουάνγκ του… συμπαραστάθηκαν έως και τη τελευταία στιγμή αλλά όταν συνειδητοποίησαν το μέγεθος των απωλειών φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διέθεταν ώστε να «διαλύσουν» το χαρτοφυλάκιό του και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις δικές τους ζημιές. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) να ξεκινήσει έρευνα για τις δραστηριότητες του Ουάγνκ και για τη χρήση των swaps, ενώ όλα δείχνουν ότι σε αυτού του είδους τις συναλλαγές θα υπάρξει, πιθανώς και άμεσα, επιβολή μεγαλύτερης εποπτείας και πιο αυστηρών κανόνων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