ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Διπλή ώθηση στο Χρηματιστήριο από Τρ. Πειραιώς και την έκπληξη της S&P

Δύο βαθμίδες από την επενδυτική έφερε την Ελλάδα ο οίκος την Παρασκευή με μια κίνηση - έκπληξη. Απρόσμενα μεγάλη η κάλυψη της ΑΜΚ της Πειραιώς, φέρνει στην αγορά νέα κεφάλαια. Άμεσος στόχος οι 950 μονάδες.

Σε μια εξαιρετική συγκυρία βρίσκει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήλθε η αναβάθμιση – έκπληξη του αξιόχρεου της χώρας από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor's, που την Παρασκευή άλλαξε την επενδυτική βαθμίδα από ΒΒ- σε ΒΒ με θετικές προοπτικές, λίγες ώρες μετά την κάλυψη με απρόσμενα μεγάλη επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, που λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός προσέλκυσης σημαντικών νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά.

Η αναβάθμιση από την S&P ήταν μια εξέλιξη εκτός προγράμματος, που δεν έχει προεξοφληθεί από την αγορά, οπότε σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις το Χ.Α. καλείται να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα και το έξτρα bonus του οίκου στο επενδυτικό προφίλ της χώρας μας.

Αναλυτές σημειώνουν δύο στοιχεία σχετικά με την αναβάθμιση από την S&P:

  • Αφενός, φέρνει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά μετά την κρίση του 2009 - 2010 την επάνοδο της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade), κάτι που σημαίνει ότι οι αγορές της χώρας θα περάσουν και πάλι στο «μενού» των συντηρητικών επενδυτικών κεφαλαίων.
  • Αφετέρου, ο βασικός λόγος που επικαλείται η S&P για την αναβάθμιση είναι η βελτίωση του επιπέδου διακυβέρνησης (governance) στην οικονομία, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια μόνιμη πηγή προβληματισμού των επενδυτών.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και το επενδυτικό προφίλ της χώρας σε μια συγκυρία που «τρέχουν» σημαντικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα και κυρίως σε μια συγκυρία όπου πακτωλός επενδυτικών κεφαλαίων αναζητούν ευκαιρίες τοποθέτησης.

H Standard and Poor's πέρα από το θετικό outlook στην αξιολόγηση, εκτιμά ότι ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου το ελληνικό rating εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εάν η ανάκαμψη της χώρας αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων, ή επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες.

Ο οίκος προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας φέτος κατά 4,9% μετά την περυσινή ύφεση, αναμένοντας μεγαλύτερη επιτάχυνση από το 2022 στο 5,8%. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι κυβερνητικές πολιτικές επιτρέπουν την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εισροή των κονδυλίων από Ταμείο Ανάκαμψης, θα οδηγήσουν σε βελτιωμένη οικονομική απόδοση.

Άμεσος στόχος οι 950 μονάδες

Η αγορά έβγαλε με επιτυχία την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, η οποία ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη κατά οκτώ φορές στη διεθνή προσφορά, αλλά και το μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Μυτιληναίος, ενώ ψηφίστηκε η ΑΜΚ στην Ελλάκτωρ. Η αγορά έχει αποκτήσει βάθος μέσω αύξησης των συναλλαγών, υπάρχει πολύ μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα με αρκετά deals, η οικονομία σταδιακά ανοίγει όπως και ο τουρισμός, ενώ η χώρα ετοιμάζει τους μηχανισμούς για να απορροφήσει τα σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, το Χ.Α. έχει συμπληρώσει έντεκα ανοδικές εβδομάδες στις δώδεκα τελευταίες, έστω και αν το περασμένο πενθήμερο υπήρξε ουσιαστικά σταθεροποίηση με οριακή άνοδο 0,11%, ενώ όλες τις τελευταίες εβδομάδες η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώνεται πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης πρόσφατα υπερέβη τις 900 μονάδες, την περασμένη εβδομάδα διόρθωσε μερικώς έως τις 870 μονάδες, χωρίς να ξεπεράσει καθοδικά αυτό το σημαντικό τεχνικό όριο, ενώ την Παρασκευή επανήλθε στο όριο των 900 μονάδων με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Έτσι, από σήμερα η αγορά καλείται να αποτιμήσει την αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's, οπότε είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει μια σημαντική κίνηση κατοχύρωσης των 900-910 μονάδων, με στόχο τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου που ήταν στην περιοχή των 950 μονάδων.

Θυμίζουμε ότι σύσσωμες οι διεθνείς αγορές έχουν πιάσει από τα μέσα του 2020 τα επίπεδα που είχαν στο προ Covid-19 διάστημα, ευρισκόμενες πλέον αρκετές εξ αυτών σε νέα ιστορικά υψηλά. Το Χ.Α. λοιπόν καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα με το momentum να είναι εξαιρετικά θετικό, από κάθε άποψη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά ουσιαστικά αρνείται να διορθώσει όλο το τελευταίο διάστημα καθώς εν μέσω εναλλαγών θέσεων και rotation χαρτοφυλακίων, η κερδισμένη ρευστότητα επανατοποθετείται συντηρώντας το momentum με διαρκώς νέους πρωταγωνιστές.

