ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το ποδαρικό της Eurobank στον MSCI, οι τουρκικές τράπεζες και η «λάμψη» της Ideal

Το τέλος στη συρρίκνωση του αριθμού ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, το θεαματικό ράλι της Ideal με πενιχρές συναλλαγές, τα δισεκατομμύρια των ψηφιακών έργων και οι περιπέτειες των τουρκικών τραπεζών.
 • Σημαντική ημέρα η σημερινή για το εγχώριο χρηματιστήριο, καθώς μετά από πολύ πολύ καιρό αυξάνεται ο αριθμός των εταιριών που μετέχουν στον MSCI Greece. Σήμερα θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική αναδιάρθρωση που έχει ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες με την είσοδο στον δείκτη της μετοχής της Eurobank.
 • Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2018, λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Foli Follie, στον δείκτη MSCI Greece μετείχαν 10 εταιρείες για να ακολουθήσει κανονικό... ξεδόντιασμα με την διάσωση μόνο 3 μετοχών (OTE, ΟΠΑΠ και Jumbo). Έτσι, η προσθήκη της Eurobank στον δείκτη από σήμερα τερματίζει αυτή τη μακρά πορεία συρρίκνωσης και δημιουργεί προσδοκίες ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.
 • Τρέχουν οι… αλγόριθμοι προώθησης ψηφιακών έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), που αποτελεί τον βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση των έργων και της στρατηγικής του. Το υπουργείο έχει δρομολογήσει προς υλοποίηση ψηφιακά έργα άνω των 2 δισ. ευρώ που ακουμπάνε τα πάντα: από το Γενικό Λογιστήριο και τη Δικαιοσύνη μέχρι τη Μετεωρολογική Υπηρεσία (που θα αποκτήσει δυνατότητα βραχυπρόθεσμων τοπικών προβλέψεων). Και αυτά μάλλον είναι η αρχή, καθώς τα έργα ψηφιακής μετάβασης που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
 • Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πόσο σημαντικά βήματα έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα (και με τη «βοήθεια» της πανδημίας) για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμού του κράτους και τη θεαματική αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις.
 • Αυτό όμως που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι οι μικρές αυτές αλλαγές, που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, οδηγούν σε κάτι θεμελιακό: την κάμψη της αρνητικής αντίληψης περί μεταρρυθμίσεων. Εμβόλια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, υπεύθυνες δηλώσεις, γνήσιο υπογραφής, έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεις και πολλά, πολλά άλλα, που πλέον γίνονται σε λίγα λεπτά και με λίγα κλικ, καταδεικνύουν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και της τεχνολογίας και εκθέτουν τη βαθιά συντήρηση της άρνησης, του «όχι σε όλα» και της ακινησίας που βασίλευαν για δεκαετίες στη χώρα.
 • Μια εκτυφλωτική λάμψη εκπέμπουν οι αποδόσεις της μετοχής της Ideal, στον απόηχο του εξίσου λαμπερού deal. Χθες η μετοχή κινήθηκε για δεύτερη ημέρα διορθωτικά σημειώνοντας απώλειες -4,49% μετά το -2,82% της Τρίτης. Παρά τη διόρθωση, τα κέρδη της μετοχής ξεπερνούν το 150% το τελευταίο εξάμηνο και το +230% στο 12μηνο θυμίζοντας ένδοξες, σχεδόν ξεχασμένες στις μέρες μας, εποχές της οδού Σοφοκλέους.
 • Βέβαια όλα αυτά είναι κάπως απατηλά, καθώς το ράλι των τιμών πραγματοποιείται με ελάχιστες συναλλαγές: χθες άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας μόλις 35 χιλιάδων ευρώ, την περασμένη Τετάρτη 19.05, 50 χιλ. ευρώ και στις 13.05 έγιναν συναλλαγές 8,5 χιλ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών της μετοχής της Ideal το τελευταίο 10ήμερο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 22 χιλ. ευρώ ημερησίως.
 • Βέβαια βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση και μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η χρηματιστηριακή εικόνα και πώς θα διαμορφωθεί η νέα ισορροπία για τον όμιλο μετά την εισαγωγή στην αγορά των νέων μετοχών και τη σχηματοποίηση του νέου ομίλου.
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά περιμένει -και πιστεύει- σε πολλά περισσότερα από το νέο διοικητικό σχήμα σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.
 • Η κακοδιαχείριση της οικονομίας είναι γνωστό, ιδιαίτερα σε μας στην Ελλάδα, πόσο κακό μπορεί να κάνει στις τράπεζες -ποιος μπορεί να ξεχάσει το διαβόητο, πλέον, «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»; Με τα κατορθώματα του Ερντογάν και του γαμπρού του στην Τουρκία, οι φόβοι για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος εντείνονται. «Η κατάσταση των τουρκικών τραπεζών είναι χειρότερη από όσο φαίνεται», προειδοποίησε χθες ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους οικονομολόγους, ο Ντάρον Ατσέμογλου, καθηγητής στο MIT. Το πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι μόνο ότι είναι υποχρεωμένες να αναχρηματοδοτήσουν, λόγω της μεγάλης πτώσης της λίρας, με πολύ υψηλότερο κόστος τον εξωτερικό δανεισμό τους (σχεδόν 90 δισ. δολ. πρέπει να αντλήσουν το επόμενο 12μηνο), αλλά και ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με μια στρατιά εταιρειών - ζόμπι, που θα τις «φορτώσουν» με «κόκκινα» δάνεια. Ο Ατσέμογλου διερωτήθηκε χθες πόσο ακόμη θα επιβιώνουν εμπορικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις που έχουν εδώ και πέντε χρόνια προβληματικούς ισολογισμούς και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις τράπεζες όταν εξαντληθούν τα περιθώρια επιβίωσής τους. Η αγορά αντιλαμβάνεται, βέβαια, τι ακριβώς συμβαίνει, γι' αυτό και οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης πλησιάζουν το 24%, ενώ ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 3%.
 • Αρκετά βαριές κουβέντες είχαν ακουστεί από την πλευρά της Greenhill, της εταιρείας των δύο εφοπλιστών, στην τελευταία γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ για τον πρόεδρο του ομίλου, Γιώργο Μυλωνογιάννη. Η Aeolus Investors διευκρίνισε, με ανακοίνωσή της, ότι δεν είχε οποιονδήποτε ρόλο στη διαμόρφωση των δηλώσεων που έγιναν από τον εκπρόσωπο της Greenhill αναφορικά με τον πρόεδρο της Ελλάκτωρ. Με αυτή τη διευκρινιστική ανακοίνωση ξεκαθαρίζει και το τοπίο για τις σχέσεις της Aeolus με την Greenhill: παρότι η Aeolus τυπικά έχει τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών της Greenhill και παρέχει εξουσιοδότηση στον εκπρόσωπο της τελευταίας για να ψηφίζει στις συνελεύσεις, αυτό δεν σήμαινει και ότι με δικές της οδηγίες έγιναν οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Greenhill κατά του προέδρου της Ελλάκτωρ.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
Patelis_Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διδακτορικό Πατέλη στην φλυαρία, ο MSCI και το «ήχος και θέαμα» των ΕΛΠΕ

Η υπερβολική έκθεση του Αλέξη Πατέλη στη δημοσιότητα, τα στοιχήματα της αγοράς στην αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, τα αργά αντανακλαστικά των ΕΛΠΕ και ο καταιγισμός συναλλαγών στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.