ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Μαζεύει δυνάμεις το Χρηματιστήριο για την επιστροφή στις 950 μονάδες

Πυκνή σε εταιρικές εξελίξεις η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Οι αναλυτές θεωρούν «θεμιτή» μια κάμψη ως τις 870 μονάδες, πριν επιχειρήσει ο Δείκτης την επιστροφή του στο υψηλό που κατέγραψε πριν την πανδημία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και η νέα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, καθώς θα είναι «γεμάτη» εξελίξεις, με την ΑΜΚ της Πειραιώς Financial να μπαίνει στην τελική ευθεία, νέες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, το πρώτο ενεργειακό συνέδριο του ελληνικού χρηματιστηρίου, την επαναληπτική συνέλευση στην Ελλάκτωρ, αλλά και την ετυμηγορία της Standard & Poor’s για το ελληνικό αξιόχρεο.

Η αγορά βρίσκεται σε μια πολύ γόνιμη περίοδο, καθώς ο Απρίλιος εξελίσσεται στο ίδιο μοτίβο του Μαρτίου με κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, μετοχικές ανακατατάξεις, επιχειρηματικές εξελίξεις, deals και γενικώς ένα περιβάλλον που δεν αφήνει αδιάφορους τους επενδυτές.

Διεθνώς, το περιβάλλον είναι αν μη τι άλλο ευνοϊκό για το ΧΑ. Οι διεθνείς αγορές κινούνται σε συνεχή ιστορικά υψηλά εν μέσω πρωτοφανούς δυναμικής, καθώς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει εισέλθει σε μια… προστατευμένη περίοδο με τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να απελευθερώνουν τεράστια ρευστότητα και σημαντικό τμήμα αυτής να ανατροφοδοτεί τα χρηματιστήρια.

Οι αγορές ήδη εστιάζουν στην επόμενη ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας και, μολονότι η μεγάλη –παγκόσμια– βιομηχανία του τουρισμού παραμένει «αιχμάλωτη» και μάλλον ούτε φέτος θα καλύψει σημαντικό μέρος του 2019, εντούτοις τα χρηματιστήρια καλπάζουν σε ένα άνευ προηγουμένου κρεσέντο ανόδου χωρίς μεγάλες διορθώσεις.

Ο Dow Jones βρίσκεται στις 34.200 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο αποκαλούμενος και ο… δείκτης των δεικτών S&P 500, βρίσκεται πλησίον των 4.200 μονάδων, ενώ ο Nasdaq έχει υπερκεράσει και τις 14.000 μονάδες. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 βρίσκεται στις 442,49 μονάδες που είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο δείκτης του σημαντικότερου χρηματιστηρίου της Ηπείρου, ο DAX της Φρανκφούρτης διαπραγματεύεται στη ζώνη των 15.460 μονάδων, επίπεδα που είναι ιστορικά υψηλά.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να κλείνει την ψαλίδα των απωλειών από τον Covid - 19 ευρισκόμενο κοντά στο να το πετύχει αυτό, την ώρα που οι διεθνείς δείκτες το έχουν καταφέρει από τα μέσα του 2020.

Έχοντας υψηλό 2020 (που είναι και υψηλό 6ετίας) στις 950 μονάδες, το Χ.Α. «πάλεψε» την περασμένη εβδομάδα για την επανάκτηση των 900 μονάδων, όμως την Παρασκευή έκλεισε οριακά χαμηλότερα.

Η διόρθωση της Παρασκευής και οι δέκα ανοδικές εβδομάδας

Την Παρασκευή το Χ.Α. πραγματοποίησε την πρώτη διορθωτική συνεδρίαση ύστερα από εννέα διαδοχικές ανόδους, όμως η εβδομάδα έκλεισε ανοδικά, με την ελληνική αγορά να συμπληρώνει δέκα ανοδικές εβδομάδες στις έντεκα τελευταίες, κάτι εξαιρετικά σπάνιο και ασυνήθιστο, κάτι που μαρτυρά το momentum που έχει διαμορφωθεί. Η διόρθωση κρίνεται εύλογη, θεμιτή και συμβατή με την πρότερη εικόνα της αγοράς, η οποία –αν και χωρίς σημαντικά κέρδη και υπερβολές– είχε συμπληρώσει ένα σημαντικό σερί ανοδικών ημερών.

Μένει να δούμε αν αυτή την εβδομάδα θα συνεχιστεί η διόρθωση με στόχο τη μερική ανάκτηση ρευστότητας, την εναλλαγή θέσεων αλλά και την είσοδο νέων «παικτών» στο σύστημα, ή αν θα γίνει απόπειρα άμεσης – εκ νέου – υπέρβασης του ορίου των 900 μονάδων. Ασφαλώς, περιθώρια συνέχισης της διόρθωσης, υπάρχουν.