Ύστερα από το +5,73% του Φεβρουαρίου και το +9,17% του Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται ήδη 3,99% τον Απρίλιο, ο FTSE 25 κερδίζει 4,87%, ο Mid Cap είναι στο +6,36% και ο τραπεζικός δείκτης στο +10,23%.

Ενώ απομένουν λοιπόν τέσσερις συνεδριάσεις για τη λήξη του μήνα, η αγορά οδεύει για τον 3ο διαδοχικά ανοδικό μήνα. Θυμίζουμε πως ξεκινά η Μ. εβδομάδα η οποία θα έχει τέσσερις συνεδριάσεις, οπότε υπάρχει η πιθανότητα μείωσης των συναλλαγών λόγω εορταστικής ραστώνης. Βεβαίως, το Πάσχα των Ορθοδόξων δεν συμπίπτει φέτος με το Πάσχα των Καθολικών, οπότε ο τζίρος από το εξωτερικό –που είναι και ο συντριπτικά μεγαλύτερος– θα γίνει στην αγορά.

Επίσης, στις 21 Μαΐου είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει τη χώρα και ο οίκος Moody’s, ενώ επίκειται και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI με όλα τα συμφραζόμενα να δείχνουν πως αυτή τη φορά θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις με την προσθήκη μετοχών του Χ.Α., μεταξύ άλλων και επειδή έχουν βελτιωθεί αισθητά οι κεφαλαιοποιήσεις στο διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες αλλαγές στο δείκτη.

Μ. Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Οι μεγάλες εισροές, εφαλτήριο προσδοκιών

Θετικός για την αγορά είναι ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης. Τονίζει ότι «ακόμα και ο πιο αισιόδοξος νους δεν θα ανέμενε την ένταση της υπερκάλυψης της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού με την κάλυψη της έκδοσης από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών και οι σημαντικές εισροές από κωδικούς λιανικής όλων σχεδόν των επενδυτικών προφίλ που συμμετέχουν στην Αγορά, ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο δημιουργώντας μια νέα γενιά επενδυτών».

Ο αναλυτής σημειώνει πως αυτή η εξέλιξη «είναι μια ευκαιρία για όσους απείχαν από τα χρηματιστηριακά δεδομένα να ξανασυστηθούν με το θεσμό και να επαναπροσδιορίσουν θετικά την στάση τους καθώς η κατανομή των μετοχών της Πειραιώς θα αφήσει σημαντική ρευστότητα διψασμένη για αποδόσεις».

Αναφερόμενος στις έκτακτες εξαγγελίες νέας φορολογικής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρείες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα, ενώ η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή.

Ο ρυθμός της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2-4,0%) σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρείες κάνοντας πιο ελκυστική την Ελληνική Αγορά, πόσο μάλλον όταν η εστίαση γίνεται κατά περίπτωση».

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο ίδιος αναφέρει πως «ο Γενικός Δείκτης τήρησε τα προσχήματα και κράτησε τις 870 μονάδες με σχετική άνεση και έρχεται πλέον με την δύναμη των αποφορτισμένων ταλαντωτών για να γράψει νεότερα υψηλά έτους. Ουσιαστικά ο στόχος είναι οι 950 μονάδες καθώς οι αντιστάσεις που έχει μπροστά της η Αγορά μπορούν να θεωρηθούν μικρής σημασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σπέρνει τον... ιό της ανησυχίας στο ΧΑ το νέο μοντέλο για τις ΑΜΚ

Οι ξαφνικές, μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων φεύγουν από τον τραπεζικό χώρο, καθώς το ίδιο μοντέλο υιοθετεί και η ΔΕΗ. Τα υπέρ και τα κατά, τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τεστ αντοχής μπήκε το Χρηματιστήριο με την αύξηση της Τρ. Πειραιώς

Η ακραία μεταβλητότητα της Πειραιώς παρέσυρε τις τραπεζικές μετοχές και έφερε την πρώτη πτωτική εβδομάδα ύστερα από έξι ανοδικές. Θετική η γενική εικόνα της αγοράς, αλλαγή δεδομένων μόνο με πτώση κάτω από 800 μονάδες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Απέφυγε τα χειρότερα το XA, κλείσιμο με ήπιες απώλειες

Μεγάλη πίεση σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας με την μετοχή του ΟΤΕ που υποχώρησε άνω του 2%, να φτάνει σε νέα χαμηλά έτους και την Motor Oil να καταγράφει 4% απώλειες ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Mytilineos.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου οι μετοχές, «σφυροκόπημα» από τα επιτόκια

Με πτώση μετοχών και ευρωπαϊκών - αμερικανικών futures και υποχώρηση του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά άνοιξε η εβδομάδα στην Ασία. Η ψυχρολουσία από τη Fed και οι φόβοι για ύφεση. «Παγιδευμένο» το ΧΑ παρά το ρεκόρ κερδοφορίας των εισηγμένων.