ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
MSCI
Πηγή: Shutterstock

Παίρνει θέση η Eurobank στον δείκτη MSCI, θετική αναθεώρηση για το ΧΑ

Αυξάνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά, μετά τις «τραυματικές» αναθεωρήσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για την Εθνική.

Αλλαγή κατεύθυνσης για το ελληνικό χρηματιστήριο σηματοδοτεί η νέα αναθεώρηση του δείκτη MSCI Standard Greece. Ύστερα από αρκετές διαγραφές μετοχών σε προηγούμενες αναθεωρήσεις (από τις τραπεζικές ως τη Motor Oil), αυτή την φορά έγινε μια νέα εισαγωγή στο δείκτη, καθώς εντάχθηκε η μετοχή της Eurobank.

Η είσοδος της Eurobank στο δείκτη MSCI της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν αναμενόμενη. Παρότι τα κριτήρια του διεθνούς οίκου για την ένταξη μετοχών στους δείκτες δεν είναι γνωστά, το γεγονός ότι η Eurobank έχει πλέον κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, με διαφορά την υψηλότερη στον τραπεζικό κλάδο και τέταρτη μεγαλύτερη στο ΧΑ, μετά τις Coca Cola, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ φαίνεται ότι βάρυνε καθοριστικά στην επάνοδο της μετοχής στον δείκτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η ένταξη στο δείκτη αναμένεται να προκαλέσει εισροές κεφαλαίων στη μετοχή από παθητικά funds που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Οι αλλαγές στο δείκτη θα τεθούν σε ισχύ στις 27 του μήνα, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι αυτή την ημερομηνία έχουν περιθώριο τα παθητικά funds να προσαρμόσουν ανάλογα τα χαρτοφυλάκιά τους, ανοίγοντας θέσεις στη μετοχή της Eurobank.

Μια ακόμη αναμενόμενη αλλαγή ήταν η διαγραφή της μετοχής της Τρ. Πειραιώς από το δείκτη MSCI Small Cap, καθώς πλέον η τράπεζα, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει κεφαλαιοποίηση που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ και είναι μέσα στις δέκα μεγαλύτερες της ελληνικές αγοράς, κάτι που επιβάλλει τη διαγραφή από το δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης του διεθνούς οίκου.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν, ο δείκτης MSCI Standard απαρτίζεται από τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Eurobank. Ο διεθνής οίκος αποδείχθηκε, πάντως, συντηρητικός σε αυτή την αναθεώρηση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που υπήρχαν για ένταξη και άλλων ελληνικών μετοχών, όπως της Εθνικής και της Mytilineos.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η νέα αναθεώρηση αναστρέφει εν μέρει την εξαιρετικά τραυματική για το ελληνικό χρηματιστήριο αναθεώρηση που είχε γίνει τον Μάιο του 2020, όταν η MSCI εξαφάνισε εντελώς την εκπροσώπηση των τραπεζών, διαγράφοντας τις μετοχές της Alpha, της Εθνικής και της Eurobank.

Στην ίδια αναθεώρηση, τον δρόμο της εξόδου πήρε και η Τιτάν, με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο τέσσερις μετοχές στο δείκτη και να υπάρξει σημαντική εκροή κεφαλαίων παθητικών funds, που είχε προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στην αγορά.

Στην αμέσως προηγούμενη αναθεώρηση, του Νοεμβρίου 2020, οι τέσσερις μετοχές είχαν γίνει τρεις, με τη διαγραφή και της Motor Oil. Φαίνεται, πάντως, ότι με την τελευταία αναθεώρηση του δείκτη αυτή η πορεία συρρίκνωσης της εκπροσώπης του ΧΑ στο «σύμπαν» μετοχών και δεικτών της MSCI τελειώνει.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα η αναθεώρηση του δείκτη MSCI

Χωρίς αλλαγές για τον ελληνικό δείκτη MSCI υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκληρώθηκε η τελευταία αναθεώρηση, ενώ εκροές 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκαλέσει από τις ελληνικές μετοχές η αύξηση στάθμισης μετοχών της Κίνας.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία κέρδη 2,68% για το Χρηματιστήριο με τον ΓΔ άνω των 925 μον.

Συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων η σημερινή, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει οριακά κέρδη 0,17%, ενώ συνεχίστηκε η πολύ καλή πορεία των κατασκευαστικών εταιρειών. Ξεχώρισε η Ελλάκτωρ στο +5,5%.