Πέμπτη και Παρασκευή η αγορά προσπάθησε να υπερκεράσει το όριο των 906 μονάδων, έχοντας σε αμφότερες τις συνεδριάσεις υψηλό τις 907,05 και 907,74 μονάδες αντίστοιχα, όμως έκλεισε χαμηλότερα.

Τι λένε οι αναλυτές

Η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, ήταν ότι ενδεχόμενη κατοχύρωση των 906 μονάδων, θα έδινε συνέχιση της ανοδικής τάσης. Ο ίδιος θεωρεί πιθανές κάποιες διορθωτικές κινήσεις, καθώς η ζώνη των 905 μονάδων έχει αντιστάσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε.

Ο ίδιος σημειώνει πως στον FTSE 25 υπάρχουν ανοικτά χάσματα από τον Φεβρουάριο του 2020, στις 2221-2240 μονάδες, τονίζοντας ότι αν έχουμε διόρθωση, τότε «θα μας βοηθήσει σημαντικά να ανεβάσουμε και οριοθετήσουμε υψηλότερα τα νέα μας stop σε ημερήσιο κλείσιμο». Σύμφωνα με τον χρηματιστή, πλέον η ζώνη των 900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, των 600 μονάδων για τον τραπεζικό και των 2.200 μονάδων για τον FTSE 25 μπορεί να προβληματίσει την αγορά βραχυπρόθεσμα. Θυμίζουμε ότι οι τρεις δείκτες έκλεισαν την Παρασκευή στις 898,63 μονάδες, στις 2.176,13 και στις 592,68 μονάδες αντίστοιχα.

Ασχέτως με τις πρόσκαιρες απαραίτητες διορθώσεις επαναφόρτισης, τη μεγάλη εικόνα ο κ. Ζαχαράκης τη βλέπει εξαιρετικά θετική, καθώς καθημερινά σημειώνεται ενεργοποίηση εγκλωβισμένων κεφαλαίων από το παρελθόν κάτι που αυξάνει τη ρευστότητα στο σύστημα και συνάμα υπάρχει διάχυση ακόμα και στην ξεχασμένη περιφέρεια. «Παρατηρούμε μετά από καιρό νέα κεφάλαια να εισρέουν στην αγορά και φαίνεται πως θα συνεχιστεί ή και θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα κάτι που μπορεί να δώσει νέα "καύσιμα" στο ΧΑ», επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, οι οποίες πιθανόν να αποτελούν ένδειξη επικείμενης βραχυπρόθεσμης διόρθωσης, που θα αποφορτίσει μερικώς την πολύ έντονη εικόνα που εμφανίζουν πλέον και οι εβδομαδιαίοι δείκτες. Ο ίδιος σημειώνει πως το εκτιμώμενο βραχυπρόθεσμο πέρας την όποιας διόρθωσης εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί κοντά στις 870 μονάδες, διατηρώντας ανοδικά ανέπαφες τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών.

Πάντως, τονίζει πως ασχέτως με το ενδεχόμενο περαιτέρω ελεγχόμενης διόρθωσης, η ανοδική τάση έχει πλέον επόμενο σταθμό αντίστασης τις 950 μονάδες που σηματοδοτεί το υψηλό της περυσινής χρονιάς (24 Ιανουαρίου) και είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη πτώση που εντάθηκε τον περυσινό Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις αποδόσεις του α' τετραμήνου

Με απόδοση 21%, ο δείκτης Mid Cap ξεπέρασε τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE και τον τραπεζικό. Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς επιστρέφουν στην αγορά οι Έλληνες μικροεπενδυτές.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αλλάζει επενδυτική... πίστα η Ελλάδα, εισροή κεφαλαίων και deals

Πολιτική σταθερότητα και οικονομική πολιτική υπέρ των επενδύσεων τροφοδοτούν την αισιοδοξία για την οικονομία και το Χρηματιστήριο. Οι κινήσεις των επιχειρήσεων και η είσοδος ξένων κεφαλαίων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διπλή ώθηση στο Χρηματιστήριο από Τρ. Πειραιώς και την έκπληξη της S&P

Δύο βαθμίδες από την επενδυτική έφερε την Ελλάδα ο οίκος την Παρασκευή με μια κίνηση - έκπληξη. Απρόσμενα μεγάλη η κάλυψη της ΑΜΚ της Πειραιώς, φέρνει στην αγορά νέα κεφάλαια. Άμεσος στόχος οι 950 μονάδες.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Περνά το τεστ ρευστότητας το ΧΑ με νέα κεφάλαια από το εξωτερικό

Η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και του ομολόγου της Mytilineos με μεγάλη συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων δίνουν πολύτιμα «καύσιμα» στην αγορά και φέρνουν πιο κοντά την επάνοδο στις 950 μονάδες.